Δήλωση Δένδια μετά την συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό του

photo: Eurokinissi

Σε δήλωση προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αλγερινό ομόλογό του, Sabri Boukadoum.

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε πως με τον Αλγερινό ομόλογό του συζήτησαν κυρίως για τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες όπως σημείωσε «βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Υπάρχει βέβαια περιθώριο βελτίωσής τους και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση μελλοντικά».

Ο ίδιος πρόσθεσε «Επίσης, συζητήσαμε για περιφερειακά ζητήματα που σχετίζονται με την περιοχή της Μεσογείου και φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, για την κατάσταση στη Λιβύη. Η κατάσταση στη Λιβύη προκαλεί πράγματι μεγάλη ανησυχία και στις δύο μας χώρες. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αλγερία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι εχθροπραξίες, καθώς και να σταματήσει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη. Ωστόσο, τα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ του κ. Sarraj και της Τουρκίας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό τροφοδοτεί τη σύγκρουση σε συνδυασμό επίσης με τη σταθερή ροή στρατιωτικού εξοπλισμού και μισθοφόρων και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις χώρες της περιοχής, αλλά και στις χώρες της Μεσογείου. Αυτή η συμπεριφορά συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι «Αναφορικά με το μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι άκυρο και ανυπόστατο, παντελώς εκτός του πεδίου εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και δεν παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα. Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις του συναδέλφου μου αναφορικά με το γεγονός ότι καμία οντότητα στη Λιβύη σήμερα δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι έχει τη νόμιμη εξουσία να υπογράφει μνημόνια, συμφωνίες ή να εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό. Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και χώρα που έχει ειδικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Λιβύη, παραμένει έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς την εύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη».



via Ειδησεις https://ift.tt/39xRFfe
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη