Παναγιώτης Καστριώτης: Ο αρχαιολόγος των Θερμοπυλών


Ο Παναγιώτης Καστριώτης (1859-1931), ήταν σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος.

Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1859 και σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο όπου και σπούδασε αρχαιολογία. Όταν γύρισε στην Ελλάδα διορίστηκε έφορος αρχαιοτήτων και αργότερα διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι το 1930, προκειμένου να παρακολουθήσει τις έρευνες των ξένων Αρχαιολογικών Σχολών.

Στη περίοδο αυτή παρακολούθησε τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Γαλλικής Σχολής που διενεργούσε στους Δελφούς και την Αμοργό, και της Αμερικανικής και Αγγλικής Σχολής που διενεργούσαν παρόμοιες έρευνες στην Αργολίδα και Μεγαλόπολη, διενεργώντας και ο ίδιος ανασκαφές στη Σπάρτη, στις Θερμοπύλες, στη Θεσσαλία και στην Αθήνα. Πέθανε στην Αθήνα το 1931.

Συγγραφικό έργο
Έγραψε πολλές αρχαιολογικές μελέτες μεταξύ των οποίων

  • "Οι δήμοι της Αττικής" (Λειψία 1886),
  • "Το εν Τρίκκη Ασκληπιείον" (1893),
  • "Οι Δελφοί" (1894),
  • Παναγιώτης Καστριώτης (1893). Τα Μνημεία των Αθηνών : Ιστορική και αρχαιολογική αυτών περιγραφή κατά τας νέας πηγάς και επιγραφάς. Αθήνησι: Εκ του Τυπογραφείου των Νέων Ιδεών. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.
  • "Κατάλογος των γλυπτών του αρχαιολογικού μουσείου" (1896),
  • Παναγιώτης Καστριώτης, επιμ. (1895). Κατάλογος του Μουσείου της Ακροπόλεως. Εν Αθήναις: Εκ του Βασιλικού Τυπογραφείου Ν. Γ. Ιγγλέση. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2011.

πηγή: el.wikipedia.org

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.