Τραγωδία δίχως τέλος στην Αλβανία - Τουλάχιστον 46 οι νεκροί - Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες - ΦΩΤΟ

Δεν έχει τέλος ο θρήνος στην Αλβανία που μετρά κάθε μέρα και περισσότερους νεκρούς από τον φονικό σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης.

Μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης ανέσυραν τις σορούς μίας μητέρας, των δίδυμων παιδιών της (ηλικίας δύο ετών) και του 7χρονου γιου της από τα συντρίμμια ενός σπιτιού στο Δυρράχιο κάτι που σημαίνει ότι ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό αυξάνεται στους 46.

Ευρωπαϊκές και αλβανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης ανέσυραν άλλον έναν άνθρωπο νεκρό από τα συντρίμμια ξενοδοχείου στο Δυρράχιο. Οι διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα να δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον απεγκλωβισμό επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια.

Οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει πάνω από 500 μετασεισμικές δονήσεις από την Τρίτη, αρκετές πάνω από 5 Ρίχτερ.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία, κράτη της Βαλκανικής και όχι μόνο έχουν στείλει ειδικευμένες ομάδες για να συμβάλλουν στην προσπάθεια διάσωσης εγκλωβισμένων.

Στα συντρίμμια του τετραώροφου σπιτιού του Μπέρτι Λάλα, 40 ετών, μια ιταλική ομάδα έρευνας και διάσωσης ανέκτησε τα πτώματα της γυναίκας του, των διδύμων τους και του γιου τους, που καταπλακώθηκαν από το ταβάνι έχοντας αγκαλιαστεί στο κρεβάτι.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Λάλα παραμένει παγιδευμένος στα συντρίμμια του σπιτιού, που χτίστηκε σε έκταση όπου αποξηράνθηκε στο Δυρράχιο. Η μεγαλύτερη κόρη του, οκτώ ετών, η μητέρα του, 79 ετών, και μια ανιψιά του ήδη έχει επιβεβαιωθεί πως χάθηκαν όλοι τους στην καταστροφή.

Όμως ο 17χρονος ανιψιός του ανασύρθηκε ζωντανός την Τρίτη. Κατά τα φαινόμενα σώθηκε διότι ένα πλυντήριο μετακινήθηκε όταν έγινε ο σεισμός, παγιδεύοντάς τον αλλά προσφέροντάς του ταυτόχρονα προφύλαξη.

Τα μέλη του ιταλικού συνεργείου δεν σταμάτησαν να δουλεύουν όλη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και συνέχιζαν χθες βράδυ να απομακρύνουν μπετόν, ενώ Αλβανοί στρατιώτες φτυάριζαν ασταμάτητα συντρίμμια για να τους βοηθήσουν.

Στη βόρεια πόλη Θουμάνε, όπου ο απολογισμός ανέρχεται σε 22 νεκρούς, οι έρευνες διακόπηκαν: εντοπίστηκαν τα πτώματα όλων των αγνοουμένων πολιτών, ανάμεσά τους αυτά μιας μητέρας και της κόρης της, που βρέθηκαν αγκαλιασμένες κάτω από τα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου.

Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής όπως και στη νότια Ιταλία, στην περιφέρεια της Απουλίας.

Περίπου 45 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, ενώ από τους 650 τραυματίες κάποιοι είναι σοβαρά.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες στο Δυρράχιο και στη Θουμάνε. Η κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν δωρεές σε χρήμα αντί να στέλνουν αγαθά.

Οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του ιστοτόπου GoFundMe έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει 2,2 εκατομμύρια δολάρια, είπε μια εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας πως αναμενόταν το ποσό να φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια χάρη στις εκκλήσεις από χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που αποπειράθηκε να κάνει απάτη συγκεντρώνοντας χρήματα που υποτίθεται ότι προόριζε για τους σεισμοπαθείς.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: ΑΠΕ -ΜΠΕ, albaniandailynews.com, LSAPHOTO.com, Reuters



via Press24.gr https://ift.tt/2Dr4A4x
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη