Η ιστορία της Ευρυτανίας ζωντανεύει

Η ιστορία της Eυρυτανίας ζωντανεύει


Με μια διαδραστική ξενάγηση στο KIΠΕ, το νέο μουσείο που λειτουργεί στο Καρπενήσι.
Ένα ζευγάρι τουριστών απαθανατίζει στις κάμερές του την εντυπωσιακή όψη του πέτρινου κτιρίου. «Αναπτύχθηκε με κύριο στόχο να ενταχθεί αρμονικά στο γεωφυσικό περιβάλλον, με σεβασμό στην ιστορική σημασία των βουνών και των ποταμών της περιοχής», ψιθυρίζει δίπλα μου η Ηλιάνα Ζιώγα, η οποία μαζί με τον Αθανάσιο Αθανασιά έχουν αναλάβει την ξενάγησή μου στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, που περικλείει εντός του όλη την ιστορία της Στερεάς Ελλάδας. Οι δυο τους, μουσειολόγος και πολιτικός μηχανικός αντίστοιχα, ανέλαβαν τον μουσειολογικό-μουσειογραφικό σχεδιασμό του νέου χώρου πολιτισμού, που συμπληρώνει επτά μήνες ζωής και ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για τη σύγχρονη προσέγγισή του και τις άρτιες εκθέσεις που παρουσιάζει.

Η γη των αρχαίων Ευρυτάνων

«Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, έργο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, επιτελεί τρεις βασικούς σκοπούς. Αρχικά παρουσιάζει με καινοτόμο και βιωματικό τρόπο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας, τόσο στον επισκέπτη όσο και στον κάτοικο της περιοχής. Επιπλέον, ως το κεντρικό μουσείο της Ευρυτανίας, λειτουργεί σαν προπομπός και για τα υπόλοιπα πολιτιστικά ιδρύματα της περιοχής. Τέλος, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές και ενήλικες να εξερευνήσουν την ιστορία σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία του βασίστηκε στα κριτήρια της βιωματικής προσέγγισης, της σύγχρονης μουσειολογικής θεωρίας του edutainment (εκπαίδευση σε συνδυασμό με ψυχαγωγία) και της ανανεωσιμότητας του περιβάλλοντος», τονίζει η Ηλιάνα.
Εξωτερική άποψη του ΚΙΠΕ.

Ο επισκέπτης του ΚΙΠΕ έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί έξι διαφορετικές αίθουσες. Οι πρώτες τρεις φιλοξενούν τη μόνιμη και περιοδική έκθεση του μουσείου. «Στις αίθουσες μόνιμης έκθεσης παρουσιάζεται η γη των αρχαίων Ευρυτάνων, με σημαντικές πληροφορίες για την ανασκαφική δραστηριότητα της περιοχής. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ιστορική διαδρομή της περιοχής μέσα από τα ομοιώματα των σημαντικότερων εκθεμάτων που βρίσκονται σε σπουδαία μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ μέσω σπουδαίων ιστορικών σταθμών η περιήγηση συνεχίζεται στα βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεότερα χρόνια της Ευρυτανίας. Αυτή τη στιγμή, η μόνιμη συλλογή του μουσείου είναι «Οι θησαυροί της Ευρυτανίας» και αποτελείται από ομοιώματα αρχαιολογικών ευρημάτων, αρχειακά έγγραφα, αντικείμενα, αλλά και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιοχής, ενώ η περιοδική έκθεση αφορά «Τα γεφύρια της Ευρυτανίας» και περιλαμβάνει ομοιώματα από τα σημαντικότερα πέτρινα τοξωτά γεφύρια που δημιουργήθηκαν πέτρα πέτρα», συνεχίζει η Ηλιάνα.

Ο επισκέπτης στο πλευρό του πρωτομάστορα

Στις υπόλοιπες τρεις αίθουσες, η ιστορία συναντά την τεχνολογία, με τις σύγχρονες ψηφιακές παραγωγές να κλέβουν τις εντυπώσεις τους πρώτους μήνες λειτουργίας του μουσείου. «Το ΚΙΠΕ αποτελεί ένα πρότυπο σύγχρονο μουσείο, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία και δημιουργεί μια νέα δυναμική σχέση με τον επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να ενεργοποιήσει με την αφή του τις οθόνες διαδραστικών επιφανειών που βρίσκονται στις αίθουσες του μουσείου και να λάβει με τρόπο εύληπτο όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής.
Με τις VR παραγωγές, ο επισκέπτης μαθαίνει την ιστορία με βιωματικό τρόπο.

Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινία εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), αλλά και ταινίες επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) τελευταίας τεχνολογίας, που τον μεταφέρουν με τρόπο εντυπωσιακό σε μέρη που έχουν εξαφανιστεί εδώ και δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια. Επίσης, ο επισκέπτης παρακολουθεί μια παραγωγή επαυξημένης πραγματικότητας VR, που του επιτρέπει να "ταξιδέψει" στη λίμνη των Κρεμαστών και να επισκεφτεί με βαθυσκάφος τον ναό», επισημαίνει ο Αθανάσιος και στέκεται στις εικόνες εντός του μουσείου, που του έχουν κάνει, μέχρι στιγμής, τη μεγαλύτερη εντύπωση. «Δεν θα ξεχάσω μια κυρία περίπου 80 ετών που επισκεπτόταν τον συγκεκριμένο ναό όταν ήταν νέα και ήρθε να ζήσει την εμπειρία του VR για να τον θυμηθεί. Για να θυμηθεί τα παιδικά της χρόνια. Όταν μάλιστα μπήκε στον ναό με το VR, έκανε τον σταυρό της. Λες και τον επισκεπτόταν κανονικά. Φοβερή εικόνα. Όπως και η ουρά που σχηματίζει το κοινό για να συμμετάσχει στην 3D παραγωγή που έχουμε φτιάξει για το χτίσιμο των γεφυριών, όπου ο επισκέπτης στέκεται (εικονικά) στο πλευρό του πρωτομάστορα και "χτίζει" το παλιότερο γεφύρι της Ευρυτανίας, το "Γεφύρι του Μανώλη"».

Μέσα στους επτά μήνες λειτουργίας του, το μουσείο έχει δεχτεί περισσότερους από πέντε χιλιάδες επισκέπτες, με τις ροές των εκδρομέων να πολλαπλασιάζονται κάθε μήνα. «Το μουσείο έχει αγαπηθεί από τον κόσμο, με τους επισκέπτες να παροτρύνουν φίλους και συγγενείς να ζήσουν και αυτοί την ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο μεγάλος στόχος του: να μετατραπεί σε τόπο συνάντησης και δημιουργίας και σε έναν χώρο πολυδιάστατο, ζωντανό, που προωθεί την εκπαίδευση, την έρευνα, αλλά και τον διάλογο της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών μέσω της προβολής και της ανάδειξης της τοπικής ιστορίας. Το μελλοντικό του στοίχημα, μάλιστα, είναι να ενώσει όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς, συλλόγους και ανθρώπους που αγαπούν την ιστορία του τόπου για την ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξή του», καταλήγει η Ηλιάνα.


via Δυτική Ευρυτανία https://ift.tt/2sCsszW
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη