Αυτά είναι τα 11 επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα - Οι μισθοί ήδη καταγράφουν μεγάλη αύξηση

Αυτά είναι τα 11 επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα - Οι μισθοί ήδη καταγράφουν μεγάλη αύξηση

Τα 11 επαγγέλματα του μέλλοντος στην χώρα μας όπου οι μισθοί έχουν ήδη αυξηθεί κατα πολύ παραπάνω σε αντιστοιχία με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας καταγράφει ο ΣΕΒ

«Στο παρόν και μέλλον της εργασίας, κεντρικό ρόλο έχει η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων, ενόψει των νέων προκλήσεων, σε έναν κόσμο που εξελίσσεται και αλλάζει ταχύτατα».

Αυτή τη σύγχρονη ατζέντα, που αποτελεί και τη νέα μεγάλη μεταρρυθμιστική πρόκληση για όλους, θέτει σε προτεραιότητα ο ΣΕΒ, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα (Τετάρτη, 18/9/2019), στα γραφεία του Συνδέσμου. Ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρωτοβουλία του ΣΕΒ για τις Νέες δεξιότητες και τα Επαγγέλματα με Μέλλον, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η σύγχρονη παιδεία είναι καταλύτης ανάπτυξης».

Ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη φορολογία, και άλλα, ως κρίσιμες προϋποθέσεις για το άλμα προς τα εμπρός. Όμως, η αναβάθμιση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και η κάλυψη του χάσματος γνώσης και δεξιοτήτων είναι ο πλέον κρίσιμος συντελεστής ανάπτυξης και ευημερίας στο κατώφλι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ο κ. Φέσσας τόνισε το διαρθρωτικό πρόβλημα των αστοχιών της τεχνικής, τεχνολογικής και επαγγελματικής μας εκπαίδευσης και κατάρτισης, που σηματοδοτεί την αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να ευθυγραμμιστεί με τις σημερινές παραγωγικές προκλήσεις. Αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τις δεξιότητες που αναζητούν και πολλοί συμπολίτες μας να μην βρίσκουν δουλειά. Είναι ενδεικτικό ότι το 35% των επιχειρήσεων του δείγματος στην έρευνα του ΣΕΒ αδυνατεί να βρει εργαζόμενους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα μας, παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία της μεγάλης έρευνας του ΣΕΒ για τις επιχειρήσεις σχετικά με τα θέματα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και 20 προτάσεις του Συνδέσμου σχετικά με το επαναπροσανατολισμό της εκπαίδευσης, με έμφαση στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και την αποτελεσματική διασύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και τον κόσμο της εργασίας.

Τέλος, ακολούθησε η παρουσίαση της εκστρατείας ενημέρωσης του ΣΕΒ, με τίτλο: «Η Ελλάδα Παράγει: Επαγγέλματα με Μέλλον» #SEV4jobs, όπου αναδεικνύονται 11 σύγχρονα επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση και μέλλον στην παραγωγική οικονομία.

Το πλαίσιο

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, και η 4η βιομηχανική επανάσταση (που φέρνει εξελίξεις όπως η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud, τα big data και η οικονομία της πλατφόρμας), αλλάζουν τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, τα επιχειρηματικά μοντέλα και τη φύση της εργασίας. Διάφορα επαγγέλματα αποδομούνται, άλλα αλλάζουν, και νέα δημιουργούνται, καθώς μεταβάλλονται οι ανάγκες σε δεξιότητες κάθε κλάδου, αλλά και κάθε επιχείρησης.

Σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα, βασικό ζητούμενο είναι η προσαρμογή όλων στις νέες προκλήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Για να επιβιώσει, η Ελλάδα οφείλει να βασίσει το παραγωγικό μοντέλο της σε εξωστρεφείς, διεθνώς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν σε διεθνείς παραγωγικές αλυσίδες αξίας.

Παράλληλα, η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει και ανθρώπινο δυναμικό υψηλής τεχνικής και τεχνολογικής κατάρτισης, με σύγχρονες δεξιότητες και ενεργό συνεισφορά.

Η σημερινή κατάσταση
Στην Ελλάδα, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την αύξηση του αριθμού των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης και το ευρύ φάσμα επιλογών που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε επίπεδο βαθμίδων, διαδρομών και ειδικοτήτων, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας και εντοπίζουν ελλείψεις, τόσο τεχνικών όσο και οριζόντιων δεξιοτήτων, στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Παρότι η ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα είναι σημαντική, παραδοσιακά, η συντριπτική πλειονότητα των νέων (και των οικογενειών τους) στοχεύει σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ

Υπάρχουν, όμως, επαγγέλματα με μέλλον, ειδικότητες και δεξιότητες που θα χρειασθεί η ελληνική οικονομία για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Στην εκστρατεία ενημέρωσης του ΣΕΒ «Η Ελλάδα παράγει: Επαγγέλματα με μέλλον», παρουσιάζεται η καθημερινότητα σε επαγγέλματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις προκλήσεις των επιχειρήσεων σήμερα. Επίκεντρο είναι οι εργαζόμενοι και οι βιωματικές εμπειρίες τους σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Έντεκα videos παρουσιάζουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, τις δυσκολίες και τα πλεονεκτήματα, αλλά και την κρισιμότητα κάθε επαγγέλματος για τις επιχειρήσεις και την οικονομία συνολικά.

Στόχοι της εκστρατείας επικοινωνίας του ΣΕΒ είναι:
• Η ανάδειξη των προκλήσεων και δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην εύρεση εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τεχνολογικές προκλήσεις και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές,
• Η προβολή επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που θα είναι σε ζήτηση στη χώρα την επόμενη δεκαετία,
• Η ενημέρωση των νέων εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών και των ανέργων για τις διαδρομές σε επαγγέλματα με προοπτική,
• Η ανάδειξη της ανάγκης για προσαρμογή της εκπαίδευσης στις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας προκειμένου να εφοδιάζει το ανθρώπινο δυναμικό με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες,
• Η ευαισθητοποίηση Πολιτείας και εκπαιδευτικών φορέων, στην ανάγκη προσαρμογής στις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας,
• Η βελτίωση της ελκυστικότητας επιλεγμένων τεχνικών επαγγελμάτων με προοπτική.

Γιατί αυτά τα 11 επαγγέλματα;
• Σε αυτά απασχολούνται περισσότεροι από 240.000 εργαζόμενοι. Οι 80.000 περίπου από αυτούς απασχολούνται στη μεταποίηση και σε άλλους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας,
• Το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων απασχολείται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης,
• Οι μισθοί και η απασχόληση έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η βελτίωση αυτή έχει επιτευχθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στο σύνολο της οικονομίας,
• Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξεύρεσης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού,
• Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης είναι ευοίωνες για πολλά από αυτά,
• Βρίσκονται στο προπύργιο της τεχνολογικής εξέλιξης.

Τα 11 επαγγέλματα:

Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων

Μηχανικός Ανάπτυξης Λογισμικού

Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων

Τεχνικός Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων

Τεχνικός Αυτοματισμών

Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων

Εργοδηγός κλάδου εξόρυξης

Στέλεχος προώθησης εξαγωγών

Στέλεχος εφοδιαστικής αλυσίδας

Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

Χειριστής μηχανημάτων έργου



via Ειδήσεις | Live News - Dikaiologitika News | Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2M2DsfV
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη