Βρετανία: ‘Εναρξη του αγώνα διαδοχής στο Εργατικό κόμμα

Βρετανία: 'Εναρξη του αγώνα διαδοχής στο Εργατικό κόμμα

Με έξι μέχρι στιγμής ενδιαφερόμενους ξεκίνησε η υποβολή υποψηφιοτήτων στον επίσημο πλέον αγώνα διαδοχής για την ηγεσία του Εργατικού κόμματος, το οποίο απέσπασε στις πρόσφατες εκλογές, τα χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του.

Ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος που διατήρησε την έδρα του στη Σκωτία στις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Ίαν Μάρεϊ, αλλά και η σκιώδης υπουργός Αθλητισμού Ροζένα Αλίν Καν, ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν την υποψηφιότητά τους για την θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.

Ο αγώνας ξεκινά με την δηλωμένη συμμετοχή των έξι επίδοξων διαδόχων, της σκιώδους υπουργού Επιχειρηματικότητας Ρεμπέκα Λογκ Μπέιλι, του σκιώδους υπουργού για το Brexit Κέιρ Στάρμερ, της σκιώδους υπουργού Εξωτερικών Έμιλι Θόρνμπερι, του σκιώδους υπουργού Οικονομικών Κλάιβ Λιούις, και των βουλευτών Λίζα Νάντι και Τζες Φίλιπς. Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων θα λήξει το απόγευμα της 13ης Ιανουαρίου.

Οι 203 βουλευτές και 10 ευρωβουλευτές του κόμματος θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν δηλώσει επίσημα το πρόσωπο που στηρίζουν για την ηγεσία, ενώ οι υποψήφιοι θα χρειαστούν τουλάχιστον 22 βουλευτές για να μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη φάση του αγώνα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει εξάλλου να έχουν συγκεκριμένο ποσοστό υποστήριξης από τις προσκείμενες στο κόμμα εργατικές ενώσεις και από τις τοπικές οργανώσεις. Η εκλογή των επικρατέστερων υποψηφίων θα γίνεται από τα μέλη του κόμματος για το διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, μέσα από μία διαδικασία γύρων, στην οποία θα εξαλείφεται αυτός με το μικρότερο ποσοστό υποστήριξης, μέχρι κάποιος υποψήφιος να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων. Στις 4 Απριλίου θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου επικεφαλής του κόμματος σε ειδικό συνέδριο.

Από την πλευρά της, η Ρεμπέκα Λόνγκ Μπέιλι, που έχει την υποστήριξη της αριστερής πτέρυγας των Κορμπινιστών, κατά τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της συμμετοχής της δήλωνε υπέρμαχος της σοσιαλιστικής ατζέντας, αλλά και των έργων του Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο υπερασπίστηκε και στην πρώτη της συνέντευξη σήμερα, παρόλο που παραδέχτηκε ότι η ηγεσία του ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν το κόμμα στην εκλογική ήττα, μαζί με τη θέση του κόμματος στο Brexit και τα προβλήματα αντισηματισμού.

Αργότερα σήμερα οι υποψήφιοι θα κάνουν τις πρώτες προεκλογικές τους τοποθετήσεις ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών, σε μία κλειστή διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων.

Πηγή:ΑΠΕ

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/35wZZcs
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.