Καλπάζουν οι τιμές των ακινήτων - Οι λόγοι της ραγδαίας αύξησης και οι νέες αντικειμενικές αξίες

Καλπάζουν οι τιμές των ακινήτων - Οι λόγοι της ραγδαίας αύξησης και οι νέες αντικειμενικές αξίες

Καλπάζουν, χωρίς φραγμό, οι τιμές των ακινήτων στην αττική τόσο στην αγορά όσο και στην ενοικίασή με τα ποσοστά αύξησης αυτών να κυμαίνονται στο 25% για αγορά και στο 50% για ενοικίαση.

Οι λόγοι της ραγδαίας αύξησης, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, έχουν κατά κόρον να κάνουν με το φαινόμενο του AirBnB, της Golden Visa αλλά και της έλλειψης ακινήτων, λόγω τις κρίσης που είχε περιέλθει η οικοδομή τα προηγούμενα χρόνια.

Στο Dikaiologitika News μίλησε ο κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας real estate "Best & Glamorous" που δραστηριοποιείται σε όλη την Aττική. Ο κ. Γεωργόπουλος υποστήριξε κατ΄ αρχάς πως "οι τιμές αλλάζουν συνέχεια και μόνο προς τα πάνω. Έχω πρόσφατο παράδειγμα ιδιοκτήτη που ενώ είχε βγάλει ακίνητο προς πώληση με τιμή 260.000 ευρώ, τώρα για το ίδιο ακίνητο ζητάει 330.000 ευρώ".

Αναφορικά με τους λόγους που έχουν εκτινάξει τις τιμές των ακινήτων στα ύψη τόνισε: "Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα. Ο κλάδος των κατασκευών είχε ουσιαστικά παγώσει τη δραστηριότητα του τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Κατά συνέπεια οι τελευταίες μαζικές κατασκευές τοποθετούνται χρονικά μια δεκαετία πριν. Στα χρόνια αυτά εμφανίστηκε τόσο το φαινόμενο του AirBnB, που πραγματικά άλλαξε όλη την εικόνα στο κλάδο της ενοικίασης ακινήτων, αλλά και αυτό της Golden Visa που επηρέασε άρδην τις τιμές στην αγορά ακινήτων. Έτσι οδηγηθήκαμε από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 μέχρι σήμερα οι τιμές να καταγράφουν κατά μέσο όρο αύξηση 50% στην ενοικίαση και 25% στην αγορά".

Στα νότια οι ξένοι, στα βόρεια οι Έλληνες

Σε ποιες περιοχές όμως επικεντρώνουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρουν οι Έλληνες, σε ποιες οι ξένοι και γιατί; Η απάντηση του κ. Γεωργόπουλου είναι κατατοπιστική: "Οι ξένοι που αγοράζουν κατοικίες κυρίως λόγω της Golden Visa θέλουν θάλασσα γι' αυτό και αναζητούν ως επί το πλείστον σπίτια στα νότια προάστια. Αντίθετα οι Έλληνες προτιμούν τα βόρεια προάστια. Μάλιστα σε αυτές τις περιοχές έχει ξεκινήσει η ανέγερση νέων κατοικιών, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη".

Θα επηρεαστούν οι αντικειμενικές αξίες

Πόσο μπορούν να επηρεαστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από αυτές τις αυξήσεις; Ο έμπειρος μεσίτης είναι ξεκάθαρος στο Dikaiologika News "Η κυβέρνηση θέλει έσοδα και προφανώς θα επιβάλει αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες από τη στιγμή που έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι εμπορικές. Περιμένουμε εξάλλου και εμείς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το νομοσχέδιο που θα καθορίζει τις νέες αντικειμενικές αξίες".

Πώς μπορούν να συγκρατηθούν οι τιμές;

Ο τρόπος για να συγκρατηθούν οι τιμές στα ακίνητα είναι μόνο ένας σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο και είναι αυτός της αύξησης της προσφοράς: "Οι τιμές θα συνεχίσουν να τραβάνε την ανηφόρα όσο η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Ως εκ τούτου μόνο η κατασκευή νέων κατοικιών σε περιοχές που υπάρχει αυτή η δυνατότητα θα μπορέσει να επιφέρει εξισορρόπηση στις τιμές".



via Ειδησεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2umwrBx
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη