Πώς καταριούνταν οι αρχαίοι Έλληνες – Βρέθηκαν πλάκες με κατάρες σε πηγάδι στην Αθήνα

Η βωμολοχία και πολλές φορές οι κατάρες είναι αρκετά συχνές στο στόμα των σύγχρονων Ελλήνων. Όλοι μας όμως, έχουμε αναρωτηθεί πώς έβριζαν ή καταριούνταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι…

Η απάντηση δίνεται από μία σημαντική ανακάλυψη σε πηγάδι του Κεραμεικού το οποίο ήταν κύρια πηγή υδροδότησης της αρχαίας Αθήνας και στο οποίο βρέθηκαν, όπως αναφέρει η The Sun, 30 πλάκες με κατάρες.

Η πρώτη εκσκαφή στο πηγάδι έγινε το 2016 και οι αρχαιολόγοι είχαν βρει πλήθος αντικειμένων, μεταξύ των οποίων κύπελλα, δοχεία ανάμειξης κρασιού, πήλινα κεριά, κατσαρόλες, νομίσματα και ένα ξύλινο κουτί.

Το πρόσωπο που «παρήγγειλε» την κατάρα δεν αναφέρεται ποτέ με το όνομά του, παρά μόνο ο «δέκτης» της, εξηγεί ο Δρ Τζούτα Στρόστσεκ, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη όμως ήταν οι 30 πλάκες με τις κατάρες, όλες φτιαγμένες από μόλυβδο, που θα δηλητηρίαζε το νερό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην αρχαία Αθήνα απαγορευόταν να γράψει κανείς ξόρκια στους τάφους, κάτι που έκανε τους κατοίκους να πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να εκφράσουν το μίσος τους για έναν συμπολίτη του. Μία από αυτές όπως αποδεικνύεται ήταν και η ρίψη καταρών γραμμένες σε πλάκες μέσα σε πηγάδια.

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι υπήρχαν τέσσερις κύριοι λόγοι για μια κατάρα: για να κερδίσει μια μήνυση, για επιτυχία στις επιχειρήσεις, για νίκη σε αθλητικούς αγώνες και για το αιώνιο ζήτημα αγάπης και μίσους!


Πηγή







from Αρχαία Ελλάς https://ift.tt/2Snd6sa
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη