Ολοκλήρωση Συνεδρίου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Ολοκλήρωση Συνεδρίου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Το τριήμερο 6 ως 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το Συνέδριο «Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης», που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, την Ευαγγελική Θεολογική Σχολή και το Πρόγραμμα Αριστείας «Πολιτική και Θρησκεία» του Πανεπιστημίου του Μύνστερ (Γερμανία), σε συνεργασία και με το Οικουμενικό Ινστιτούτο Χάφινγκτον της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ).

Το Συνέδριο φιλοξένησε 23 επιστήμονες από 15 χώρες, που παρουσίασαν θέματα όπως η σχέση της Ορθοδοξίας με τη Δημοκρατία, την νεωτερικότητα, τον εθνικισμό, την πολυπολιτισμικότητα, τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και προβλήματα που έχουν ενσκήψει τους τελευταίους δυο αιώνες με την ανάδυση των εθνικών κρατών, δημιουργώντας ιδιότυπες μορφές «εθνο-θεολογίας». Συζητήθηκε η σχέση της Ορθοδοξίας με διάφορα μοντέλα διακυβέρνησης (Βυζαντινή αυτοκρατορία και «συναλληλία», τσαρικό μοντέλο, Οθωμανική αυτοκρατορία, νέο Ελληνικό κράτος, Ευρωπαϊκή Ένωση) αλλά και η κατάσταση που διαμορφώθηκε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπως και σε περιπτώσεις όπου η Ορθοδοξία δεν αποτελεί κυρίαρχο κρατικό θρήσκευμα. Το νέο τοπίο της σύγχρονης εποχής, με τις δυνατότητες που παρέχουν τα ψηφιακά μέσα αλλά και τα προκύπτοντα προβλήματα για την θεολογική έρευνα και τη χριστιανική πνευματικότητα υπήρξε επίσης αντικείμενου προβληματισμού. Επιπρόσθετα, στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε συνοπτικά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Resilience («Ανθεκτικότητα»), ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών, το οποίο υλοποιείται από δώδεκα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον αντίστοιχο τομέα της Ορθόδοξης θεολογίας.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας. Από το 2014 είναι αναγνωρισμένη ως Ερευνητικό Κέντρο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η επόμενη εκδήλωση της Ακαδημίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου, και θα είναι ημερίδα αφιερωμένη στον θεολόγο Αμίλκα Αλιβιζάτο (1887 – 1969), καθηγητή του Κανονικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό, πρωτεργάτη του Οικουμενικού διαχριστιανικού διαλόγου.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2SnBU4z
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη