Hacking Democracy: Η ιδιωτικότητα και τα δεδομένα στον καιρό του Facebook

Hacking Democracy: Η ιδιωτικότητα και τα δεδομένα στον καιρό του Facebook

Η προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, οι σύγχρονοι κίνδυνοι αλλά και οι νέες ευκαιρίες για τους πολίτες και την κοινωνία εξετάστηκαν στην Ημερίδα - Δημόσια Συζήτηση «Hacking Democracy: Ιδιωτικότητα και δεδομένα στον καιρό του Facebook» που πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ-Studio E.  

H Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το European Communication Institute (ECI) με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.  

Ειδικοί επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και εξειδικευμένα στελέχη, με αφορμή το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, ανέλυσαν τη διαδικασία «διαρροής» προσωπικών δεδομένων, τη σημασία του «νέου χρυσού», όπως έχουν χαρακτηρισθεί οι προσωπικές ψηφιακές πληροφορίες, και εστίασαν στις κοινωνικές, οικονομικές, προσωπικές και ηθικές επιπτώσεις των καταχρηστικών πρακτικών.  

Κατά την έναρξη της ημερίδας, απηύθυναν χαιρετισμό, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακών Συστημάτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο επικεφαλής του ECI Μάριος Νόττας και η Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας Έλια Καλλία.   

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακών Συστημάτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, αναφέρθηκε στην διαδικασία απλοποίησης των ψηφιακών διαδικασιών της καθημερινότητας για τους Έλληνες πολίτες, η οποία θα γίνει χωρίς τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου δεδομένων (big data) σε κάποιο φορέα αλλά με την ψηφιακή μετάδοση της πληροφορίας που κάθε φορά απαιτείται, προκειμένου να προστατευθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.  

Ο επικεφαλής του ECI, Μάριος Νόττας, ενέταξε την Ημερίδα, όπως και άλλες προηγούμενες δράσεις του ECI, για τα fake news, το data journalism, το drone journalism, την παραπληροφόρηση και τη δολοφονία Πολκ, στην πρωτοβουλία του European Communication Institute για τον Eγγραματισμό του Πολίτη (Citizen Literacy Initiative).

Η πρωτοβουλία υπηρετείται, όχι μόνο από τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Ινστιτούτου, αλλά και από σειρά εκδηλώσεων ανοιχτές στην κοινωνία, σε σύμπραξη πάντα από τους ίδιους τέσσερις συνδιοργανωτές φορείς.  

Η σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας Έλια Καλλία, με αφορμή το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, υπογράμμισε την ανισορροπία που παρουσιάζεται ανάμεσα στην στρατηγική ηθική και της τεχνολογική καινοτομία κατά την διαχείριση των δεδομένων των πολιτών και έθεσε την ηθική και την ακεραιότητα στην κορυφή της πυραμίδας των αξιών που πρέπει να υπηρετούν οι άνθρωποι της επικοινωνίας.   Τις διαστάσεις της υπόθεσης της Cambridge Analytica, παρουσίασε ο δημοσιογράφος και μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας του ECI, Τάσος Οικονόμου.  

Η Ημερίδα εξελίχθηκε σε δύο κύκλους συζήτησης, όπου αναλύθηκαν οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν για τον πολίτη, αλλά και τις κοινωνικές και πολιτικές λειτουργίες, από τη συγκέντρωση των προσωπικών δεδομένων από τα Social Media και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες και εξετάστηκαν θεσμικοί μηχανισμοί αποτροπής εκμετάλλευσης των big data, και νέα ψηφιακά «όπλα» καθώς και ατομικές καθημερινές πρακτικές προστασίας των προσωπικών δεδομένων.  

Στον πρώτο κύκλο συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Ψηφιακών Συστημάτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας, Στράτος Σαφιολέας, ο δημοσιογράφος και σύμβουλος ψηφιακής Επικοινωνίας, Ματθαίος Τσιμιτάκης, και ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Θεοφάνης Κασσίμης.

Συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιάννης Γεωργίου.   Στον δεύτερο κύκλο συμμετείχαν η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και δημοσιογράφος, Μαρίνα Ρήγου ο καθηγητής του  Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρήστος Ξενάκης, ο Head of Operational Security Unit, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, Dr. Δημοσθένης Οικονόμου, η  δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του ΕΚΠΟΙΖΩ - GDPR, Παρασκευή Τζέγκα και ο Cybersecurity Architect της Microsoft Γιώργος Μπαλαφούτης.

Συντόνισε ο  Data Protection Officer της ΕΡΤ Βασίλης Βασιλόπουλος.  

Την παρουσίαση των συμπερασμάτων, υπό τον τίτλο «Επόμενη μέρα για τη δημοσιογραφία, την κοινωνία, την Δημοκρατία» έκανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και επικεφαλής της ειδικής ομάδας που η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση έχει συστήσει για το Fact Checking,  Δημήτρης Αλεξόπουλος.  

Το κεντρικό συντονισμό της Ημερίδας είχε ο δημοσιογράφος Πέτρος Μποτσαράκος. 



via Ειδήσεις - Ειδήσεις | Dikaiologitika News https://ift.tt/2rtfUdI
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη