Πάνω από 520 εκατομμύρια ευρώ απορρόφησαν οι Έλληνες αγρότες από το ΕΣΠΑ επί υπουργίας Μάκη Βορίδη


Άκρως εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματαπου κατέγραψε το δεύτερο εξάμηνο του 2019, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 έπειτα από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από τον Υπουργό, Μάκη Βορίδη για την επιτάχυνσή του και τη βελτίωση των βασικών δεικτών υλοποίησής του.

Αποτέλεσμα των εντατικών και συντονισμένων προσπαθειών που καταβλήθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου είναι το γεγονός ότι η απορρόφηση των πόρων του ΠΑΑ ξεπέρασε σε ποσοστό το 50%. Συγκεκριμένα έφτασε στο 50,55%, με ετήσιες πληρωμές δημόσιας δαπάνης της τάξης των 620 εκ. €, επίδοση εξαιρετικά υψηλή σε σχέση και με τη συνολικότερη πρόοδο υλοποίησης των υπόλοιπων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ο μέσος όρος των οποίων ανέρχεται σε 32,7%.

Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι στο διάστημα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο 2019, δηλαδή σε ένα μόλις πεντάμηνο, επετεύχθη αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων απορρόφησης. Στο ίδιο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν πληρωμές ύψους 520 εκ. € σε Μέτρα του ΠΑΑ, όταν στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι πληρωμές ήταν της τάξης των 100 εκ. €, δηλαδή άνω του 80% των ετήσιων πληρωμών του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Με τις επιδόσεις αυτές το ΠΑΑ υπερκάλυψε το στόχο του ΕΣΠΑ για το έτος 2019, συνεισφέροντας με το μεγαλύτερο ποσό απορρόφησης πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατ΄ επέκταση εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα μεταξύ των είκοσι Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Επίσης, υπερκάλυψε τις υποχρεώσεις του κανόνα ν+3, τον στόχο πληρωμών που θέτει η Ε.Ε., για το έτος 2019, ενώ ήδη έχει καλυφθεί ο στόχος πληρωμών και για το έτος 2020.

Στην επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκαν τον Δεκέμβριο 2019, τόσο στην Ετήσια Συνάντηση των Επενδυτικών και Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. για το ΕΣΠΑ όσο και στην 8η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του συντονιστικού Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΕΣΠΑ. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης δήλωσε:

«Οι σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου ανάταξης της αγροτικής μας οικονομίας, αποδίδουν καρπούς και σηματοδοτούν την ισχυρή πολιτική μας βούληση να αντιπαρέλθουμε αδυναμίες και καθυστερήσεις του παρελθόντος και να υπερβούμε προβλήματα και λογικές που δρούσαν ανασταλτικά στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μέσα από μια σειρά στοχευμένων και καλά σχεδιασμένων ενεργειών καταφέραμε να επανεκκινήσουμε την αναπτυξιακή διαδικασία, προσδίδοντας νέα δυναμική στον αγροδιατροφικό μας τομέα αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο τους σημαντικούς πόρους που το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κο Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, και το προσωπικό των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στην διαχείριση και εφαρμογή του ΠΑΑ 2014-2020, καθώς εργάστηκαν σκληρά όλο αυτό το διάστημα για την επίτευξη των στόχων που θέσαμε και τα πολύ καλά αποτελέσματα. Δεσμεύομαι ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και το 2020 ακόμη πιο εντατικά, καθώς έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες του παραγωγικού κόσμου της χώρας μας για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία».




via ORCHOMENOS-PRESS https://ift.tt/35CrTnC
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη