Η όψη ελπίδας της Ζακύνθου που μας κάνει περήφανους!

Η όψη ελπίδας της Ζακύνθου που μας κάνει περήφανους!

Η όψη ελπίδας της Ζακύνθου που μας κάνει περήφανους …
Η Ζάκυνθος τα τελευταία χρόνια χωρίς αμφιβολία , βιώνει το λεγόμενο σύγχρονο τουριστικό θαύμα . Το ανθρώπινο κατασκεύασμα του παραπάνω θαύματος , ακολουθεί ο θετικός αντίκτυπος σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, καθώς και η οικονομική ευμάρεια όχι όμως για όλους ! Δυστυχώς , όμως πάντοτε υπάρχει και η άλλη πλευρά της καθημερινότητας ή καλλίτερα η καλά κρυμμένη όψη της ,αυτή που κάποιοι προσπαθούν μάταια να κρύψουν κάτω από το χαλίμιας «επιτυχημένης» κοινωνικής συνοχής . Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται … ούτε και το μέγεθος του προβλήματος και ναι! Στο νησί της της αλματώδης τουριστικής ανάπτυξης που επενδυτές και νέες θέσεις εργασίας , ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια , υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχει πραγματική ανάγκη ακόμα και για τα απολύτως απαραίτητα.


Στέλιος Πέττας , Προϊστάμενος Τμήματος Πρόνοιας Δ. Ζακύνθου «Μακάρι να επιλυθούν σύντομα τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή , ώστε να συνδράμει ακόμη περισσότερο στο έργο μας »

Κοινωνικές υπηρεσίες Δήμου Ζακύνθου – «αόρατο» χέρι σωτηρίας
Χωρίς φανφάρες , μεγαλοστομίες και επικοινωνιακά τρικ οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ζακύνθου και συγκεκριμένα το τμήμα Πρόνοιας , απλώνει καθημερινά χέρι σωτηρίας για αρκετούς συμπολίτες μας . Θύματα της οικονομικής κρίσης , άνθρωποι κάθε ηλικίας και άτομα με αναπηρία στις περισσότερες των περιπτώσεων άνεργοι ή με χαμηλό εισόδημα μηνιαίως ή με ένα προνοιακό επίδομα αγωνίζονται για την καθημερινή τους επιβίωση . Ναι..ναι.. καλά καταλάβατε και στη Ζάκυνθο ! Δυστυχώς δεν είναι μόνο Ρομά(για όσους και όσες σπεύσουν να κάνουν ανάλυση- ακτινογραφία το κοινωνικό προφίλ των ανθρώπων αυτών ) . «Ζούσα στο δικό μου γυάλινο κόσμο, όπου δεν περίμενα ότι στη Ζάκυνθο της τουριστικής ανάπτυξης , το τμήμα Πρόνοιας και συγκεκριμένα το Κέντρο Κοινότητας να γινόταν καθημερινά από το 2016 μέχρι σήμερα αποδέκτης πολλών αιτημάτων ,για την ένταξη στο επίδομα Αλληλεγγύης , αλλά και για αιτήματα κάλυψης στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης» , εξιστορεί σχετικά την προσωπική του εμπειρία, ο Προϊστάμενοςτου Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Ζακύνθου . Καλά όσο για το γυάλινο κόσμο εμείς εκεί βρισκόμαστε ακόμα !!! Τώρα για εσάς που αναρωτιέστε ακόμα περί γυάλινου κόσμου …. Καταφεύγουμε σ' αυτόν για να αποφύγουμε την σκληρή πραγματικότητα και εκεί πέφτουμε στη χειρότερη παγίδα που στήνει στον άνθρωπο η δύναμη της συνήθειας.


Εύα Χάρδαλη κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια της δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δ. Ζακύνθου «Δεν υπάρχουν λέξεις και λόγια, που να μπορούν να περιγράψουν τη χαρά στο πρόσωπο των ανθρώπων που έρχονται εδώ στο Παντοπωλείο και λαμβάνουν στήριξη»

Άραγε κάτι αλλάζει…;
«Τα καταφέραμε μόνοι μας » δηλώνει η Βίβιαν Καψαμπέλη Αρμόδια αντιδήμαρχος. Μη βιάζεστε να κάνετε συνειρμούς …και συλλογισμούς …. Η κυρία Καψαμπέλη εννοούσε την προσφορά και στήριξη ιδιωτών , επιχειρήσεων και απλών πολιτών στο κοινωνικό παντοπωλείο , την κοινωνική ιαματοθήκη , το κοινωνικό φαρμακείο , αλλά και στο κοινωνικό εστιατόριο στο οποίο να σημειωθεί ότι σιτίζει καθημερινά εκατό πενήντα άτομα και ναι.. στη Ζάκυνθο είπαμε ! Η «επιτυχία » άραγε βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια από το Δήμο Ζακύνθου για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών αυτών υπηρεσιών ; ή στο ότι έστω αργά – αργά δείχνει να μεταβάλλεται η νοοτροπία της επανάπαυσης και της αδιαφορίας για τον πόνο του άλλου ; Η απάντηση των παραπάνω ερωτήσεων δεν μπορεί ναι είναι μονολεκτική ούτε μονοδιάστατη , όπως έλεγε και ο Ελύτης 'το ζήτημα είναι από που βλέπει κανείς τον ουρανό' . Στον ουρανό της Ζακύνθου πάντως η αχτίδας φωτός – ελπίδας δεν είναι μόνο, τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τουρίστες και τα drownsπου φωτογραφίζουν από ψηλά τα καταγάλανα νερά του ναυαγίου διαφημίζοντας το στα πέρατα του κόσμου . Ηλιαχτίδα παντοτινής ελπίδας και όχι παροδικής σε τοπικό επίπεδο είναι η επαναφορά και η εφαρμογή των αξιών της τραυματισμένης ανθρωπιάς της εποχή μας.


[Φάκελοι γεμάτοι με στοιχεία ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ ]

Αντί επιλόγου να αναφέρουμε ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των δικαιούχων των παροχών των κοινωνικών δομών του Δήμου Ζακύνθου και τις διαφορετικές αναφορές από το Τμήμα Πρόνοιας και την αρμόδια Αντιδήμαρχο, που αφορούν, βασικά από την τελευταία, σε καθαρά ποσοτικό επίπεδο και εν τέλει στο «ξεσκαρτάρισμα» για το ποιοι έχουν ή δεν έχουν πραγματική ανάγκη, αυτό, που πρέπει να τονίσουμε εμείς, είναι πως πρόκειται για ανθρώπινες ψυχές, με μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα επιβίωσης και ότι μπορεί και ανάμεσα τους να υπάρχουν και κάποιοι που όντως δεν πληρούν τα κριτήρια…για ένα πιάτο φαί, γεγονός, που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να συμβεί στον καθένα μας!


Στιγμιότυπο από την προετοιμασία φαγητού στη κουζίνα του κοινωνικού εστιατορίου

Οι αριθμοί, που συχνά δεν λένε την πικρή αλήθεια, πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις, να περνούν σε τελευταία μοίρα, καθώς οι κοινωνικές δομές δεν είναι…λογιστικό θέμα, είναι καθαρά κοινωνικό και ανθρώπινο και αφορά στον αλληλέγγυο τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, σαφώς με προτεραιότητα στους πλέον οικονομικά αδύναμους και με συγκεκριμένα κριτήρια, μόνο που τα κριτήρια αυτά τα θέτουν άνθρωποι, οι οποίοι, συνήθως, δεν τα…χρειάζονται οι ίδιοι, για…ξεγελαστεί λίγο το δικό τους στομάχι τους, για να φορέσουν ένα ζεστό, αλλά μεταχειρισμένο ρούχο, για να νιώσουν λίγη ζεστασιά στο κοκαλάκι τους ή και για να βρουν ένα φάρμακο, προκειμένου να μην πεθάνουν, από κάποια ασθένεια που εν έτη 2020, τουλάχιστον, γιατρεύεται!


«Σακούλες αγάπης » που περιέχουν τρόφιμα και μοιράζονται σε συμπολίτες μας κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από τη δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Έτσι, λοιπόν πρέπει να περισσεύει η πραγματική ευαισθησία πέρα από την δυνατότητα του κάθε…ταμείου, ενώ μάλλον πρέπει να γίνει κατανοητό, πως η φτώχεια έχει πολλές… διαβαθμίσεις και άρα οι συμπολίτες μας που βιώνουν την άσχημη -επί το πλείστον- πλευρά της ζωής, σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο, σίγουρα είναι πολλοί περισσότεροι, από τα έστω, διαφορετικά στοιχεία των υπηρεσιών και των αιρετών, γιατί δεν είναι και λίγοι εκείνοι, που από ντροπή και αξιοπρέπεια μαζί ή και για άλλους λόγους, δεν απευθύνονται στην δημοτική, την κρατική ή οποιαδήποτε άλλη αρωγή, προτιμώντας να το…παλέψουν όπως μπορούν και κυρίως με βοήθεια από άλλους συνανθρώπους μας, που το κάνουν χωρίς να το διαλαλούν!

Και…μια εύλογη απορία
Και στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι…της διπλανής πόρτας, να βασίζονται για τα στοιχειώδη και ούτε καν αυτά και επί της ουσίας, για λίγη..ζωή ακόμα, στο φιλότιμο που εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα σε αρκετούς συμπολίτες μας ή και στην, πρώτης τάξεως ευκαιρία, κάποιων να προβληθούν και διαφημιστούν με τη μορφή χορηγιών ή και άλλων σχετικών ενεργειών, χωρίς, βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ανάμεσα σε αυτούς, επιχειρηματίες και άλλους, δεν υπάρχουν και εκείνοι, οι οποίοι, με συναίσθηση καθήκοντος και αθόρυβα, βοηθούν με κάθε τρόπο όλους όσοι έχουν ανάγκη!


Η Χριστουγεννιάτικη , στολισμένη αίθουσα σίτισης του Κοινωνικού Εστιατορίου.

Ρεπορτάζ:Διονυσία Καρμίρη
στο πλαίσιο της πρακτικής της εξάσκησης στην ΕΡΤ Ζακύνθου

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2N1BVrU
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.