Τούρκος καθηγητής στη "Yeni Safak": Η συμφωνία θα ισχύει ακόμη κι αν ο Χαφτάρ καταλάβει την Τρίπολη

Ακόμη και αν ο στρατάρχης Χαφτάρ καταλάβει την Τρίπολη, η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης θα εξακολουθήσει να ισχύει, γράφει η τουρκική εφημερίδα "Yeni Safak", η οποία επικαλείται Τούρκο καθηγητή νομικού δικαίου.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα ότι ενόσω η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δεν χάσει τον έλεγχό σε ολόκληρη τη χώρα, τότε η εν λόγω συμφωνία θα είναι δεσμευτική για όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις, ακόμη και τις δυνάμεις Χαφτάρ.

Ο καθηγητής νομικού δικαίου του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης Ντενίζ Μπαράν δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης ιδρύθηκε το 2015 με στόχο τον συμβιβασμό διαφορετικών ομάδων και αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως η μοναδική εκτελεστική αρχή. Σύμφωνα με τον ίδιο την ίδρυση κυβέρνησης ενότητας στήριξε και η ΕΕ καθώς και ο στρατάρχης Χαφτάρ. "Με λίγα λόγια αυτή η κυβέρνησης είναι η επίσημη κυβέρνησης ενότητας της Λιβύης και η πραγματική πολιτική αρχή που αναγνώρισαν σε πρώτο στάδιο και οι δυνάμεις Χαφτάρ. Η απέλαση του πρέσβη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης από την Ελλάδα δείχνει αυτή την πραγματικότητα", ανέφερε ο Τούρκος καθηγητής.

Σε ερώτηση αν στην περίπτωση που ο Χαφτάρ καταλάβει την Τρίπολη θα τερματιστεί και η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τούρκος καθηγητής ανέφερε ότι "ενόσω η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δεν χάσει τον έλεγχο σε ολόκληρη τη χώρα διατηρεί και το καθεστώς της νόμιμης κυβέρνησης. Έτσι θα διατηρήσει και την αρμοδιότητα υπογραφής των συμφωνιών και αυτές οι συμφωνίες θα είναι δεσμευτικές για όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις και για τις δυνάμεις Χαφτάρ", αναφέρει.

Ο Τούρκος καθηγητής υποστηρίζει ακόμη ότι με βάση το άρθρο 5 της Συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που έχει κατατεθεί και στα Ηνωμένα Έθνη εμποδίζεται η αλλαγή ή επαναθεώρηση των συντεταγμένων των θαλάσσιων συνόρων που συμφωνήθηκαν με την Λιβύη.

Πηγή: philenews/KYΠΕ

Δείτε το δημοσίευμα:via Press24.gr https://ift.tt/2tPVa0J
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.