Ο Αννίβας ο Καρχηδόνιος και πολεμικοί ελέφαντες στην αρχαία Λαμία


        192 π.Χ. Οι Ρωμαίοι έχουν ήδη εμπλακεί για τα καλά στις Ελληνικές υποθέσεις. Οι Αιτωλοί της Λαμίας -μεταξύ άλλων πόλεων της Νότιας Ελλάδας- τους προσκάλεσαν ήδη από τα 212 π.Χ. ώστε να πολεμήσουν ως σύμμαχοι τους τον Φίλιππο τον Ε' της Μακεδονίας. Μετά τη νίκη τους οι Αιτωλοί θεωρούν ότι αδικήθηκαν από τους συμμάχους Ρωμαίους και αποφασίζουν να τους εκδιώξουν από την ελληνική χερσόνησο.

         Σε συνέλευση που έγινε στη Λαμία αποφασίζουν να αναθέσουν την αρχηγία της εκστρατείας στον Αντίοχο τον Μέγα, ηγεμόνα της ελληνιστικής Συρίας. Αυτός καταπλέει στον Πτελεό συνοδευόμενος από τον περίφημο Καρχηδόνιο στρατηλάτη Αννίβα. Ο τελευταίος μετά την ήττα του από τους Ρωμαίους στη μάχη της Ζάμας και την καταστροφή της πατρίδας του Καρχηδόνας, έχει αυτοεξοριστεί στη Συρία. 

        Ο Αντίοχος και ο Αννίβας φθάνουν στη Λαμία όπου και έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους. Με πολύν κόπο διασχίζουν το πλήθος ώστε να μιλήσουν στη συνέλευση. Μετά την ομιλία του ο Σελευκίδης Αντίοχος ανακηρύσσεται στρατηγός - αυτοκράτορας . Οι στρατιωτικές δυνάμεις όμως που είχε μαζί του ήταν ελάχιστες: 10.000 πεζοί, 500 ιππείς και έξι πολεμικοί ελέφαντες. Οι τελευταίοι δικαιολογημένα προκαλούν την περιέργεια των ντόπιων, δεν είναι όμως αρκετό κίνητρο για να προκαλέσουν γενικό ξεσηκωμό των Ελλήνων. Οι Αιτωλοί συμμετέχουν με μόνο 4.000 στρατιώτες.

        Την επόμενη χρονιά (191 π. Χ.), καταφθάνουν οι Ρωμαικές λεγεώνες υπό τον Υπατο Αικίλιο. Στις μάχες που ακολούθησαν στη Λαμία και τις Θερμοπύλες, οι Ρωμαίοι νικούν καταστρέφοντας εντελώς τα στρατεύματα του Αντίοχου, η Λαμία λεηλατείται ανηλεώς και ο Αννίβας παίρνει για μιά ακόμη φορά το δρόμο της εξορίας προς την Αρμενία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.