Φλόγες πολέμου σε Μέση Ανατολή: Κόβουμε «το πόδι» των ΗΠΑ λέει το Ιράν, Ποια η νέα απάντηση Αμερικανών

photo: EPA

Νέο γύρο επίθεσης ξεκίνησαν οι Φρουροί της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Νέο γύρο επίθεσης ξεκίνησαν οι Φρουροί της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η «Επιχείρηση Μάρτυρας Σουλεϊμανί» άρχισε τα ξημερώματα και βρίσκεται σε εξέλιξη. «Όλα πάνε καλά!», διαβεβαιώνει μέσω Twitter ο Τραμπ μετά τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ, μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και μία στην επαρχία Άνμπαρ, την Άιν αλ Άσαντ.Σύμφωνα με το Tasnim, έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 35 πύραυλοι μέχρι στιγμής.

{https://twitter.com/WSJ/status/1214882661384294406}

Αλί Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από την περιοχή

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι η βάση Άιν αλ Άσαντ «καταστράφηκε ολοσχερώς». Η επίθεση εναντίον της βάσης όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν «απόλυτα επιτυχής», κατά το σώμα αυτό των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων.

Οι Φρουροί της Επανάστασης απαίτησαν οι ΗΠΑ να «αποσύρουν τις δυνάμεις τους» από το Ιράκ για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες και απείλησαν να πλήξουν επίσης «το Ισραήλ» και «άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημειώνοντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ ήταν "ένα χαστούκι στο πρόσωπο" των ΗΠΑ.

"Χθες το βράδυ δόθηκε ένα χαστούκι στο πρόσωπο" των Αμερικανών, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο οποίο απέκλεισε οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την πυρηνική συμφωνία του 2015.

"Η στρατιωτική δράση όπως αυτή δεν επαρκεί. Το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή", πρόσθεσε και ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η δολοφονία του από τις ΗΠΑ δείχνει ότι η ιρανική επανάσταση είναι ζωντανή, υπογράμμισε επίσης, τονίζοντας σε αναφορά του στη Δύση ότι οι εχθροί του Ιράν είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αυτό το "αλαζονικό σύστημα".

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομακρύνουν την συμμαχική του Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το Ισραήλ και υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ δρα ως τα χέρια και τα μάτια του Λιβάνου.

«Ναι» της Κύπρου σε αίτημα των ΗΠΑ

Πυρετώδεις διεργασίες σε όλα τα επίπεδα και εμπλοκή της Κύπρου, όπου οι ΗΠΑ στήνουν στρατιωτική μονάδα ταχείας ανταπόκρισης, που έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν ως «προγεφύρωμα» για να γίνει εκκένωση προσωπικού διπλωματικών αποστολών στην φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της για θετική αντιμετώπιση αιτημάτων που αφορούν αποκλειστικά ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι αμερικανικές Αρχές μέσω της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, και έδωσε τη συγκατάθεση της για προσωρινή στάθμευση στην Κύπρο μονάδας ταχείας ανταπόκρισης, αποστολή της οποίας θα είναι σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη, η εκκένωση προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς και Αμερικανών πολιτών αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κούσιος.

Στρατός Ιράν: Να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα

Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις ακολούθησαν την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη την Παρασκευή κατά διαταγή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Τεχεράνη ορκίστηκε «εκδίκηση» για την δολοφονία του.

Ο στρατός του Ιράν επανέλαβε το αίτημά του να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή τα αμερικανικά στρατεύματα, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση, αφού οι Φρουροί της Επανάστασης εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

"Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή", τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί σε ανακοίνωσή του.

Ροχανί: Θα κόψουμε «το πόδι» της Αμερικής

Ο πρόεδρος Ροχανί προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η Τεχεράνη θα κόψει "το πόδι" της Αμερικής στην περιοχή

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε τις ΗΠΑ σήμερα ότι η Ουάσινγκτον ίσως να "έκοψε το χέρι" του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, όμως σε απάντηση θα κοπεί το "πόδι" των Αμερικανών στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Ο Ροχανί έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.

Η απάντηση της Τεχεράνης σε τυχόν αντίποινα των ΗΠΑ θα είναι αναλογική, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χαταμί

Η απάντηση του Ιράν σε τυχόν αντίποινα των ΗΠΑ μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες θα είναι αναλογική, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαραμί μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Χρησιμοποιήσαμε μικρού βεληνεκούς πυραύλους (...) ελπίζω να είναι ένα μάθημα που η Αμερική θα θυμάται», τόνισε ο Χαταμί αναφερόμενος στα χθεσινά πλήγματα των Φρουρών της Επανάστασης.

«Η απάντηση του Ιράν (σε τυχόν αμερικανικά αντίποινα) θα είναι ανάλογη με αυτό που θα κάνει η Αμερική», επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει μετατρέψει την αμερικανική κυβέρνηση σε τρομοκρατική κυβέρνηση».

«Πρώτο βήμα» οι πυραυλικές επιθέσεις

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στην επικράτεια του Ιράκ ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο [σ.σ.: αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ] Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.

Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, την Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.

«Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ», μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Νωρίτερα, το ειδικό αυτό σώμα των ένοπλων δυνάμεων απείλησε να πλήξει το Ισραήλ και «κυβερνήσεις χωρών-συμμάχων» των ΗΠΑ στην περιοχή σε περίπτωση αντεπιθέσεων από πλευράς του αμερικανικού στρατού.

Σε κάθε αμερικανική πράξη αντιποίνων θα δίνεται σκληρή απάντηση από το Ιράν, ανέφερε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Τραμπ: Όλα πάνε καλά

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα σήμερα Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

{https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1214739853025394693?s=20}

Πάντως - διαβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου - «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».



via Ειδησεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/36AeRZb
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη