Στο νέο Ασφαλιστικό ο «αντικαταστάτης» της 13ης σύνταξης - Στα 1.500 ο πήχης στις συντάξεις για τον μόνιμο μηχανισμό

photo: Eurokinissi

Στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που φέρνει αύξηση στις συντάξεις και το εισόδημα των συνταξιούχων. Ποιοι συνταξιούχοι θα ενταχθούν στον Μόνιμο μηχανισμό Στήριξης

Μόνιμο ποσό στήριξης που θα δίνεται μια φορά το χρόνο σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους κύριας σύνταξης, προσυνταξιοδοτικής παροχής, αναπήρους και ανασφάλιστους υπερήλικες περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)» που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση.

Ειδικότερα προβλέπεται σε σχετική διάταξη μόνιμη ετήσια αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,5% του ΑΕΠ προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Με τα χρήματα αυτά θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα φέρει αυξήσεις στις συντάξεις, αρχής γενομένης από την φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων θα γίνεται σε ετήσια βάση και στο τέλος κάθε χρόνου ανάλογα με το ύψος των πόρων που θα μπορούν να διατεθούν στους συνταξιούχους.

Ωφελημένοι θα είναι το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων και τα ποσά που θα λαμβάνουν θα είναι αναλογικά με βάση το μηναίο εισόδημά τους. Μάλιστα ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει ότι τα ποσά αυτά θα γνωστοποιούνται νωρίτερα, ώστε οι ασφαλισμένοι να μπορούν να τα εντάξουν στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή, από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας εξετάζεται κατά την εφαρμογή του μέτρου να υιοθετηθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα διαμορφώνεται το ύψος του επιδόματος, ώστε οι οικονομικά ασθενέστεροι να λαμβάνουν αναλογικά μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Όπως είχαν αποκαλύψει πρώτα τα Dikaiologitika News το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους που έχουν μηνιαία εισοδήματα ως 1.500 ευρώ ενώ μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου θα υπάρξει σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση με τους όρους και τα κριτήρια.

Το ποσό αυτό του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα είναι συγκεκριμένο και θα δίνεται πάντα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παράλληλα εξετάζεται να υιοθετηθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα διαμορφώνεται το ύψος του επιδόματος, ώστε οι οικονομικά ασθενέστεροι να λαμβάνουν αναλογικά μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Το επίδομα θα είναι μόνιμο και ακατάσχετο, ενώ θα χορηγείται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου από το 2020 και για κάθε επόμενο έτος. Επιδίωξη είναι να καταβάλλεται και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη, με την πρόβλεψη να καταβληθούν τυχόν διαφορές μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός με δικλείδες ασφαλείας, ώστε να ελέγχεται η αξιοπιστία των στοιχείων που θα προσκομίζουν οι συνταξιούχοι.



via Ειδησεις https://ift.tt/36YH5gn
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη