Στη Βουλή τα προβλήματα των δομών υγείας Λήμνου-Αγίου Ευστρατίου με ερώτηση της Μαρίας Κομνηνάκα

Στη Βουλή τα προβλήματα των δομών υγείας Λήμνου-Αγίου Ευστρατίου με ερώτηση της Μαρίας Κομνηνάκα

 

Τα σοβαρά χρόνια προβλήματα που επιδεινώνονται στο νοσοκομείου της Λήμνου φέρνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Νοσοκομείο  και αγροτικά ιατρεία σε Λήμνο αλλά και του Αη Στράτη είναι χωρίς γιατρούς και απαντήσεις ζητά η βουλευτής του Νομού.

Όπως τονίζει στην ερώτηση "Οξύνονται τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου της Λήμνου, αλλά και στο Τοπικό Ιατρείο Μύρινας Λήμνου (πρώην ΙΚΑ), εξαιτίας και των μεγάλων ελλείψεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Τα προβλήματα αναδείχθηκαν και με τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του νησιού που έγιναν στο Νοσοκομείο της Λήμνου.

Σύμφωνα με στοιχεία των σωματείων των εργαζομένων, από τις 40 οργανικές θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που προβλέπει ο υπάρχων ελλιπής Οργανισμός του Νοσοκομείου Λήμνου, είναι καλυμμένες μόνο οι 24, από τις οποίες οι 5 από επικουρικούς και όχι μόνιμους γιατρούς.

Ενδεικτικά, υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες χειρουργού, παθολόγου, ογκολόγου, νεφρολόγου, (ειδικότητες ζωτικές για τους καρκινοπαθείς και τους νεφροπαθείς κατοίκους του νησιού), καρδιολόγου, αιματολόγου, πνευμονολόγου, οφθαλμίατρου, ακτινολόγου, ουρολόγου, και άλλες.

Επίσης, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, το 1/3 του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού είναι συμβασιούχοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Παράλληλα, οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων και των κατοίκων του νησιού αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για παραπέρα στελέχωση του νοσοκομείου με νέες ειδικότητες, που θα νομοθετηθούν μέσα από ένα νέο Οργανισμό, αλλά και την αναγκαιότητα για την ανάπτυξη τμημάτων σημαντικών για την προστασία της ζωής όλων των κατοίκων, όπως είναι η δημιουργία και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σ' ένα σύγχρονο νοσοκομείο της εποχής μας, το 10% των κλινών που έχει, θα πρέπει να είναι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, το 20% του ποσοστού των κλινών ενός νοσοκομείου πρέπει να είναι Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο Λήμνου ότι μέσα στο 2019 έχουν γίνει μέχρι τώρα 67 αεροδιακομιδές, αφού δεν μπορεί να υποστηριχθεί ούτε μια απλή χειρουργική επέμβαση σκωληκοειδίτιδας.

Επιπλέον, έντονες είναι και οι διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων του νησιού για την παντελή έλλειψη γιατρών στο Τοπικό Ιατρείο της Μύρινας Λήμνου (πρώην ΙΚΑ).

Στελέχωση με ιατρικό προσωπικό χρειάζονται και το πολυϊατρείο του Μούδρου Λήμνου και το αγροτικό ιατρείο του Αγίου Ευστρατίου.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο της Λήμνου, όπως και άλλα νοσοκομεία της χώρας, έχει συγκεκριμένες αιτίες. Είναι οι πολιτικές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που συμπλέουν με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Είναι οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν την υγεία του λαού με τη λογική του κόστους. Είναι οι πολιτικές που θέλουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς ως πελάτες, και που παράλληλα μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί μιλάνε από μόνοι τους. Ειδικά για το νοσοκομείο της Λήμνου η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε την τελευταία δεκαετία από 2.917.739 € το 2009, σε 1.373.934 € το 2019, δηλαδή στο 47% της χρηματοδότησης του 2009!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποιες ενέργειες θα κάνει για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατοίκων του νησιού έτσι όπως αναφέρονται στα σχετικά ψηφίσματα των συγκεντρώσεων για:

· Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία – Στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας-Πρόνοιας με μόνιμο προσωπικό όλων ειδικοτήτων και όλων των κλάδων – αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης σε όλες τις δομές Υγείας-Πρόνοιας.

· Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου με όλο το μόνιμο ιατρικό προσωπικό που προβλέπεται από τον ισχύοντα ελλιπή Οργανισμό του νοσοκομείου του νησιού, και τη προμήθεια του με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

· Άμεσο διορισμό παθολόγων, χειρουργών, ογκολόγου, νεφρολόγου, καρδιολόγου, ουρολόγου, αιματολόγου.

· Να μην απολυθούν οι επικουρικοί γιατροί, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι με τον ΟΑΕΔ και άλλες σχέσεις εργασίας στο νοσοκομείο.

· Να καθιερωθούν κίνητρα για την προσέλκυση και την παραμονή μόνιμων γιατρών στο νοσοκομείο.

· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις στα νοσοκομεία και στο Δημόσιο γενικότερα.

· Νέο Οργανισμό για το νοσοκομείο με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες ενός ακριτικού νησιού όπως είναι η Λήμνος.

· Τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας με όλο το μόνιμο προσωπικό και τον εξοπλισμό που προβλέπεται για τις μονάδες αυτές.

· Τον άμεσο διορισμό 2 μόνιμων γιατρών για το Τοπικό Ιατρείο Μύρινας Λήμνου (πρώην ΙΚΑ).

· Στελέχωση του πολυϊατρείου του Μούδρου με το απαραίτητο ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

· Τη στελέχωση του αγροτικού ιατρείου του Αγίου Ευστρατίου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό (1 ιατρό γενικής Ιατρικής και 2 αγροτικούς ιατρούς).

The post Στη Βουλή τα προβλήματα των δομών υγείας Λήμνου-Αγίου Ευστρατίου με ερώτηση της Μαρίας Κομνηνάκα appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2OqVU4l
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη