Συρίγος στον Realfm για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Αυτό που αμφισβητείται είναι οποιαδήποτε θαλάσσια προέκταση ανατολικώς των νησιών μας στην ανατολική Μεσόγειο

"Η συμφωνία έχει υπογραφεί από τη μία από τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης. Από ότι αντελήφθην χθες ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας, πήγε στην Αίγυπτο, διότι η Αίγυπτος εκτός του ότι επηρεάζεται άμεσα από τη συμφωνία έχει και άριστες σχέσεις με την άλλη κυβέρνηση της Λιβύης", είπε ο βουλευτής της ΝΔ και Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Νίκο Ρογκάκο, σχετικά με μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η Τουρκία με τη Λιβύη για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

"Εμείς από τότε που έγινε η συμφωνία Εθνικής Ενότητος αναγνωρίζουμε την κυβέρνηση που έχει έδρα τη Λιβύη, την κυβέρνηση του Σάρατζ. Αλλά πριν από περίπου δύο χρόνια το κοινοβούλιο που υποστήριζε την κυβέρνηση του Σάρατζ έπαψε να τον υποστηρίζει και υποστηρίζει τον αντίπαλο του. Η Ευρώπη σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τον Σάρατζ, αυτός είναι στον ΟΗΕ αυτή τη στιγμή, αλλά μερικά κράτη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος υποστηρίζουν την άλλη κυβέρνηση. Παράλληλα, η Γαλλία και η Ρωσία εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζουν την άλλη κυβέρνηση και το κάνει έως ένα βαθμό και η Αμερική... Στις διεθνείς σχέσεις είναι πολύ συνηθισμένο να αλλάζεις αναγνώριση κυβέρνησης", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Συρίγος και σημείωσε:

"Δεν τίθεται ως θέμα η ανακήρυξη ΑΟΖ αυτή τη στιγμή, δεν αμφισβητείται η ΑΟΖ. Εκείνο το οποίο αμφισβητείται είναι οποιαδήποτε θαλάσσια προέκταση, είτε υφαλοκρηπίδα, είτε ΑΟΖ, ανατολικώς των νησιών μας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία με την κίνηση αυτή μεταφέρει τη συζήτηση που έως τώρα ήταν επικεντρωμένη στο Καστελλόριζο, νοτίως της Κρήτης... Το κρίσιμο δεν είναι η ΑΟΖ, το κρίσιμο είναι πώς διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο".

"Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, τις θαλάσσιες ζώνες νοτίως αυτών των νησιών. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε", πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:



via Press24.gr https://ift.tt/2rLXC7L
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη