Aφιέρωμα στον Frédéric Chopin στο Θέατρο Pierce

Aφιέρωμα στον Frédéric Chopin στο Θέατρο Pierce

Μια μαγική  βραδιά ρομαντικής μουσικής πραγματοποιείται την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 στο πολυτελές και φιλόξενο και για κινητικά αναπήρους θεατές στο Θέατρο Pierce του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος- Deree, όπου το κοινό  θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα ξεχωριστό μουσικό-θεατρικό αφιέρωμα στον Frédéric Chopin.

Ένα αφιέρωμα στον Frédéric Chopin, τον μύθο του παγκόσμιου Ρομαντισμού, του πάθους και της δεξιοτεχνίας, την πιο εμβληματική μελωδική-ποιητική ιδιοφυία της Ρομαντικής μουσικής, μέσα από τα αριστουργήματά του για πιάνο και ορχήστρα, 170 χρόνια από το θάνατό του (1849-2019).

Με την Τατιάνα Παπαγεωργίου στο πιάνο, τους μουσικούς της  Καμεράτα- Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και τον Γρήγορη Βαλτινό σε κείμενα και επιστολές του Chopin που για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο ελληνικό κοινό με επιμέλεια της μουσικολόγου και πιανίστας Τατιάνας Παπαγεωργίου.

Tα έσοδα θα δοθούν στο Αθλητικό Αναπηρικό Σωματείο ΑΤΛΑΣ Μπάσκετ με Αμαξίδιο,  του  Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑ.Σ.ΠΑ).

Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα, με νέα στοιχεία για τον πλέον εμβληματικό ιδιοφυή συνθέτη που κατάφερε όπως κανείς άλλος να συνδυάσει το αέναο πάθος και την εκθαμβωτική δεξιοτεχνία με την βαθιά εμπνευσμένη μελωδική-ποιητική έκφραση θα παρουσιάζει στις 3 Δεκεμβρίου 2019, μια ημέρα θεσπισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη  ως  η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Πρόκειται για μια εκδήλωση πολλών μηνυμάτων με ιδιαίτερο συμβολισμό προς την ελληνική κοινωνία που στέλνει το μήνυμα ότι η ζωή δεν τελειώνει με μια αναπηρία. Οι  κινητικά ανάπηροί  άνθρωποι μπορούν να ενταχθούν και να προσφέρουν στην κοινωνία εξίσου να δράσουν να δημιουργούν να πράξουν και να προσφέρουν σε όλους τους τομείς και στον πολιτισμό, όπως η μουσική βραδιά αξιώσεων  που διοργανώνουν για να στηρίξουν το έργο τους.

Τα αριστουργήματα της μουσικής του Chopin θα ερμηνεύσουν η αγαπημένη στο ελληνικό κοινό και διεθνώς διακεκριμένη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου με τους εξαίρετους, δεξιοτέχνες Μουσικούς της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής σε μία συναρπαστική, πρωτότυπη εκδοχή που πηγάζει από τις ιστορικές ερμηνείες του ιδίου του Chopin στα αριστοκρατικά σαλόνια του Παρισιού του δέκατου-ενάτου αιώνα, όπου παρουσίαζε την μουσική του ενώπιων της καλλιτεχνικής elite της εποχής, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν κορυφαίοι ζωγράφοι, συγγραφείς, ποιητές και συνθέτες όπως ο  Eugène Delacroix, ο Heinrich Heine, ο Adam Mickiewicz, ο Alfred de Vigny,  ο Hector Berlioz και ο Franz Liszt.

Η αριστουργηματική μουσική του Chopin, η λαμπερή κι ευαίσθητη προσωπικότητά του ως συνθέτης και πιανίστας στο Παρίσι (καλλιτεχνικό κέντρο του δέκατου-ενάτου αιώνα), ο πατριωτισμός, το επαναστατικό του πνεύμα και η νοσταλγία του για την κατεκτημένη του πατρίδα την Πολωνία, η πολύπαθη προσωπική του ζωή κι ο ταραχώδης έρωτάς του με την ποιήτρια Γεωργία Σάνδη και, τελικά, ο πρώιμος θάνατό του σε ηλικία μόλις 39 ετών, όλα αυτά είναι στοιχεία που καθιέρωσαν τον Frédéric Chopin ως ένα κορυφαίο δημιουργό-σύμβολο του παγκόσμιου Ρομαντισμού αλλά κι έναν από τους πρώτους superstar της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο οποίος αποτέλεσε θέμα πλήθους βιογραφιών και ταινιών στον κινηματογράφο. Στιγμές της ζωής του ως ανθρώπου και ως δημιουργού συνδεόμενες με τα έργα θα παρουσιάσει  επι σκηνης ο Γρηγόρης Βαλτινός σε μια συνεχή εναλλαγή λόγου και μουσικής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο πρωτότυπος τρόπος που παρουσιάζεται στο κοινό το αφιέρωμα αυτό της 3ης Δεκεμβρίου, και που δίνει στον θεατή την ευκαιρία να απολαύσει τα συναρπαστικά μουσικά έργα του Chopin καθώς ξετυλίγεται επί σκηνής η ιστορία και τα γεγονότα της ζωής του, τα οποία στιγμάτισαν κι ενέπνευσαν την δημιουργία του. Ο Γρηγόρης Βαλτινός μας ταξιδεύει στον χρόνο και στο ρομαντικό Παρίσι, αποκαλύπτοντας γεγονότα και κείμενα από τις προσωπικές επιστολές του Chopin, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα και ρίχνοντας φως στις συνθήκες και τις προσωπικές στιγμές όπου γράφτηκαν οι διάσημες μουσικές του ιδιοφυή συνθέτη.  Η αισθητική εμπειρία και το κέρδος για τον θεατή είναι διπλό, μουσικό και θεατρικό.

Πέρα από την αισθητική απόλαυση της μαγευτικής μουσικής και την ιστορία που ξεδιπλώνεται επί σκηνής, ο θεατής αποτυπώνει στην μνήμη του ασυνείδητα κι αβίαστα τις πληροφορίες για την ζωή και την προσωπικότητα του Σοπεν, ώστε να παρακολουθεί και να αντιλαμβάνεται καλλίτερα την εξέλιξη και τις εναλλαγές της εκφραστικής του γλώσσας, που είναι ανάλογη με αυτές της ψυχοσύνθεσής του. Σπάνια έχουμε την ευκαιρία στην χωρά μας να παρακολουθούμε παραστάσεις κλασσικής μουσικής με αυτόν τον τρόπο, κάτι που έχει ξεκινήσει να καθιερώνεται στα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα του κόσμου, κι έχει ως σκοπό την εκπαιδευτική καλλιέργεια του ευρύτερου κοινού πάνω σε θέματα κλασσικής μουσικής παράλληλα με την πολύπλευρη μουσικο-θεατρική αισθητική απόλαυση.

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του  Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  και διοργανώνεται από το Αθλητικό Σωματείο «ΑΤΛΑΣ» -Μπασκετ με Αμαξίδιο του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών με σκοπό από τα έσοδα  να αγοραστεί, ειδικό mini bus για την μετακίνηση των κινητικά ανάπηρων αθλητών.

Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι ότι « Η ζωή δεν τελειώνει με μια αναπηρία»

Μουσικό Πρόγραμμα
Frédéric Chopin (1810-1849)

Νυχτερινά, Op. 15 No.1 σε Φα μείζονα & Op. Posth. No.20 σε Ντο δίεση ελάσσονα

Βαλς, Op. Posth. B.150 σε Λα ελάσσονα & Op. 64 No.2 σε Ντο δίεση ελάσσονα

Impromptus, Op. 29 σε Λα ύφεση μείζονα & Op. 66 σε Ντο δίεση ελάσσονα

Mazurka Op. 33 No. 2 σε Ρε μείζονα

Etude Op. 10 No.2, 'Επαναστατική', σε Ντο ελάσσονα

Andante spianato et Grande Polonaise brillante Op. 22 σε σε μι ύφεση μείζονα

Συντελεστές

Τατιάνα Παπαγεωργίου, σολίστ στο πιάνο

OI ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΜΕΡΑΤΑΣ – ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, έγχορδα

Γρηγόρης Βαλτινός, αφήγηση, σε κείμενα κι επιστολές του Chopin

Στοιχεία Εκδήλωσης:

Θέατρο PIERCE, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

ΤΡΙΤΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

'Ωρα έναρξης: 20:30

ΘΕΑΤΡΟ PIERCE, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

 Διευθ: Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή, 153-42 Αθήνα.

Προπώληση:  www.ticketplus.gr 

Tιμές εισιτηρίων : 10 ευρώ φοιτητικό  και του εργαζόμενους του Deree , 12 ευρώ εξώστης ,γενική είσοδος 15 ευρω  , 45 ευρώ , 100 ευρώ VIP

Πληροφορίες στο Τηλέφωνο: 210 2203000  Ανοικτά από Δευτερά έως Κυριακή  09:00 -21:00

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:

TICKET PLUS  www.ticketplus.gr 

Τηλεφωνικά: 210 2203000

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/37MU0mq
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.