Λιβάνιος στον Realfm 97,8 για το πρόγραμμα "Φιλόδημος": Υπάρχει τρύπα ενός δισ. ευρώ - Πρακτικά φαίνεται ότι δεν υπήρχε η χρηματοδότηση των έργων

"Ο υπουργός έκανε μία ανακοίνωση, ότι το πρόγραμμα 'Φιλόδημος 1' με προϋπολογισμό δύο δισ. ευρώ φαίνεται ότι έχει μία δανειακή σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων περίπου στα 134 εκατ. ευρώ. Οπότε, θεωρητικά υπάρχει μία τρύπα αυτή τη στιγμή ενός δισ. ευρώ. Το παρακολουθούμε, υπάρχει συνεργασία και του υπουργού με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων", είπε, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Νίκο Ρογκάκο, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών το οποίο αναφέρει ότι βρίσκονται στον 'αέρα' 502 δημοτικά έργα με προϋπολογισμό 1,235 δισ. ευρώ.

"Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι ότι δεν πρέπει να κινδυνεύσει κανένα από όλα αυτά τα έργα... Αυτό που φαίνεται είναι ότι πρακτικά δεν υπήρχε χρηματοδότηση αυτών των έργων. Θα το κοιτάξουμε και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εκτιμώ ότι σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μην διακινδυνεύσουν αυτά τα σημαντικά έργα, έχει μέσα αντιπλημμυρικά έργα, αρδευτικά έργα, έργα τα οποία είναι και απαραίτητα και επείγοντος χαρακτήρα. Θα δούμε όλα αυτά τα έργα να ενταχθούν και στο ΕΣΠΑ είτε των Περιφερειών, είτε σε διάφορα τομεακά έργα" σημείωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Στο ερώτημα εάν η χρηματοδότηση θα βγει από το ΕΣΠΑ απάντησε μεταξύ άλλων : "Θα προσπαθήσουμε να μην χαθεί κανένα έργο... Ενόψει και του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος που θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2020 πρέπει όλα αυτά τα έργα να γίνουν. Είναι έργα που τα έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία και ιδίως στις δύσκολες εποχές της κρίσης πολλά έργα έμειναν πίσω και σε επίπεδο δήμων και πρέπει όλα αυτά τα έργα να προχωρήσουν".

Σχετικά με το προσφυγικό ο υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Επειδή αυτή τη στιγμή, η ΕΕ δεν έχει πάρει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και περιορίζεται σε χρηματική ενίσχυση των δράσεων για το θέμα του προσφυγικού. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πληρώνει τη θέση της στον χάρτη, είναι η πύλη εισόδου δεκάδων χιλιάδων μεταναστών οι οποίοι έρχονται από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, πρέπει να καταλάβει η ΕΕ ότι πρέπει να αναλάβει μερίδιο φιλοξενίας μεταναστών σε όλες τις χώρες και να είναι αναλογικό".

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο και τη ψήφο των αποδήμων ο κ. Λιβάνιος είπε: "στο θέμα του εκλογικού νόμου είχαμε το εξής ζητούμενο, είχαμε μία πλειοψηφία την οποία απαιτεί το Σύνταγμα 200 εδρών για να ψηφιστεί ο νόμος ή να μην ισχύσει καθόλου. Η ΝΔ έχει 158 έδρες, μαζί με την Ελληνική Λύση και το ΚΙΝΑΛ έφτανε τις 190 όποτε δεν θα υπήρχε δυνατότητα ψήφισης του νόμου εάν δεν γινόντουσαν περαιτέρω υποχωρήσεις. Αυτό που έγινε είναι ότι έγινε ένα πρώτο βήμα, την εβδομάδα που έρχεται μπαίνει στην Επιτροπή της Βουλής και την μεθεπόμενη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο. Δεν είναι αυτό που θέλαμε, δεν είναι η καλύτερη λύση, εμείς είχαμε προτείνει επιστολική ψήφο για όλους τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό δεν μπόρεσε να γίνει δεκτό από τα κόμματα ιδίως από το ΚΚΕ και φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Από το να χάσουμε άλλη μία ευκαιρία είπαμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα, να εφαρμοστεί μία φορά, να δούμε τα πραγματικά δεδομένα και η επόμενη Βουλή οφείλει κατά τη γνώμη μου να αναθεωρήσει και να βγάλει αυτούς τους περιορισμούς. Στις αρχές του 2020 θα έρθει ο νέος εκλογικός νόμος, σύμφωνα με αυτά που έχει πει και η κυβέρνηση, θα επανέρθει ένα είδος bonus και το οποίο ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι με ένα ποσοστό περί του 40% θα σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση".

Ακούστε το ηχητικό:



via Press24.gr https://ift.tt/2qYtQwf
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη