Ιωάννης Παπαρρόδου: Ο λησμονημένος Λαμιώτης ήρωας του Β΄ παγκοσμίου πολέμου


Στην Ελληνοϊταλική πολεμική σύγκρουση του 40΄- 41΄ υπήρχε πέρα της πολυαναφερόμενης 3ης ορεινής Iταλικής μεραρχίας αλπινιστών (ΤΖΟΥΛΙΑ) και συγκροτημένο Ελληνικό Τάγμα αλπινιστών.


Περίπολος του Τάγματος Χιονοδρόμων του Ελληνικού Στρατού επιστρέφει από αναγνωριστική επιχείρηση. Φεβρουάριος 1941 όρος Κάμνια αλβανικό μέτωπο. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από τον Λαμιώτη διοικητή του τάγματος Γιάννη Παπαρρόδου.

Ήδη απο τον Νοέμβριο του 1940 το Γενικό Επιτελείο αποφάσισε να δημιουργήσει μια τέτοια ειδική ομάδα γνωρίζοντας το ανάγλυφο στο θέατρο των επιχειρήσεων και τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1940 καλείται απο το μέτωπο όπου πολεμά, ο Λαμιώτης Ταγματάρχης(ΠΒ) Ιωάννης Παπαρρόδου πανελληνιονίκης χιονοδρόμος μέλος του Ε.Ο.Σ. Αθηνών. Ως διοικητής μοίρας τάγματος της  21ης Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού στην περιοχή Πόγραδετς έχει λάβει μέρος στην μάχη του Καλπακίου και έχει πολεμήσει στα υψωμάτα 669 και Μπουράτο.


Το 1ο τάγμα χιονοδρόμων με τον Λαμιώτη διοικητή τους ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρρόδου κατά την εκπαίδευσή τους το 1940.

Τον Ιανουάριο 1941 του ανατέθηκε η οργάνωση του πρώτου τάγματος Χιονοδρόμων του Στρατού. Με προσωπικές προσκλήσεις άλλων στρατευμένων μελών ορειβατικών συνδέσμων ανα την επικράτεια που είχαν ανάλογη  αθλητική εμπειρία δημιουργείται το 1ο τάγμα χιονοδρόμων με 130 άνδρες. Η σύνθεση του τάγματος ήταν τρείς λόχοι. Οι 2ος και 3ος λόχοι θα αποτελούνταν απο 200 άνδρες. Οι περισσότεροι που κλήθηκαν να συγκροτήσουν την μονάδα ήρθαν από την πρώτη γραμμή του μετώπου και είχαν λάβει μέρος στην κατάληψη της Κορυτσάς. Οι άνδρες του 1ου λόχου ήταν εξοπλισμένοι  με δικές τους μπότες και σκι καθώς και υπνόσακους και αντί των βαρέων στρατιωτικών παλτών είχαν άνορακ και παντελόνια, χρώματος λευκού για καμουφλάζ.Μεταβαίνουν στο Μέτσοβο για  σύντομη στρατιωτική εκπαίδευση στο σκι και τις αλπικές συνθήκες και με το πέρας αυτής στάλθηκαν στο υψηλότερο σημείο του μετώπου, στο όρος Καμία (Mνήμα της Γριάς) το οποίο έχει υψόμετρο 2100 μέτρα.Στα άμεσα σχέδια του Τχη Παπαρρόδου η εκπαίδευση και 50 άλλων μη σκιέρ στρατιωτών απο έξι έμπειρα στελέχη του 1ου λόχου.Αυτοί θα εξοπλίζονταν απο ιδιώτες σκιέρ και τον Ελληνικό ορειβατικό σύνδεσμο Ένα από τα προβλήματα του στρατού στα αλβανικά βουνά ήταν τα κρυοπαγήματα στα δάχτυλα και τα πόδια.Οι άνδρες του 1ου λόχου δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα, αν και διαβίωναν στο χιόνι, λόγω του καλύτερου εξοπλισμού, κατάρτισης και εμπειρίας σε αλπικές συνθήκες.Στις 5 Απριλίου, παραμονή της γερμανικής επίθεσης το Τάγμα διαλύθηκε. Ο Ι. Παπαρρόδου παίρνει τη διοίκηση της ΧΧΙΒ Ορειβατικής μοίρας Πυροβολικού και αναλαμβάνει την υποστήριξη των υποχωρούντων τμημάτων μας, στα νότια της λίμνης Καστοριάς, υψώματα. Αν και δεν έχει διαταγές αποδύεται σε αγώνα μέχρις εσχάτων. Παρά τις φοβερές απώλειες που του προξενούν οι Γερμανοί, τους καθηλώνει για 48 ώρες. Διώχνει τους υπόλοιπους στρατιώτες και αξιωματικούς και μένει μόνος με ένα βαρύ πολυβόλο.15 Απριλίου 1941, Μ. Τρίτη απόγευμα, τα πυρομαχικά εξαντλήθηκαν.

Όμως έχει πάρει ήδη τη μεγάλη απόφαση, μάχεται με το περίστροφο, του ζητούν να παραδοθεί, αρνείται, τραυματίζει ακόμη έναν Γερμανό οπότε σφαίρα εχθρική τον βρίσκει στο μέτωπο και τον αφήνει νεκρό.

Στη θέση Αλατίστρα του Δισπηλίου ο Παπαρρόδου πεθαίνει ηρωικά, όπως έζησε τη ζωή του. Μ' ένα βαρύ πολυβόλο και με ένα περίστροφο. Τιμήθηκε με τον βαθμό του Αντ/χου και με Αριστείο ανδρείας.

Ιωάννης Παπαρρόδου

Άλλοι μεγάλοι μαχητές του 1ου Τάγματος Αλπινιστών ήταν oι: 

Μανώλης Μπαμιέρος λοχαγός, Διοικητής του Α΄λόχου αλπινιστών,
Άγγελος Αγγελούσης από τις Σέρρες  Έφεδρος αξιωματικός που μετέπειτα έγινε βουλευτής Σερρών,υφυπουργός σε κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου.
Γεώργιος Δημητριάδης πρωταθλητής ελεύθερης κατάβασης.
Θάνος Κουτσικόπουλος σκιέρ Cross country.
Κωνσταντίνος Τάλιος Έφεδρος αξιωματικός, .
Γιώργος Παππάς από τον Βόλο που σκοτώθηκε σε μάχη,
Πλούτων Λογγίδης από τον Βόλο βαριά τραυματίας,
Αλέξης Καρρέρ γνωστός κομμουνιστής δημοσιογράφος και αληθινός πατριώτης,
Νείλος Μαστραντώνης.
Ρένος Φραγγουδής Κύπριος εθελοντής,
Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος,
Αλέξανδρος Βούξινος μόλις 17 ετών κι εθελοντής,αθλητής για χρόνια μετά στην τεχνική κατάβαση.
Σπύρος Τσικλητήρας εθελοντής από την Πάτρα ανηψιός του Ολυμπιονίκη Κ.Τσικλητήρα 

και επίσης απο τον ορειβατικό σύνδεσμο Πατρών οι: 

Αντρέας Αντωνόπουλος  Έφεδρος Ανθυπολοχαγός,
Ιωάννης Τασσόπουλος Λοχίας,
Βασίλης Αντωνόπουλος Οπλίτης,
Αλέκος Αντωνόπουλος Οπλίτης,
Κώστας Καγγελάρης Οπλίτης,
Ανδρέας Ασημακόπουλος Οπλίτης.

πηγές: greek-war-equipment.blogspot.comold.eleftheria.grseanmagnisias.blogspot.com, από το αρχείο του kaliterilamia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.