Συναρπάζουν στην «Ιστορία χωρίς όνομα» οι Νούσιας, Λιβανού και Παπαφωτίου

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Μπορεί ένα βιβλίο που έχει αγαπηθεί μα και αγκαλιαστεί πολύ θερμά από τους αναγνώστες να ευτυχήσει στη θεατρική μεταφορά του; Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει αυτό κι έχουμε ατυχείς προσπάθειες Στην περίπτωση του εξαιρετικού βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα», όχι μόνο δεν γίνεται αυτό, αλλά έχουμε μια έξοχη διασκευή που το «απογειώνει»!

Η Ανθή Φουντά κι ο Κώστας Γάκης έχουν «κεντήσει» φτιάχνοντας την έξοχη θεατρική εκδοχή της «Ιστορίας χωρίς όνομα» και ο δεύτερος έχει στήσει μια ευφάνταστη, άρτια, εύρυθμη και ποιητική παράσταση που δεν μπορεί παρά να γοητεύσει και τον πιο απαιτητικό θεατή! Ο θυελλώδης έρωτας του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα «ζωντανεύει» μοναδικά στην σκηνή μέσα από την υπέροχη ανάγνωση του Γάκη, ο οποίος καθοδηγεί θεϊκά τους ηθοποιούς του σε ζηλευτές ερμηνείες. Ο άξιος Τάσος Νούσιας συναρπάζει παίζοντας τον εμβληματικό και για πολλούς αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, λόγιο και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη.Έχει κύρος,έχει μέτρο και αλήθεια,έχει δυναμική, έχει εκτόπισμα μεγάλο. Καταθέτει ψυχή στον Δραγούμη του ο Νούσιας και καθηλώνει το κοινό. Η εξαίρετη Μπέτυ Λιβανού και η ανερχόμενη Μαρία Παπαφωτίου μοιράζονται δύο διαφορετικές εποχές της σπουδαίας συγγραφέως και ιστορικής προσωπικότητας, Πηνελόπης Δέλτα με τρόπο που δεν μπορούν παρά να σε ... κλέψουν.

Η Λιβανού συνταράσσει στην πιο άρτια ερμηνεία της καριέρας της παίζοντας την «ακριβή» Δέλτα στην ώριμη, δύσκολη ηλικία της –τι εσωτερικότητα και τι ευθυβολία είναι αυτή! -κι η Παπαφωτίου «φωτίζει»άψογα την νεανική παραφορά της -συγκρατείστε το όνομά της, γιατί την περιμένουν μεγάλοι ρόλοι κι ακόμα μεγαλύτερες «νίκες». Ο τρόπος που ο Νούσιας-Δραγούμης «περνά» συνεχώς απ' την Παπαφωτίου-Δέλτα στην Λιβανού-Δέλτα είναι μαγικός, όπως μαγική και ποιητική είναι η παράσταση ολόκληρη. Μεγάλος άσσος της τα σκηνικά-κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη που «μεθούν»το κοινό-ο τρόπος που γεμίζει τη σκηνή ρόδα,τα οποία κατά τη διάρκεια της παράστασης ποδοπατούνται και ξεριζώνονται θα σας φέρει δάκρια στα μάτια. Οι φωτισμοί του Λευτέροι Παυλόπουλου μοναδικοί.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι δίπλα στους Νούσια, Λιβανού, Παπαφωτίου δίνουν...ρέστα ο έμπειρος Στάθης Μαντζώρος, ο εύστοχος Αργύρης Γκαγκάνης, ο καίριος Στέλιος Γιαννακός και η εξαιρετική Ανθή Φούντα που φτιάχνει μια λεπτοδουλειά στην υπηρέτρια Μαριάνθη-ειδικά στη σκηνή που «χάνεται»η Δέλτα-.Ζωντανά παίζει μουσική ο υπέροχος Μιχάλης Κωτσόγιαννης. Μην την χάσεις αυτή την γερή παράσταση που χάρηκα στο «Αριστοτέλειον» της Θεσσαλονίκης –sold out ήταν!-και που έρχεται από την Παρασκευή στο «Ίδρυμα Κακογιάννης». Θα σε γοητεύσει!



via Press24.gr https://ift.tt/2Tsdecc
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη