Σκεπτικισμός και διαφωνίες σκιάζουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο

Σκεπτικισμός και διαφωνίες σκιάζουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο

Σκεπτικισμός και διαφωνίες σκιάζουν την επετειακή -για τα 70 του χρόνια- σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, με τους Αμερικανούς να ζητούν μεγαλύτερη οικονομική συμμετοχή των Ευρωπαίων, κάποιες χώρες να αμφισβητούν τη χρησιμότητα της Συμμαχίας, άλλες να την υποστηρίζουν και την Τουρκία να εμφανίζεται σαν το «άτακτο παιδί» της παρέας, που κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει.

Οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν το θέμα που προκαλεί προβληματισμό στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είχε συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Άγκυρα απειλεί το ΝΑΤΟ με βέτο σχετικά με τη στρατιωτική ενίσχυση των Βαλτικών χωρών και της Πολωνίας, απαιτώντας βοήθεια για την εισβολή της στη βόρεια Συρία. «Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσουμε τρομοκράτες τους Κούρδους», απαντά το αμερικανικό Πεντάγωνο στον Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία ότι «μερικές φορές συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους», αναφερόμενος στο γεγονός ότι μάχεται τους Κούρδους συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές στη Συρία. Η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτήν την αμφισημία στις επαφές που θα έχει αυτήν την εβδομάδα, τόνισε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική θέση της χώρας του για να αποκομίσει το μέγιστο κέρδος ο πρόεδρος Ερντογάν, θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ ότι η Άγκυρα είναι πιστή και αφοσιωμένη σύμμαχος της συμμαχίας.

«Η Τουρκία έχει ανάγκη από την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ» λέει ο Ερντογάν. Και σε ευθεία αντίθεση με τον Μακρόν, ο Ερντογάν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν είναι εγκεφαλικά νεκρό αλλά μπορεί να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί για να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές που προέρχονται κυρίως από την τρομοκρατία.

Ζητά λοιπόν ειδική μεταχείριση, μια άνευ όρων στήριξη από τους Νατοϊκούς συμμάχους απειλώντας ακόμη και με βέτο τα σχέδια του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής εάν η ατλαντική συμμαχία δεν χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις δυνάμεις του YPG.

Με άλλα λόγια, ζητά λευκή επιταγή για τον πόλεμο στη Συρία και την εξολόθρευση των Συροκούρδων μαχητών αλλά και ειδική μεταχείριση στο προσφυγικό. Αυτό που θεωρούν κάποιοι ότι θα προσπαθήσει να κάνει στο Λονδίνο, θα είναι να εντάξει τον πόλεμο της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας δηλαδή κατά των Κούρδων, στο αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ, κάτι πολύ δύσκολο.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2Lk9vbR
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη