Γιώργος Κοτρωνιάς: Με ερώτησή μου, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, ζητάω από τον Υπουργό Περιβάλλοντος μεταξύ άλλων, την άμεση εκπόνηση και υλοποίηση εκτεταμένου προγράμματος Ορεινής Υδρονομίας για την προστασία των εδαφών και ειδικά των προερχόμενων από δασικές πυρκαγιές


Με ερώτησή μου, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, ζητάω από τον Υπουργό Περιβάλλοντος μεταξύ άλλων, την άμεση εκπόνηση και υλοποίηση εκτεταμένου προγράμματος Ορεινής Υδρονομίας για την προστασία των εδαφών και ειδικά των προερχόμενων από δασικές πυρκαγιές.

Σας παραθέτω αναλυτικά την ερώτησή μου προς τον Υπουργό:

Κύριε Υπουργέ,

Αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την απάντηση σας σε ερώτηση που σας κατέθεσα με αριθμό πρωτ.413/28-08-2019, επανέρχομαι και επικεντρώνομαι στα εξής υψίστης σημασίας θέματα, με αφορμή και τις πρόσφατες πλημμύρες.

1) Ως διατελέσας δήμαρχος για 16 χρόνια στη Λαμία, μου είναι γνωστή η δυνατότητα σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ ΟΤΑ και δασαρχείων. Εγώ δεν προτείνω αυτό, αλλά το εξής διαφορετικό: Να μπορούν οι Περιφέρειες με νομοθετική ρύθμιση να παρεμβαίνουν στη συντήρηση των δασικών δρόμων για αντιπυρική προστασία. Να μην χρειάζεται δηλαδή αυτή η χρονοβόρα και πολλές φορές ατελέσφορη διαδικασία που γίνεται μέχρι σήμερα.

2) Στην συστηματική και σε ετήσια βάση κατασκευή έργων ΟΡΕΙΝΗΣ ΥΔΡΟΝΟΜΙΑΣ από τα τοπικά δασαρχεία για προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους αφενός προστασίας των εδαφών από αποσάθρωση ειδικά αυτών που βρίσκονται σε περιοχές όπου είχαμε δασικές πυρκαγιές, αφετέρου για τον εμπλουτισμό του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα. Τα εν λόγω έργα είναι έργα χαμηλού κόστους και μεγάλης αποδοτικότητας.

3) Στην υποχρέωση της ΔΕΗ να μεριμνά για το κόψιμο των κλαδιών των υψηλών δέντρων που λόγω βραχυκυκλωμάτων γίνονται πρόξενοι πυρκαγιών.

4) Στην προώθηση προγράμματος και Ολοκληρωμένου συστήματος τηλεειδοποίησης (σε πραγματικό χρόνο) δασικών ή άλλων πυρκαγιών αστικών και περιαστικών αλσυλλίων με δορυφορικό σύστημα μέσω διεσπαρμένων ανιχνευτών μέσα στα δάση. Την πρόταση αυτή έκανα και στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής και συμπεριελήφθη στις προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν στην σύνοδο για το περιβάλλον και τις δασικές πυρκαγιές στο Ελσίνκι.

Με την ερώτηση μου αυτή θα ήθελα να γνωρίζω με ποια από αυτά τα θέματα συμφωνείτε και τι σκοπεύετε να κάνετε ως Yπουργείο Περιβάλλοντος για τις τέσσερις παραπάνω προτάσεις.

Νεότερη Παλαιότερη