Δείτε πως περιέγραψε τη Λαμία ο Βενιαμίν εκ Τουδέλας το 1159


Η πρώτη µαρτυρία για τη Λαµία (Ζητούνι) των µεσαιωνικών και νεότερων χρόνων προέρχεται από τον Ισπανοεβραίο ραβίνο Beniamin Tudelensis (Βενιαµίν εκ Τουδέλας) ο οποίος ξεκίνησε το 1159 ένα µακρόχρονο ταξίδι για την Ευρώπη, Αφρική και Ασία. 

Το οδοιπορικό του θεωρείται σηµαντικό. Είχε, όµως, την ατυχία να κακοποιηθεί από εκδότες, µεταφραστές και ιστορικούς. Σ’ αυτό, παρότι υιοθετεί κάθε παράδοξη πληροφορία µε ευπιστία, περιγράφει µε προσοχή και ακρίβεια ό,τι βλέπει.

Για το Ζητούνι αναφέρει ότι βρισκόταν στα σύνορα της Βλαχίας και ότι σε αυτό κατοικούσαν Εβραίοι. Η δεύτερη πληροφορία φαίνεται να είναι ακριβής καθώς τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι στη Λαµία κατοικούσαν Εβραίοι, οι οποίοι όµως µεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, λίγο µετά την άλωση. Πρόκειται για οικογένειες οι οποίες το 1455, µαζί µε πολλές άλλες, διαφόρων εθνοτήτων, «εποίκισαν» την Πόλη για να ενισχύσουν τον πληθυσµό και την οικονοµική ζωή της και να την καταστήσουν πάλι µια δυναµική πρωτεύουσα.

πηγή: Γιώργος Παν. Σταυρόπουλος ''Η ΛΑΜΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ'', από το ιστορικό αρχείο του kaliterilamia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.