Τα «δύσκολα» 70α γενέθλια του NATO

Τα «δύσκολα» 70α  γενέθλια του NATO

Κάθε άλλο παρά εορταστική είναι η ατμόσφαιρα στο Ουάτφορντ στο  Λονδίνο  για την 70η επέτειο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας  καθώς τα μέλη της προσέρχονται με πολλά παράπονα και γκρίνια.

Αρχής γενομένης από την κόντρα Ερντογάν –Μακρόν  για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα με την Συρία χωρίς να ενημερωθεί το ΝΑΤΟ. Οι δύο πρόεδροι έφτασαν στο σημείο να ανταλλάσσουν  προσβλητικούς χαρακτηρισμούς  και οι εταίροι τους να ελπίζουν  σε επίλυση των διαφορών τους πριν την έναρξη της συνόδου στη διάρκεια της διάσκεψης για τη Συρία   που θα γίνει με τη συμμετοχή της Α.Μέρκελ και του Μπ. Τζόνσον.

Αλλά και η στάση του προέδρου Τράμπ δεν προκαλεί λιγότερο πονοκέφαλο στους συμμάχους, καθώς ο «πλανητάρχης» συζητά μόνο για το οικονομικό βάρος που επωμίζεται η χώρα του και την αύξηση των εισφορών  των ευρωπαϊκών μελών κρατών και του Καναδά.

Αξιωματούχοι δεν έκρυβαν τις ελπίδες τους για συμφωνία μείωσης των συμμετοχής των ΗΠΑ και για προσπάθεια αύξησης των αμυντικών δαπανών από τις άλλες χώρες έτσι ώστε να κατευναστούν οι «ανησυχίες»  του Αμερικανού προέδρου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις Στόλτενμπεργκ ότι του χρόνου οι χώρες μέλη , πλην των ΗΠΑ , θα αυξήσουν τις δαπάνες τους κατά 130 δισεκατομμύρια, εκτιμάται από παρατηρητές   ότι ο Αμερικανός πρόεδρος  δεν θα ικανοποιηθεί  επαρκώς και ενδεχομένως  να ξιφουλκήσει εκ νέου κατά της Γερμανίδας Καγκελαρίου  όπως έκανε και πέρυσι κατηγορώντας την πως δεν συμμετέχει επαρκώς στις δαπάνες της Συμμαχίας και ότι σαμποτάρει τις προσπάθειες περιορισμού της επιρροής της Ρωσίας αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου.

Εξ άλλου απροσδιόριστη παραμένει και η έκβαση της συζήτησης που θα έχει σήμερα στο πρόγευμα εργασίας ο πρόεδρος Τράμπ με τον ομόλογο του της Γαλλίας, Μ. Μακρόν, ο οποίος πριν λίγο καιρό προκάλεσε αντιδράσεις καταγγέλλοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό».

Οι επικρίσεις του Γάλλου προέδρου αφορούσαν την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τις στρατηγικές αποφάσεις που έλαβαν ΗΠΑ και Τουρκία για τη Συρία.

Ακόμη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ αξίωσε χθες Δευτέρα η Τουρκία να πάψει να προσκόπτει την εφαρμογή των σχεδιασμών του NATO για τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία, καθώς η Άγκυρα ασκεί πίεση στο Σύμφωνο να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) στη Συρία.

Ο Έσπερ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι «δεν βλέπουν όλοι τις απειλές που βλέπει εκείνη» και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» η οργάνωση ΜΠΛ για να αρθεί το αδιέξοδο.

Τόνισε ότι η Άγκυρα πρέπει να επικεντρωθεί στις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το NATO.

Από την πλευρά του  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί στους σχεδιασμούς του NATO για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής εάν η ατλαντική συμμαχία δεν χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις οργανώσεις με τις οποίες βρίσκεται σε πόλεμο η χώρα του, ενόψει της συνόδου κορυφής του Λονδίνου.

Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε πως η Άγκυρα αναμένει στήριξη άνευ όρων στον αγώνα της εναντίον των τρομοκρατών. Η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού

Η διένεξη αυτή, ενόψει της υποτίθεται επετειακής και εορταστικής συνόδου με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση της συμμαχίας, συγκαταλέγεται στα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν βαθιές διαφωνίες ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον — από τον πόλεμο στη Συρία ως τη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία, ειδικά στο πεδίο των εξοπλισμών.

Ας σημειωθεί ότι οι πρεσβευτές στο NATO χρειάζονται την έγκριση των 29 κυβερνήσεων για να εγκρίνουν την εφαρμογή των σχεδιασμών για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας έναντι της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής, προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Με την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία: αν υπάρξει κάποια επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής, όλη η Συμμαχία θα απαντήσει», επεσήμανε λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2LhMsi1
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη