Κορονοϊός: Ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί από έγκυο στο έμβρυο

Ανησυχία προκαλούν τα νέα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα σχετικά με τον κορονοϊό. Όπως δήλωσαν σήμερα γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων της Ουχάν, απ' όπου πρωτοξεκίνησαν τα κρούσματα, υπάρχουν ενδείξεις ότι έγκυες που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό μπορεί να τον μεταδώσουν στο έμβρυο.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, είχε προηγηθεί περιστατικό ασθενούς, η οποία είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό και γέννησε στις 2 Φεβρουαρίου. Το νεογέννητο, 30 ώρες μετά, επιβεβαιώθηκε ότι έφερε τον ιό.

Το νεογέννητο έχει σταθερές ζωτικές ενδείξεις και δεν έχει ούτε πυρετό ούτε βήχα, ωστόσο η αναπνοή του είναι κοντή, ανέφεραν οι γιατροί. Ακτινογραφία θώρακος δείχνει ενδείξεις μόλυνσης και υπάρχουν ορισμένες ανωμαλίες στις λειτουργίες του ήπατος.

«Αυτό μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στο ότι ενδεχομένως να υπάρχει μια διαδρομή μετάδοσης του κορονοϊού από τη μητέρα στο παιδί», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος νεογνικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Παίδων της Ουχάν Ζενγκ Λινγκόνγκ.

Σε μία δεύτερη περίπτωση, ένα βρέφος γεννήθηκε υγιές στις 13 Ιανουαρίου. Η νταντά του μωρού διαγνώστηκε αργότερα με τον ιό και η μητέρα δύο ημέρες αργότερα. Το μωρό άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα στις 29 Ιανουαρίου.

«Προς το παρόν δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν η νταντά μετέδωσε τον ιό στη μητέρα που τον μετέδωσε στο μωρό. Αλλά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το μωρό ήταν σε στενή επαφή με ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό, πράγμα που σημαίνει ότι και τα νεογέννητα μπορούν να μολυνθούν». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως κανένα από τα βρέφη που έχουν προσβληθεί δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



via Press24.gr https://ift.tt/2Sl8kLZ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη