Κομοτηνή: Πονοκεφαλιάζουν άναρχη δόμηση και πλημμύρες

Κομοτηνή:  Πονοκεφαλιάζουν άναρχη δόμηση και πλημμύρες
Ο κος Δημήτρης Παπατολίδης

Το θέμα της άναρχης δόμησης στο νησί της Θάσου ήρθε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με αφορμή τα προβλήματα που προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία που έπληξε δις το νησί. «Η δόμηση παραμένει άναρχη» είπε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο κος Δημήτρης Παπατολίδης, που πρότεινε το θέμα προς συζήτηση, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο περιφερειάρχης Αν.Μ.Θράκης, ο  κος Χρήστος Μέτιος, και το θέμα συζητήθηκε σχεδόν για τρεις ώρες προκαλώντας ένταση, διαξιφισμούς, αλλά και συμφωνίες.

«Χτίζονται ακόμη και στα ρέματα. Απαιτείται διάνοιξη ρεμάτων και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.Όπως επίσης, απαιτείται τάχιστη καταβολή των αποζημιώσεων σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους. Αλλά και εκπόνηση μελετών που χρειάζονται για την τάχιστη αντιπλημμυρική θωράκιση.Ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει απροστάτευτος» τόνισε ο κος Παπατολίδης.

Κωστής Σιμιτζής

Από την πλευρά του ο κος Θ.Μαρκόπουλος εκπροσωπώντας την «Περιφερειακή Σύνθεση», καθώς ο επικεφαλής της, ο κος Χ.Τοψίδη απουσίαζε  σημείωσε απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη: « Η δήλωση σας ότι η Θάσος δεν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στερεί τη δυνατότητα από το νησί να διεκδικήσει την επούλωση των πληγών του,όπως και η μερική κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τόνισε προσθέτοντας «Το ζήτημα δεν είναι αν το οδικό δίκτυο έχει πρόβλημα, το ζήτημα είναι αν οι πολίτες έχουν πρόβλημα. Οι καλλιεργητές για παράδειγμα δεν θα συλλέξουν τις ελιές τους.Μην φοβάστε τις ανακοινώσεις της «Περιφερειακής Σύνθεσης», αλλά να φοβάστε αυτό που λέει η κοινωνία της Θάσου» τόνισε ο κος Μαρκόπουλος.

Οι κ.κ. Κ. Κατσιμίγας Χ. Χατζηπέμου

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας», ο κος Κώστας Κατσιμίγας τόνισε ότι: «Στη Θάσο είχαμε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει καθημερινότητα, επομένως ελέγχεται η διοίκηση γιατί δεν είχε προβλέψει ότι θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα.» για να προσθέσει αμέσως μετά: «Υπήρξε μια ολιγωρία της διοίκησης του Δήμου και της Περιφέρειας. Θα έπρεπε να είχαν εκπονηθεί μελέτες .δεν έχει εκπονηθεί τίποτε.Και η Περιφέρεια και ο Δήμος έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος και γιατί δεν άστυνομεύσατε τις παραμονές ανθρώπινες δραστηριότητες. Η ευθύνη των διοικούντων είναι να γίνονται «κακοί» .» Μάλιστα ο κος Κατσιμίγας ζήτησε έγκαιρα το υδραυλικό σύστημα απορροής να βρεθεί  σε καλή κατάσταση,κι όχι βουλωμένα, όπως είπε, τεχνικά έργα. Μάλιστα, τόνισε πως εκτός από τις μελέτες θα πρέπει  η περιφέρεια να ενεργοποιήσει και τον μηχανισμό που να αστυνομεύει την απρόσκοπτη ροή.
Παίρνοντας το λόγο ο κος Κωστής Σιμιτζής τόνισε πως θα πρέπει σίγουρα να γίνουν μελέτες, όμως, λαμβάνοντας υπόψιν την γραφειοκρατία και τον παράγοντα χρόνο, θα πρέπει να ζητήσουν οι περιφερειάρχες την απλοποίηση των διαδικασιών σημειώνοντας πως υπάρχουν κι άλλα σημεία στα οποία η περιφέρεια θα πρέπει να δείξει την προσοχή της. Μιλώντας ο Ανδρέας Καραγιώργης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα τόνισε πως
«Όποιος διοικεί έχει ευθύνη και για τα καλά και για τα άσχημα.Ας αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους κι ας πουν: «φταίξαμε κι εμείς κάναμε παραλήψεις.»» Μάλιστα μίλησε για την ανάγκη ολικού καθαρισμού των ρεμάτων από το καλοκαίρι. «Να καλέσετε το δήμαρχο Θάσου στο γραφείο σας.» προέτρεψε τον κο Μέτιο και αναρωτήθηκε « Δεν χρειάζεται βοήθεια από την περιφέρεια;» Έθεσε μάλιστα και τα θέματα που προκύπτουν στον ορεινό όγκο του Παγγαίου κάθε φορά με τις έντονες βροχοπτώσεις. «Θα πρέπει να κινητοποιηθούμε περισσότερο για να προλάβουμε αυτά που δεν προλάβαμε στη Θάσο και σε άλλες περιοχές.» τόνισε.
Στην τοποθέτηση του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιαδης παρουσίασε το χρονικό των ενεργειών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. « Μετέβη στη Θάσο και είδα τι έγινε. Συναντήθηκα με τον κ. Κυριακίδη έχοντας πιο πριν διανύσει όλο το οδικό δίκτυο.» είπε τονίζοντας πως απαιτείται άμεσα χωροθέτηση από το υπουργείο υποδομών, ώστε να γίνει χαρτογράφηση των ρεμάτων για να γνωρίζουν ακριβώς τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν. Αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένα ποσά τόνισε πως δίνονται «600.000 ευρω για καθαρισμό της κοίτης των ρεμάτων , 245.000 ευρώ για τον καθαρισμό των ρεμάτων στα δυτικά του Νέστου». Τέλος, στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης Αν.Μ.θράκης κος Χρήστος Μέτιος ανέφερε βήμα προς βήμα τις ενέργειες που έκανε μετά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας τονίζοντας πως σε όλη την Περιφέρεια θα γίνει η χαρτογράφηση των ρεμάτων, ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που πρέπει να παρέμβουν. «Ήμασταν δίπλα στη Θάσο.Θα συνδράμομε  και με ένα επιπλέον ποσό» τόνισε.
Στιγμιότυπα από την τελευταία συνεδρίαση Ρεπορτάζ-κείμενο-Φώτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2DtyViI
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.