Βερβερίτσα: Ένα παραδοσιακό έθιμο από τις Μεξιάτες
Σε περιόδους ξηρασίας η οποίες ήταν  συνήθως Απρίλιο η Μάιο που οι βροχές ήταν απαραίτητες και καθοριστικές  για να πάει καλά η σοδειά  υπήρχε το έθιμο της βερβερίτσας.

Βερβερίτσα ντυνόταν ένας άνδρας μικρής η και μεγάλης ηλικίας . Φορούσε  μαντίλα στο πρόσωπο  ώστε να μην ειναι αναγνωρίσιμος .   Πάνω στο κεφάλι έφερε μια κατσαρόλα ανάποδα.  Πάνω από τα ρούχα του φορούσε   νάιλον η κάπα, την ποιο παλιά εποχή , ώστε να μην περνά το νερό μέσα . Γύρω από την κάπα και σε όλο το σώμα  έπρεπε να είχε δεμένα  χόρτα. Χρησιμοποιούσαν  κυρίως  φρουσκλιές. Οι φρουσκλιές ήταν μικροί πράσινοι θάμνοι που έβγαιναν κοντά σε περιοχές με νερά και μύριζαν άσχημα. Γύρω από τη μέση η βερβερίτσα ήταν δεμένη με τριχιά από όπου την τραβούσε και την οδηγούσε ο οδηγός της

 Ο οδηγός της βερβερίτσας φορούσε και αυτός κάπα η αλλά ρούχα και είχε μαντίλα στο κεφάλι. Σε όλο του δε  το σώμα έπρεπε  και αυτός να έχει δεμένα χόρτα γύρω του.

Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν το τραγούδι.

Βερβερίτσα περιπατεί

 τον θεό παρακαλεί

για να ρίξει μια βροχή

μια βροχή δροσερή

για να γίνουν τα σταράκια

τα κριθαράκια

του θεού τα πραματάκια.

  Ο ιδιοκτήτης  του σπιτιού έπαιρνε έναν κουβά γεμάτο νερό και τον άδειαζε πάνω στην κατσαρόλα που είχεστο κεφάλι της η   βερβερίτσα .  Τους έδιναν χρήματα η αυγά και εύχονταν να υπάρξει βροχή .

πηγή: mexiates.pblogs.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.