Ανυπολόγιστο το μέγεθος των καταστροφών στην Αλβανία-Έκκληση Ράμα για βοήθεια (video)

Ανυπολόγιστο το μέγεθος των καταστροφών στην Αλβανία-Έκκληση Ράμα για βοήθεια (video)

Δίχως τέλος είναι η τραγωδία που βιώνει η Αλβανία μετά το φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί και το τελευταίο 14ωρο έχουν σημειωθεί δύο ισχυροί. Το πρωί σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ και χθες το βράδυ 4,4 Ρίχτερ. Την ίδια ώρα, οι συνθήκες για τους άστεγους είναι εφιαλτικές, ενώ οι κατεδαφίσεις έχουν ξεκινήσει. Ο πρωθυπουργός της χώρας Εντι Ράμα απευθύνει έκκληση για βοήθεια, καθώς το μέγεθος των ζημιών συνεχώς αυξάνεται.

Η παράκληση «βοηθήστε μας!» αποτέλεσε τον άξονα του λόγου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη συνάντηση που είχε χθες με το διπλωματικό σώμα διαπιστευμένο στα Τίρανα. Η απάντηση που έλαβε ήταν άμεση και θετική, αλλά ζήτησαν από τον Ράμα τον απολογισμό των ζημιών και ένα συγκεκριμένο συντονιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο Ράμα συνεχάρη χθες ιδιαίτερα την συνεισφορά των γειτόνων, ξεχωρίζοντας όμως τις αδυναμίες του, όπως είναι η Τουρκία και η Ιταλία.

Στη σημερινή σύσκεψη της κυβέρνησης ο Ράμα έφερε ξανά στοιχεία από τις καταστροφές του σεισμού και όπως αναμενότανε το μέγεθος των ζημιών μεγαλώνει συνεχώς. Μόνο στα Τίρανα πλέον οι πολυκατοικίες που δέχτηκαν ζημιές ξεπερνούν τις 500, από τις οποίες οι 270 με σοβαρές ζημιές και αρκετές από τις οποίες κρίθηκαν κατεδαφιστέες.
Στις τρεις περιφέρειες που κηρύχτηκαν σε έκτακτη ανάγκη τα Τίρανα, το Δυρράχιο και η Λέζια 22 σχολεία κρίθηκαν ακατάλληλα και το μάθημα δεν θα αρχίσει εδώ αύριο.

Στο τερέν συνεχίζουν το έργο τους τα ξένα κλιμάκια για την αξιολόγηση της κατάστασης. Πρόκειται για τα κλιμάκια από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία ενώ σήμερα αναμένεται να φθάσουν και από άλλες χώρες.

Η αξιολόγηση της κατάστασης κάθε κτιρίου κρίνεται σημαντικό από τους ίδιους τους κατοίκους, οι οποίοι νιώθουν ιδιαίτερα ανασφαλείς και περιμένουν την γνωμάτευση αυτή για να επιστρέψουν ή όχι στα σπίτια τους και όταν αυτά δεν έχουν δεχτεί σοβαρές ζημιές.

Ωστόσο, οι πόλεις του Δυρραχίου και των Τιράνων συνεχίζουν να παραμένουν έρημες, από την μαζική εγκατάλειψη των κατοίκων λόγω ανασφάλειας από πιθανούς νέους σεισμούς.
Χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί σημειώθηκαν δύο νέες μετασεισμικές δονήσεις που άγγιξαν τα 4 Ρίχτερ.

Η υπόσχεση του Ράμα ότι όλοι οι άστεγοι θα φύγουν από τις σκηνές μεταφερόμενοι σε πιο άνετες στέγες, δεν απέδωσε, παρά το γεγονός ότι αξιοποιήθηκαν στεγαστικοί χώροι και στο Κοσσυφοπέδιο. Οφείλεται περισσότερο στο μεγάλο αριθμό αστέγων που ξεπερνάει τις 10.000. Συνεπώς η εξασφάλιση μιας σκηνής θεωρείται επιτυχία από την κάθε οικογένεια.

Η τελευταία όμως εξέλιξη αφορά την παραίτηση της δημάρχου του Δυρραχίου, η οποία δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις μετά τη δήλωσή της ότι συγκριτικά με τα μεγέθη του σεισμού, τα 51 θύματα δεν είναι πολλά.

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Παναγιώτης Μπάρκας (Τίρανα), Μάριος Κωνσταντινίδης (Δυρράχιο)

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/37TOK0m
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη