Κομοτηνή:Η αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Ροδόπη

Κομοτηνή:Η αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής  στη Ροδόπη

Στην  αστική αποκατάσταση των προσφύγων στη Ροδόπη ―Τα «Προσφυγικά» και στις σχολικές υποδομές της Κομοτηνής― στην Κωδικοποίηση Νομοθεσίας για τη Στεγαστική Αποκατάσταση των προσφύγων αναφέρεται το βιβλίο της κας Μαριγούλας Ι. Κοσμίδου,  της διευθύντριας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης το οποίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Παρατηρητής και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία της πόλης.

Η αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημα- ντικότερα ζητήματα της νεοελληνικής ιστοριογραφίας. Η έως σήμερα έρευνα έχει δώσει αξιόλογες μελέτες, αλλά το συγκεκριμένο θέμα εξακολουθεί να μην έχει διερευνηθεί σε ορισμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπως και στην ελληνική ή Δυτική Θράκη και από τη Μικρά Ασία. Το ίδιο συμβαίνει και με την αστική εγκατάσταση προσφύγων στην Κομοτηνή, για την οποία πολλά είναι τα ερωτήματα που οφείλουν να διερευνηθούν και να απαντηθούν. Πότε και από πού ήρθαν οι νέοι κάτοικοι της Κομοτηνής, πώς ήρθαν, ήταν ο τόπος που εγκαταστάθηκαν κάπου αλλού και μετέπειτα μετακινήθηκαν, πώς επέλεξαν τον τόπο εγκατάστασής τους, πού φιλοξενήθηκαν αρχικά και πώς απέκτησαν μόνιμη –αν απέκτησαν– κατοικία, πώς άλλαξε, αν άλλαξε, η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα, ιστορικά και κοινωνιολογικά, που τίθενται και τα οποία καταβλήθηκε προσπάθεια να απαντηθούν στην παρούσα μελέτη.

Βιογραφικό συγγραφέα
Η Μαριγούλα Κοσμίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή, όπου και ολοκλήρωσε τη βασική 12ετή εκπαίδευσή της το 1979. Το ίδιο έτος εισήλθε στο Γεωλογικό τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ απ' όπου αποφοίτησε τον Οκτώβριο του 1983. Το 1984,μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, εισήχθη στη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης απ' όπου αποφοίτησε με το πτυχίο της Διδασκάλισσας το 1985, ενώ έλαβε και το πτυχίο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΔΠΘ. Απέκτησε το Μaster in Educational Leadership (Μ.Εd.), School Principalship N-12 (Μεταπτυχιακό στην Ηγεσία της εκ- παίδευσης με προσανατολισμό την οργάνωση και διοίκηση σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης) από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπίρμινχαμ των ΗΠΑ το 1990 και το 2005, τον τίτλο της Εξειδίκευσης στους μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες από το Πανεπιστήμιο Βόλου και το τμήμα της Ειδικής Αγωγής. Το 2014 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλων σπουδών (Μ.Α) από το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ, με αντικείμενο μεταπτυχιακής εργασίας τις μορφές εφηβικής παραβατικό- τητας. Από την 1/2/2016 μέχρι σήμερα είναι Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/35Swe67
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.