Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και της οδού πρόσβασης στο κάστρο της Υπάτης


Η μελέτη αφορά τη διαμόρφωση της περιοχής κατάληξης του υπό ανακατασκευή δρόμου πρόσβασης προς το βυζαντινό κάστρο της Υπάτης. 

Προβλέπεται μικρό κτίριο για το γραφείο του φύλακα με χώρους υγιεινής για τους επισκέπτες, πλατώματα θέασης και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. 

Το κάστρο βρίσκεται στην απόληξη βραχώδους κορυφής που δεσπόζει πάνω από τον οικισμό. 

Στην νότια πλευρά του, στο ψηλότερο σημείο των οχυρώσεων. ξεχωρίζει η χαρακτηριστική κατασκευή του διατηρούμενου κυκλικού πύργου. 


Νοτιοδυτικά καταλήγει αγροτικός δρόμος που αποτελεί την κύρια πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο. Ο δρόμος καταλήγει σε μικρό πλάτωμα που σήμερα επιτρέπει την αναστροφή οχήματος και οριακά την στάθμευση ενός μικρού αριθμού οχημάτων. Το φυσικά διαμορφωμένο αυτό πλάτωμα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του διάσελου που ενώνει τον βραχώδη λόφο του κάστρου με τον απέναντι λόφο. Από αυτό το σημείο υπάρχει η δυνατότητα θέασης τόσο προς τα βόρεια, προς την κοιλάδα του Σπερχειού, όσο και στα νότια, προς την οροσειρά της Οίτης. Η διαμόρφωση του πλατώματος πριν από την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αισθητικά αναβαθμισμένου και λειτουργικά διαφοροποιημένου χώρου. 


Στόχος είναι η ένταξη του κτιρίου  εξυπηρέτησης των επισκεπτών στο φυσικό τοπίο και το περιβάλλον του μνημείου με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις. 

Η ομαλή προσαρμογή στο υπάρχον ανάγλυφο γίνεται παράλληλα με την αβίαστη σύνδεση με την εντός του αρχαιολογικού χώρου διαμόρφωση. 

Το κτίριο προσαρμόζεται στο ανάγλυφο του απέναντι λόφου. Η τοποθέτηση αυτή εξασφαλίζει τη συνολική θέαση του βράχου του κάστρου από το πλάτωμα λίγο πριν την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο χωρίς τη δημιουργία «οπτικών εμποδίων». 


Στην βόρεια και στη νότια πλευρά του πλατώματος διαμορφώνονται μικρά επίπεδα στα οποία η πρόσβαση γίνεται με μικρό αριθμό σκαλοπατιών ή κεκλιμένων επιπέδων. Στο τοιχίο που παραλαμβάνει το πρανές, στον παρόδιο χώρο στάθμευσης, εφαρμόζεται μία κατασκευή σήμανσης με πληροφοριακά στοιχεία προς ενημέρωση των επισκεπτών. Τα ονόματα της πόλης, κατά τη διάρκεια διαφορετικών ιστορικών περιόδων, κατασκευάζονται από οξειδωμένη λαμαρίνα και τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από το τοιχίο.


Κύριος του Έργου : Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Τοποθεσία : Υπάτη Φθιώτιδας
Μελέτη : 2014
Αρχιτεκτονική μελέτη : Μανώλης Βότσης, Φίλιππος Γεροντάκης, Δήμητρα Μπουγά, Αντώνης Κρασάς
Τοπογραφική μελέτη : Αποστόλης Τζάκος
Μελέτη Οδοποιίας : Βάϊος Βαρελάς, Δημήτρης Μπαλαδήμας
Στατική μελέτη : Μανώλης Ευαγγέλου
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη : Δημήτρης Μπατσιάρης, Σίμος Σίμος, Δημήτρης Κατσόγιαννος
Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων : Κωσταντίνος Καμπάς

πηγή: kom37.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.