Η ιστορία του βιοτεχνικού οίκου ''Ιωσήφ'' στη Λαμία


Η βιοτεχνία και η βιομηχανία της Λαμίας κατά την περίοδο του μεσοπολέμου έχει το γνώρισμα: ότι στην παλιά προστίθεται καινούρια, η δε παλιά εκσυγχρονίζεται και λειτουργεί προστατευτικά επί της καινούριας βιομηχανίας.

    Έτσι λοιπόν ο βιομηχανικός οίκος του Νικολάου Ι. Ιωσήφ παρά την οδό «Έσλιν» και «Δρακοπούλου» στα 1929 παρουσίασε ραγδαία ανάπτυξη. Τότε έγραψε ο τοπικός τύπος: «Μέσα στη γενική προσπάθεια για την πρόοδο του τόπου μας προβάλλει ο βιομηχανικός οίκος Νικολ. Ι. Ιωσήφ. Είναι από τους βιομηχανικούς οίκους, οι  οποίοι δεν προόδευσαν μόνο αλματωδώς, αλλά και συγχρονισμένα και σύμφωνα με την εξέλιξη της μηχανής και της ανάγκες του τόπου μας, της οποίας από το 1860 θεραπεύει το εργοστάσιων  τούτο. Ο κ. Ιωσήφ από εξαμήνου περίπου ανήγειρε παραπλεύρως του εργοστασίου του ένα περίπτερο, το οποίο και μετέβαλε σε έκθεση μηχανημάτων. Ας προσπαθήσουμε να ονομάσουμε μερικά μηχανήματα: Καθαριστήρια σπόρου, εκκοκκιστικές  μηχανές αραβοσίτου, πιεστήρια καπνού, σταφυλοπιεστήρια, σταμφυλοθλιπτήρια, βουτυρομηχανές, πιεστήρια χόρτου, αντλίες χειροκίνητες και ιμαντοκίνητες πάσης χρήσεως, μύλοι αραβοσίτου, πετρελαιομηχανές, βενζινομηχανές, σβάρνες, θεριστικές μηχανές, αυτοδετικές μηχανές, χορτοκοπτικές, χαρτοσυλλεκτικές κ.λπ. Σε διάφορα μεγέθη άροτρα και χίλια δυό εξαρτήματα μηχανημάτων κ.λπ. Από αλωνιστικές μηχανές ως τα ασήμαντα λουριά.    

Χάρις τα φώτα του μηχανικού του εργοστασίου Ιωσήφ κατόρθωσε να κάνει χιλιάδες όσες εγκαταστάσεις ως του υφαντουργείου Σπυροπούλου, του παγοποιείου Κρανάκη, του εργοστασίου πλεκτικών κ. Τσέλιου, του ξυλουργείου Θεοδοσίου, των αλευρομύλων Μπουρτζάλα – Κουτσογιαννακοπούλου και τόσων άλλων εργοστασίων της Λαμίας, των οποίων οι ιδιοκτήτες μέχρι πρότινος έτρεχαν στην Αθήνα και σε άλλα μέρη, σήμερα δε χάρις στις φιλοπροόδους τάσεις  του κ. Ιωσήφ η περιφέρεια δύναται μετά πεποιθήσεως να εμπιστευθεί εγκαταστάσεις πάσης φύσεως στο άνω εργοστάσιο, το οποίο ομολογουμένως τιμά την περιφέρεια μας».

Ο Βιομηχανικός Οίκος του Ν. Ιωσήφ.

    Η βιομηχανική μονάδα βρισκόταν στη γωνία των δρόμων Δροσοπούλου και Έσλιν. Σε αυτήν γινόταν η τελική προσαρμογή των παραγγελθέντων βιομηχανικών και γεωργικών εργαλείων ή η επισκευή παλιών. Επιπρόσθετο τμήμα του εργοστασίου αποτελούσε και το καροποιείο, το οποίο παρήγε τα δίτροχα κάρα για τους αγρότες. Το εργοστάσιο διέθετε τέλεια για την εποχή του μηχανική και τεχνική εγκατάσταση. Σε αυτό γινόταν αξιοσημείωτη εργασία πάνω σε χυμένο ορείχαλκο (καμπάνες, μανουάλια, στρόφιγγες  κ.α) η οποία είχε αποσπάσει και βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. "Ιδού τι παράγει το εργοστάσιον: άροτρα παντός τύπου, βαμβακοσπορείς μονούς ή τριπλούς, ιπποσκαλιστήρια, σβάρνες σιδηράς παντός τύπου, σταφυλοπιεστήρια, πρέσσες καπνού, αρδευτικά μηχανήματα αλυσσοφόρα ιπποκίνητα ή μηχανοκίνητα (μαγκανοπήγαδα, αντλίες κλπ), εγκαταστάσεις αλευρομύλων, παγοποιείων, ηλεκτροφωτισμού, υδραγωγείων κλπ, κλπ ων ουκ έστιν αριθμός" (εφημερίδα ΕΠΑΡΧΙΑ, 13/9/1937, α.φ. 1155)

Το Μηχανουργείο Αφοι Ιωσήφ, απασχολούσε περίπου 20 μισθώτους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ 1935 ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΟΙΚΟ ''ΙΩΣΗΦ'' ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ
Διαφημιστικό έντυπο του 1935 για το βιομηχανικό οίκο ''Ιωσήφ''.

ΠΗΓΕΣ:
1. Κων. Φλώρου (Περαστικού)  (1987)."Κ.Π. ΑΓΑΘΟΚΛΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ .Μελέτη αναφερόμενη στους πρωτοπόρους της βιομηχανίας μας". Από την ετήσια φιλολογική έκδοση "ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ" (8ος τόμος, Λαμία)
2. Μιλτιάδη Μπούκα «Οδηγός εμπορικός, γεωγραφικός και ιστορικός των πλείστων κυριωτέρων πόλεων της Ελλάδος του έτους 1875»
3. Κων/νου Αθαν. Μπαλωμένου, "Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΜΙΑΣ"
4. Νίκου Ταξ. Δαβανέλλου (2003). "Λαμία, Τα Πρόσωπα (1760-1930)".
5. sites.google.com/site/opseislamias

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.