Ιράν: Ξεκίνησε η ταφή του Σουλεϊμανί παρά την τραγωδία στην κηδεία

Ιράν: Ξεκίνησε η ταφή του Σουλεϊμανί παρά την τραγωδία στην κηδεία

Ξεκίνησε στο Ιράν η ταφή του δολοφονηθέντος Κασέμ Σουλεϊμανί σε νεκροταφείο στη γενέτειρά του, την πόλη Κερμάν, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, αφού η τελετή καθυστέρησε, όταν δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον στρατιωτικό διοικητή, ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου.

«Πριν από λίγα λεπτά η σορός του μεταφέρθηκε στο τμήμα ταφής των μαρτύρων στο κοιμητήριο του Κερμάν» μεταδίδει το IRNA, επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε η τελετή.

Από νωρίς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, η δολοφονία του οποίου από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή βύθισε την περιοχή σε νέα κρίση και αύξησε τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Τεχεράνη εξετάζει διάφορα σενάρια για να εκδικηθεί τη δολοφονία του. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απάντηση του Ιράν θα είναι ανάλογη, αλλά το ίδιο θα επιλέξει την ώρα και τον τόπο.

Το σημερινό ποδοπάτημα σημειώθηκε εν μέσω κοσμοσυρροής με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 213, είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος των υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η σορός του Σουλεϊμανί, ενός εθνικού ήρωα που ο θάνατός του έχει ενώσει πολλούς Ιρανούς, είχε μεταφερθεί σε ιρακινές και ιρανικές πόλεις προτού φθάσει στη Κερμάν για να ενταφιαστεί.

Σε κάθε μέρος, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων κατέκλυσε τους δρόμους φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική» και κλαίγοντας από συγκίνηση. Ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε των προσευχών στην Τεχεράνη με δάκρυα στα μάτια.

Ο Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Αλ Κουντς, ήταν υπεύθυνος για την οικοδόμηση ενός δικτύου πληρεξούσιων στρατών της Τεχεράνης σε όλη τη Μέση Ανατολή. Είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενορχήστρωση της μακρόχρονης εκστρατείας του Ιράν για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ.

Στο πεδίο των διεθνών αντιδράσεων, το ΝΑΤΟ θα αποσύρει «προσωρινά» ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας.

«Λαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωρινή μετακίνηση μέρους του προσωπικού μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράκ», είπε η πηγή αυτή.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ «διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε πως το Βερολίνο δεν μπορεί να δεχθεί την απόφαση του Ιράν να αγνοήσει τα όρια μιας συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει.

«Αυτό που ανακοίνωσε το Ιράν δεν είναι, πιστεύουμε, η σωστή πορεία και άρα πρέπει να βρούμε μια κοινή απάντηση», είπε ο Μάας μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Βρετανίας στις Βρυξέλλες.

Βάσει των όρων της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, τα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία μπορούν να προχωρήσουν στην επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν, αν και ο Μάας δεν επεκτάθηκε.

Το Ιράν θα πρέπει να αποφύγει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την αμερικανική επιδρομή στην οποία σκοτώθηκε ένας από τους ανώτατους στρατιωτικούς του διοικητές, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, κατακρίνοντας την Ισλαμική Δημοκρατία για όξυνση της έντασης στην περιοχή.

«Λέω σαφώς ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση στην περιοχή και συνεπώς είναι ευθύνη του Ιράν να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση», δήλωσε σε συνάντηση των Γερμανών συντηρητικών στη Βαυαρία.

Πηγή:ΕΡΤ,Reuters,AFP,ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/36Be75S
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη