Οι βασικοί εμπορικοί δρόμοι της παλιάς Λαμίας


Βασικοί εμπορικοί δρόμοι

Οδός Καραϊσκάκη: κεντρική, εμπορική, πολυσύχναστη και παλιά οδός της Λαμίας, που αρχίει από το δυτικό τμήμα της Πλατείας Λαού. Το όνομα δόθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1858 επί δημαρχίας Δήμου Παπαβασιλείου, για να τιμηθεί ο μεγάλος αρχιστράτηγος της Επανάστασης Γεώργιος Καραϊσκάκης. Στο σημείο όπου ο δρόμος συναντάει την πλατεία Λαού λειτουργούσε τον 19ο αιώνα το Τελωνείο της Λαμίας αφού η λαμία υπήρξε για σειρά ετών ακριτική πόλη. Πιο πάνω στην Καραϊσκάκη υπήρχε το τυπογραφείο της πρώτης λαμιώτικης εφημερίδας "Φάρος της 'Οθρυος".


Η Οδός Δροσοπούλου

Οι δρόμοι δεν είχαν ασφαλτόστρωση. Ακόμη και οι κεντρικές οδοί της πόλης ήταν χωματόδρομοι. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο σχόλιο από την Εφημερίδα 'Η ΕΠΑΡΧΙΑ':

ΚΑΤΑΒΡΕΓΜΑ ΔΡΟΜΩΝ

"Ο καταβρεκτήρ του Δήμου δροσίζει καθημερινώς τους ίδιους όμως δρόμους, τους κεντρικούς. Τους συνοικιακούς, οι οποίοι εξ ίσου αν μη περισσότερον έχουν ανάγκην καταβρέγματος, σπανίως επισκέπτεται η αντλία του Δήμου. Δεν θα ήτο δυνατόν να επεκταθή και εις τας συνοικίας η δροσιστική δράσις των αντλιών μας;"    (Η επαρχία, αριθ. φυλ.514 Σάββατο 28 Μαϊου 1932)


Η Οδός Καποδιστρίου άλλοτε... (η φωτογραφία κάτω από τα χρόνια της Κατοχής)
Αποτελεί μία από τις 10 οδούς στις οποίες δόθηκαν ονόματα το 1858. Μετά από 36 χρόνια, ύστερα από την τραγική δολοφονία δύο δικαστικών λειτουργών, του Λεωνίδα Ροζάκη (εισαγγελέα Πλημμελειοδικών απ΄τη Σπάρτη) και του Γεώργιου Αγγελή (ανακριτή από το Πρωτοδικείο Λαμίας απ΄τη Λειβαδιά) από τη ληστρική συμμορία του Παπακυριτσόπουλου στο χωριό Μπεκί (Σταυρός), το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μετονομάσει τη λεωφόρο σε "Ροζάκη-Αγγελή". Από το 1897 φέρει αδιαλείπτως το όνομα του εθνικού κυβερνήτη Ι.Καποδίστρια. Επί της οδού το 1912 χτίστηκε το Δικαστικό Μέγαρο και πιο κάτω ανατολικότερα λειτουργούν τα "Μουστάκεια" σχολεία από το 1899. Για ένα διάστημα υπήρχαν και οι φυλακές της Λαμίας λίγο παρακάτω.

(απόσπασμα από φύλλο της εφημερίδας ΕΠΑΡΧΙΑ,23 ΙΟΥΝΙΟΥ 1928, αριθμός φύλλου 52)

 "Από την Λεωφόρο Καποδιστρίου διέρχονται παντός είδους αυτοκίνητα και ποδήλατα με καταπληκτική ταχύτητα και οποιαδήποτε ώρα χωρίς να λαμβάνουν υπ'όψιν οι οδηγοί τους ότι στην οδό αυτή και στα πεζοδρόμια,στα οποία έχουν μαζευτεί απειράριθμα ποδήλατα περιφέρονται μικρά παιδιά διαφόρων γειτονικών οικογενειών τα οποία υπάρχει η πιθανότητα να συντρίψουν κάτω από τους τροχούς τους,όπως συνέβη πολλές φορές από τα ποδήλατα.."

Τι θα έλεγε άραγε ο αρθρογράφος αν έβλεπε τη σημερινή κυκλοφοριακή κατάσταση της πόλης;


Οδός Καραγιαννοπούλου
Κεντρικός, εμπορικός δρόμος που συνδέει την πλατεία Πάρκου με την πλατεία Αθαν. Διάκου. Η οδός έλαβε το όνομά της στις 27 Ιανουαρίου 1928 επί δημαρχίας Ι.Μακρόπουλου προς τιμή της μνήμης του Νεοπτόλεμου Καραγιαννόπουλου, λαμιώτη λοχαγού που σκοτώθηκε στο Σαγγάριο ποταμό στη διάρκεια του Μικρασιατικού πολέμου σε ηλικία 28 ετών. Στο δρόμο αυτό υπήρχαν παλιά τα χάνια των Αφών Λαϊνά. Στη συμβολή της οδού με τη Βύρωνος υπήρχε νεοκλασικό σπίτι (στην κάτω φωτογραφία) στο οποίο στα 1897 στεγάστηκε το στρατηγείο του Πάυλου Μελά. Επόκειτο για το νεοκλασσικό του Θ.Στεδόπουλου, το οποίο χτίστηκε το 1860 και κατεδαφίστηκε το 1981. Στον ολιγοήμερο πόλεμο του 1897 έγινε στρατηγείο των ελληνικών δυνάμεων.


Η Οδός Αινιάνων
Το Δημητριάδειο μέγαρο ιδιοκτησίας Αθηνάς Δημητριάδη στη θέση του οποίου χρίστηκε το σημερινό κτίριο που στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη και τα Αρχεία του Κράτους.
     

Διασταύρωση Οδών Πατρόκλου και Σατωβριάνδου

ΠΗΓΗ: Δημ. Νάτσιου, (1998) "Οι δρόμοι και οι πλατείες της Λαμίας (1852-1998)".

πηγή: sites.google.com/site/opseislamias

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.