Πρόεδρος Αντικαρκινικής Εταιρείας: Πώς συνδέεται ο καρκίνος με τη χρήση τζακιού

Πρόεδρος Αντικαρκινικής Εταιρείας: Πώς συνδέεται ο καρκίνος με τη χρήση τζακιού

Λίγο μετά τη δραματική ανακοίνωση της «Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας» για τη μεγάλη βλάβη που προκαλούν στη δημίοσια υγεία τα τζάκια,τα οποία αυτές τις ημέρες χρησιμοποιούνται αφειδώς ο  Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος εταιρείας μιλά στο Dikaiologtika News για τους μεγάλους κινδύνους από την υπέρ-χρήση τους.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ότι το τζάκι είναι άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία ήρθε χθες να αναστατώσει για ρπώτη φορά σε τέτοιο βαθμό  το κοινό που ανάβει το τζάκι του για να ζεσταθεί, ένα φαινόμενο ταυτόσημο με την κρίση της τελευταίας δεκαετίας. To Dikaiologitika News ζήτησε από τον πρόεδρο της εταιρείας Ευάγγελο Φιλόπουλο να σχολιάσει την χθεσινή ανακοίνωση αλλά και το timing που αυτή εκδόθηκε. 

«Αυτό που είπαμε δεν είναι κάτι καινούργιο- την ίδια ανακοίνωση κάνουμε κάθε χρόνο, αλλά ο κόσμος δεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα λόγια μας. Αυτή τη φορά την κάναμε 'επίτηδες' πιο σκληρή για να αρχίσιε πια ο κόσμος να ανησυχεί όπως πρέπει. 

Τονίζω όμως το εξής: τίποτα από ο, τι είπαμε δεν είναι αναληθές. Όσον αφορά στο ξύλο, ακόμα κι αν είναι φυσικό προϊόν αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αβλαβές για την υγεία. Ο καπνός που παράγεται από την καύση των ξύλων εμπεριέχει τις ίδιες τοξικές ουσίες με αυτές του τσιγάρου.  Ο καπνός που εισπνέουμε από την καύση τους είναι το ίδιο βλαβερός με το να είμαστε παθητικοί καπνιστές κι ίσως και χειρότερα μια και τα μικροσωματίδια που εκλύονται από το τζάκι στην ατμόσφαιρα είναι πιο βλαβερά. Και μπορεί η κοινή αντίληψη να λέει ότι βλαβερά είναι μόνο τα ξύλα που φέρουν χημικές ουσίες ή είναι επεξεργασμένα αλλα΄αυτό είναι εν μέρει σωστό. Ακόμα και το καλύτερα ποιοτικά ξύλο όταν καίγεται προκαλεί πρόβλημα στην ατμόσφαιρα- εσωτερική κι εξωτερική.

Ο κόσμος δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα τη μεγάλη επικινδύνοτητα που έχουν τα τζάκια ειδικά μέσα στις πόλεις. Η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πια οριακή.

Γι αυτό και λέμε ότι το να καίει πια κανείς το τζάκι του δεν είναι θέμα ατομικής επιλογής. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τα στοχεία του Π.Ο.Υ κάθε χρόνο σημειώνονται 7.000.000 πρόωροι θάνατοι παγκοσμίως εξ αιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τους 3.500.000 εξ αυτών να συνδέοννται με την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Θεωρώ ντε φάκτο τη σύνδεση του καρκίνου με την καύση ξύλων στα τζάκια. Είναι γεγονός.

την πραγματικότητα, η αιθαλομίχλη στην Ελλάδα είναι φαινόμενο των τελευταίων 10 ετών, ένα φαινόμενο που προκάλεσε η οικονομική κρίση αλλά τώρα απαιτεί στιβαρές πολιτικές αποφάσεις για να λυθεί. Το ότι οι νέες κατοικίες που κτίζονται ενός αστικών ιστών δεν πρέπει να έχουν τζάκια, όπως είπαμε χθες, ακούγεται μεν ως μια πολύ ριζοσπαστική πρόταση αλλά από την άλλη αυτή είναι η σωστή επιλογή, η δουλειά μας αυτή είναι να λέμε ποια είναι η ορθή λύση όσο περίεργη ή επανστατική και να ακούγεται.

Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός τις επόμενες ημέρες όπου οι καιρικές-ατμοσφαιρικές συνθήκες θα είναι ιδανικές για τη δημιουργία φαινομένου της αιθαλομίχλης στην Αθήνα. Γι αυτό κι ήρθε τώρα αυτή η ανακοίνωση. 

Μάλιστα όπως σημείωσε σήμερα νωρίτερα και ο καθηγητής του Α.Π.Θ Δημήτρης Σαρηγιάννης η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιβάλλον μεγάλες ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων ( pm, 2,5 μm) η οποία σύμφωνα με όλες τις διαπιστώσεις του Π.Ο.Υ προκαλούν πολλαπλασιασμό συχνότητας εμφάνισης καρκίνου και πληθώρα άλλων ασθενειών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης οι συνεχείς υπερβάσεις του ανωτάτου ορίου των σωματιδίων, κι η χρόνια έκθεση σε αυτά μακροπρόθεσμα οδηγούν στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Αυξημένα μικροσωματίδια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας

Στις 27 Δεκέμβρη νούμερα...συναγερμού στην μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5) στην ατμόσφαιρα καταγράφονταν στην Πάτρα.
Δύο μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο και  Nοέμβριο του 2019 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας -ΠΚΜ προέβαινε σε απανωτές ανακοινώσεις με συστάσεις προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης για μέτρα προφύλαξης από την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των συνεχών υπερβάσεων των ορίων για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM10 (50 μg/m3 μέση ημερήσια συγκέντρωση) σε περισσότερους από ένα σταθμούς.

Οι υπερβάσεις εστιάζονταν στους σταθμούς μέτρησης Αγίας Σοφίας, Κορδελιού και Σίνδου και πραγματοποιήθηκαν στις 17,18,21,23,24,25,29,30,31 Οκτωβρίου καθώς και στις 4,5,6,7,11 και 13 Νοεμβρίου. Η μέση ημερήσια συγκέντρωση των PM10 έφτασε μέχρι και τα 112 μg/m3. Xτες στην Αθήνα στο σταθμό μέτρησης της Γεωπονικής τα μικροσωματίδια άγγιξαν τα 87 μg/m3 ενώ σήμερα 08/01 έφτασαν τα 85 μg/m3 στην Νέα Σμύρνη και 73 μg/m3 στην Πατησίων.



via Ειδησεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/37JXVj1
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη