Κομοτηνή: Το μέλλον της δημοσιογραφίας στην εποχή της μετα-αλήθειας

Κομοτηνή: Το μέλλον της δημοσιογραφίας στην εποχή της μετα-αλήθειας

Το μέλλον της δημοσιογραφίας στην εποχή της μετα-αλήθειας αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο σεμινάριο με θέμα: «Προοπτικές για την Ευρώπη:Γερμανία και Ελλάδα σε διάλογο» που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βερολίνου και του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Sibylla Bendig Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη

«Στην ψηφιακή εποχή τα πράγματα στα Media γίνονται όλο και πιο γρήγορα και πιο επικίνδυνα» ανέφερε η Sibylla Bendig Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας πως επειδή τα media έχουν σχέση με την αναψυχή αυτό δεν εξυπηρετεί πάντα την αλήθεια. «Να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της ταχύτητας και της προσοχής της φροντίδας. » τόνισε η Γενική Πρόξενος σημειώνοντας προβληματισμένη πως η Δημοκρατία κινδυνεύει όταν δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός, αλλά η ταχύτητα. «Η γρήγορη διάδοση ενός ψέματος μπορεί να φθάσει στην παραβίαση των δικαιωμάτων» υποστήριξε. Χαρακτήρισε μάλιστα απίστευτα δύσκολο το επάγγελμα του δημοσιογράφου και με τεράστιες ευθύνες. «Να δρα κανείς σύμφωνα με την συνείδησή του. Πριν ανεβάσω κάτι να ρωτώ αν είναι σύμφωνο με την συνείδησή μου» προέτρεψε.

ο κος Bernd Malzanini στα αριστερά
Η κα Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας

Την άποψη ότι η ψηφιοποίηση έχει αλλάξει τη ζωή μας κατέθεσε ο Bernd Malzanini, εκπροσωπώντας το κοινό γραφείο ρυθμιστικών αρχών για τα μέσα ενημέρωσης στο Βερολίνο σημειώνοντας πως ο καθένας μπορεί με μικρό κόστος να παράξει περιεχόμενο από το σπίτι του και να ξεκινήσει συζητήσεις, ένα προνόμιο που το είχαν μόνο οι δημοσιογράφοι μέχρι πριν μερικά χρόνια. «Το smartphone και τα άλλα ψηφιακά εργαλεία είναι οι καθημερινοί μας σύντροφοι» τόνισε γι α να σημειώσει ότι είναι τεράστιες οι ευκαιρίες που μας προσφέρουν. Σύμφωνα με τον κο Bernd Malzanini η επιρροή των ψηφιακών μέσων όσον αφορά στις πολιτικές αποφάσεις γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. «Δεν εξασφαλίζεται μια προστασία για τους νέους, που χρήζουν προστασίας » είπε για να σημειώσει ότι «σε περιπτώσεις παραβίασης του Δικαίου που στο internet είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση είναι δύσκολο να επιβάλει κανείς τον κανόνα αξιών.» Σύμφωνα με τον κ. Bernd Malzanini πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε στη βάση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας μια λύση που να ισχύει σε όλες τις χώρες. «Κάθε μέρα που δεν βρίσκουμε λύση στο διαδίκτυο είναι μια μέρα που η βία και το ψέμα παραμένουν χωρίς κυρώσεις» ανέφερε για να προσθέσει σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι για να μπορέσουμε να πάρουμε στα χέρια μας την ψηφιακή ζωή μας θα πρέπει να ξέρουμε πού υπάρχουν κίνδυνοι και πού ευκαιρίες.

Ο κος Παναγιώτης Ιγγλεζάκης, καθηγητής στο ΑΠΘ

Στο ίδιο πάνελ μίλησαν ακόμη η κα Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και ο κος Παναγιώτης Ιγγλεζάκης, καθηγητής στο ΑΠΘ. Ως περιουσιακό και ηθικό δικαίωμα παρουσίασε το έργο του δημοσιογράφου η κα Σταματούδη σημειώνοντας πως κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το έργο του χωρίς την άδεια του. «Δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως χωρίς την άδεια σας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουμε μια αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου μέσα από το διαδίκτυο και είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί ο δημόσιος ρόλος του χωρίς παρεμβάσεις κρατικές» υποστήριξε ο κος Ιγγλεζάκης σε άλλο δε σημείο τόνισε πως η προστασία της ιδιωτικότητας είναι ένας από τους λόγους που δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης του δημοσιογράφου. Σχολιάζοντας δε τη δημιουργία Μητρώου μέσων στο Διαδίκτυο από την προηγούμενη κυβέρνηση σημείωσε πως την είδε «σαν μια πολύ σοβαρή παρέμβαση στον Τύπο» προσθέτοντας πως «δεν μπορεί η επιβίωση ενός μέσου να εξαρτάται από την δήλωσή του.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από το πάνελ των ομιλητών ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/33OwemB
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη