Αποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» με σποραδικές βροχές και καταιγίδες

Αποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» με σποραδικές βροχές και καταιγίδες

Αποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» η οποία κατά τη διάρκεια ημέρας έδωσε βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Εύβοια και Κρήτη, όπου θα εκδηλώθηκαν πυκνές χιονοπτώσεις. Έντονα ήσαν επίσης τα φαινόμενα στις Κυκλάδες και στην Αττική.Δεμένα επίσης παραμένουν τα πλοία σε πολλές περιοχές λόγω των ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο.

Στην κακοκαιρία, το πεπαλαιωμένο δίκτυο και την έλλειψη επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια απέδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που καταγράφονται σε περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, έως το απόγευμα της Τρίτης τα μεγαλύτερα ύψη υετού είχαν καταγραφεί στη Στενή Ευβοίας (287 χιλιοστά), στην Κάρυστο Ευβοίας (256), στο Ασκύφου Δυτικής Κρήτης (236), στην Ασή Γωνιά Χανίων (227) και στην 'Ανδρο (189 χιλιοστά).

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ.

Στον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια πραγματοποιούνται μόνο με τα συμβατικά πλοία. Κλειστές είναι οι γραμμές: Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από αργά το απόγευμα.

Στη Νεάπολη Βοιών ρυμουλκείται στο φορτηγό πλοίο «AEOLOS»

Στον όρμο της Νεάπολης Βοιών, ρυμουλκείται από δύο ρυμουλκά και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, το φορτηγό πλοίο «AEOLOS», που είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω απώλειας του πηδαλίου στη θαλάσσια περιοχή βορειανατολικά του ακρωτηρίου Μαλέα.

Το πλοίο αναμένεται να φθάσει στο σημείο μετά από 12 ώρες. Στο «AEOLOS» , που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Diliskelesi της Τουρκίας με προορισμό τον λιμένα San Nicolas της Αργεντινής, έμφορτο με 19.273,42 μτ σιδηρομεταλλεύματος, επιβαίνουν 22 αλλοδαποί ναυτικοί.

Κλειστά την Τετάρτη τα σχολεία σε Αγιάσο-Μεγαλοχώρι

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων δύο ημερών, έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές στην περιφέρεια του Δήμου Δυτικής Λέσβου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Ταξιάρχη Βέρρο, ο οποίος και υπέβαλλε αίτημα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την κήρυξη δύο δημοτικών ενοτήτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα σημαντικότερα προβλήματα παρατηρούνται στην δημοτική ενότητα Πολιχνίτου, με μεγαλύτερο την ολική καταστροφή του παραλιακού δρόμου της Νυφίδας. Το οδόστρωμα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, αφού οι θυελλώδεις άνεμοι διέβρωσαν το οδόστρωμα του δρόμου που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και σε συνδυασμό με την έντονη βροχόπτωση, αυτή τη στιγμή είναι απροσπέλαστος.

Σημαντικές ζημιές παρατηρούνται όμως και στη δημοτική ενότητα Ερεσού – Αντίσσης από καταπτώσεις δέντρων εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν από χθες και οι οποίες αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, ενώ αξεπέραστα προβλήματα έχουν προκληθεί από χθες το βράδυ και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέρους της περιοχής, με σπίτια να μην έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από 24 ώρες.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου, κατέγραψε ακόμη προβλήματα από κατολισθήσεις στην περιοχή, που έχουν αποκλείσει σε κάποιες περιπτώσεις περιφερειακούς και αγροτικούς δρόμους.

Στο υπόλοιπο νησί, στις 12 περίπου το μεσημέρι άνοιξε ο δρόμος από Αγιάσο προς Σανατόριο και Ραντάρ. Κλειστός παραμένει ο δρόμος από Ραντάρ προς Μεγαλοχώρι.

Επίσης άνοιξε ο δρόμος από Μεγάλη Λίμνη προς Αμπελικό – Ακράσι – Νεοχώρι και Μεγαλοχώρι. Στην περιοχή επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου Μυτιλήνης και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας και στη Χίο με ανέμους και χιονοπτώσεις στα βόρεια του νησιού. Από τα μεσάνυχτα των Θεοφανίων και μέχρι σήμερα το πρωί υπήρξαν 33 συμβάντα στα οποία παρενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Με σοβαρότερο αυτό χθες βράδυ στην περιοχή Ροδώνα της Βολισσού όταν και απεγκλωβίστηκαν τρία άτομα από τα σπίτια τους, λόγω των κινδύνων που εγκυμονούσε η υπερχείλιση του χειμάρρου Μαλαγκιώτη.

Όπως ενημερώνει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, η διέλευση γίνεται μόνο με αλυσίδες, λόγω του παγετού, στα εξής σημεία του οδικού δικτύου: Χίος – Βολισσός, από το 17ο χιλιόμετρο μέχρι το κόμβο του Πυτιούς, Κόμβος Διευχών μέχρι Καμπιά, καθώς και Χίος – Αυγώνυμα.

Επίσης, ζητείται να αποφεύγουν, τις μετακινήσεις οι εποχούμενοι (εάν δεν υπάρχει ανάγκη) και ειδικά οι μοτοσικλετιστές στις παραλιακές οδούς, Λεωφόρο Ενώσεως και Βροντάδου καθώς υπάρχουν κίνδυνοι από κύματα, κλαδιά δέντρων και άλλα αιωρούμενα αντικείμενα. Προσοχή χρειάζεται και το επαρχιακό δίκτυο ειδικά της βόρειας Χίου για πτώσεις δέντρων και βράχων.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο σχολεία της Αγιάσου και του Μεγαλοχωρίου, λόγω της κακοκαιρίας

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας, τα σχολεία των χωριών στον χιονισμένο ορεινό όγκο του Ολύμπου της Λέσβου.Συγκεκριμένα, με απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης δεν θα λειτουργήσουν το νηπιαγωγείο Αγιάσου, το δημοτικό Αγιάσου, το γυμνάσιο Αγιάσου, το λύκειο Αγιάσου, καθώς και το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Μεγαλοχωρίου.

Χανιά: Κλειστός ο επαρχιακός δρόμος Καστέλι-Σφηνάρι-Κάμπος λόγω  κατολίσθησης

Κλειστός λόγω εκτεταμένης κατολίσθησης θα παραμείνει με απόφαση της αστυνομίας Χανίων, ο δρόμος στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καστέλι-Σφηνάρι-Κάμπος, από το Σφηνάρι έως και τον Κάμπο.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας αφορά και τις δύο κατευθύνσεις, ενώ η κίνηση των οχημάτων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης, θα διεξάγεται από τους πλησιέστερους επαρχιακούς δρόμους.

Σε ανακοίνωση της η διεύθυνση αστυνομίας Χανίων, καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις παραπάνω περιοχές, για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές και να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Γήπεδο μετατράπηκε σε λιμνοθάλασσα στο Ηράκλειο

Μεγάλες καταστροφές υπέστη το γήπεδο της «Αθλητικής Εξόρμησης Κατσαμπά» στην περιοχή του Καρτερού στο Ηράκλειο, από τη σφοδρή κακοκαιρία. Τα νερά από τις έντονες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα που έφτασε να γίνεται ένα με το γήπεδο, μετέτρεψαν σε λιμνοθάλασσα, όχι μόνο το γήπεδο, και ένα μεγάλο μέρος της περιοχής που αυτό βρίσκεται.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Α.Ε. Κατσαμπά, Γιάννης Μαστορίδης, δεν είναι η πρώτη φορά που το γήπεδο εν μέσω κακοκαιρίας «βουλιάζει» στο νερό. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «είναι η πρώτη φορά που οι καταστροφές έχουν τόσο μεγάλη έκταση».

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός

Την Τετάρτη αναμένονται νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίες θα προκαλέσουν στην Κρήτη βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές στις Κυκλάδες και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Νότιας Εύβοιας. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -8 έως 8, στην Ήπειρο από -5 έως 12 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -7 έως 8, στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά από 0 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -5 έως 9 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 0 έως 11, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 0 έως 9 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές και στην Κρήτη από 5 έως 11 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τοπικά στους 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 μποφόρ και τοπικά στα νότια πελάγη 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ και τοπικά στα θαλάσσια τμήματα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης και κυρίως στα βόρεια θα διατηρηθεί 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια και πολύ κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2FvenYc
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη