Όταν ο Δήμος Λαμιέων ήθελε να φτιάξει ηλεκτρικό μετρό!!!


Έχουν περάσει 31 χρόνια από τον Οκτώβριο του 1986 όταν εγκρίθηκε το Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης της Λαμίας του 1986. Για την Ιστορία αυτό το χρονικό διάστημα θεωρείται αμελητέο, ωστόσο στην περίπτωση της ανάπτυξης μίας πόλης και συγκεκριμένα της Λαμίας, είναι αρκετό ώστε να καταλάβουμε πως η πόλη μας αναπτύχθηκε. 

Το Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελούσε το όραμα των τοπικών αρχόντων. Αν θέσουμε μια οριοθετική γραμμή στο 1986, αυτό ήταν το παρόν τους, και αφού μελετήσουμε το ΦΕΚ 955 Δ' 15-10-1986 που περιλαμβάνει όλες τις προβλέψεις και τις θέσεις της Νομαρχίας Φθιώτιδας και του Δήμου Λαμιέων για το μέλλον της πόλης, μπορούμε αν κάνουμε μια βόλτα στην πόλη μας να διαπιστώσουμε πως σχεδόν ζούμε μέσα στο αστικό περιβάλλον που εκείνοι οραματίστηκαν. Βέβαια, άλλα έργα υλοποιήθηκαν και άλλα όχι. Η αλήθεια είναι πως είχαν οραματιστεί μια πόλη κούκλα, που ευχή όλων θα ήταν όλα όσα αναφέρονται στο Εγκεκριμένο Πολεοδομικό Σχέδιο να είχαν πραγματοποιηθεί.

Συγκεκριμένα το πολεοδομικό σχέδιο του 1986 προέβλεπε:

Ιεράρχιση του οδικού δικτύου με βασικότερες παρεμβάσεις: α)δημιουργία περιφερειακής αρτηρίας στο νότιο τμήμα της πόλης που συνδέει τον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης με τον άξονα για Καρπενήσι, 

β)δημιουργία περιφερειακού δακτυλίου για την παράκαμψη της πόλης από την υπεραστική κυκλοφορία, γ)διαβάθμιση της εσωτερικής κυκλοφορίας του οικισμού με δευτερεύουσες συλλεκτήριες αρτηρίες και τοπικό οδικό δίκτυο, 

δ)διατήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής με βύθιση σε όλο το μήκος της πόλης και χρησιμοποίηση της σαν ηλεκτρικό μετρό με επέκταση μέχρι Μακρακώμη και Στυλίδα, 

ε)δημιουργία πλατφόρμας για πεζούς πάνω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και πρόβλεψη των απαραίτητων ανισόπεδων διαβάσεων πεζών και τροχοφόρων πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι της τελικής βύθισης της στο Παγκράτι, στην αρχή της οδού Γοργοποτάμου, στο κέντρο στη παλαιά εθνική οδό Λαμίας-Αθήνας και στην περιοχή Θερμοπυλών στην προέκταση του νέου δρόμου προς το χώρο της Έκθεσης.

Δείτε παρακάτω στο ΦΕΚ προέβλεπε το πολεοδομικό σχέδιο του 1986 για τη Λαμία.Το άρθρο είναι από την ιστορική μελέτη του Παναγιώτη Η. Σωτηρίου.

*Ο Παναγιώτης Η. Σωτηρίου είναι πτυχιούχος Ιστορίας ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Δείτε την μελέτη εδώ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.