Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο-Επι τάπητος όλα τα θέματα

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο-Επι τάπητος όλα τα θέματα

Όλo το φάσμα της τουρκικής παραβατικότητας, (μεταναστευτικό, παράνομες γεωτρήσεις, αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών, συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης), είναι αποφασισμένος να θέσει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Νωρίτερα, το State Department χαρακτήρισε «προκλητική ενέργεια» την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρος. Εκεί ο πρωθυπουργός «θα θέσει όλα τα θέματα , με ειλικρίνεια και ευθύτητα» , όπως λένε κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι «η τουρκική προκλητικότητα θα πρέπει να τερματιστεί».

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα θα αναφερθεί και στην πρόσφατη συνάντηση των δύο στην Νέα Υόρκη όταν είχε αποφασιστεί ότι θα πρέπει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών, κάτι που προφανώς δεν έγινε και αναμένεται αύριο να συζητηθεί.

Υπήρξε πάντως και ένα παρασκήνιο πριν την οριστικοποίηση της αυριανής συνάντησης, η οποία είναι αποτέλεσμα τουρκικής πρότασης. Αρχικά υπήρχε η σκέψη από την ελληνική πλευρά να γίνει ένα σύντομο τετ α τετ των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αντιπρότεινε μία κανονική συνάντηση με αντιπροσωπείες, κάτι που δέχτηκε η Ελλάδα.

Όπως πληροφορούμαστε ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων τόσο στο γεύμα εργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους εκπροσώπους άλλων χωρών, το οποίο θα έχει προηγηθεί της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν. Ένα γεύμα εργασίας που ασφαλώς θα γίνει με φόντο και την ανακοίνωση του State Department για το σύμφωνο Λιβύης-Τουρκίας αλλά και την είδηση για το τετ α τετ Μητσοτάκη- Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.

Το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε στο Σίτι του Λονδίνου 15 εκπροσώπους επενδυτικών σχημάτων , τους οποίους και κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ μάλιστα μεταξύ των άλλων ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την επικείμενη προεδρική εκλογή στη χώρα και κατά πόσο μπορεί αυτή να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι δεν πρόκειται η εκλογή του ΠτΔ να επηρεάσει την πορεία της χώρας μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στο σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών διεθνοποιεί τις νέες Τουρκικές προκλήσεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με παρεμβάσεις προς εταίρους και Συμμάχους, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και στους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Γιάννης Τρουπής, Λένα Αργύρη

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/38cazZg
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη