Λονδίνο: Πρώτος ανασχηματισμός μετά το Brexit-Παραιτήθηκε ο υπ. Οικονομικών

Λονδίνο: Πρώτος ανασχηματισμός μετά το Brexit-Παραιτήθηκε ο υπ. Οικονομικών

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ παραιτήθηκe από τη θέση του, στο πλαίσιο του πρώτου κυβερνητικού ανασχηματισμού μετά το Brexit, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα διορίσει στη θέση του, τον Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος χαρακτηρίζεται «αγαπημένος του Νο 10 της Ντάουνιγκ Στρητ (πρωθυπουργικό γραφείο).

Ως αιτία παραίτησης προβάλλονται οι πιέσεις του Μπόρις Τζόνσον «να απαλλαγεί από όλο το πολιτικό του προσωπικό ώστε να δημιουργηθεί κοινή μονάδα συμβούλων με τον πρωθυπουργό.

«Ο Τζάβιντ απέρριψε τη θέση του υπουργού Οικονομικών, κσθώς ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έπρεπε να αποπέμψει όλους τους ειδικούς συμβούλους του και να τους αντικαταστήσει με ειδικούς συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου «να δημιουργηθεί ομάδα». Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι κανένας υπουργός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα αποδεχόταν αυτούς τους όρους», δήλωσε πηγή του περιβάλλοντος του Τζάβιντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Ο Τζάβιντ που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών το καλοκαίρι είχε επανειλημμένα «συγκρούσεις» με τον ανώτερο σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον, Dominic Cummings, σε θέματα όπως οι περιορισμοί στις δαπάνες.

Η παραίτηση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες προτού ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός, ο οποίος πέρασε πλέον στα χέρια του Ρίσι Σουνάκ, που δεν έχει συμπληρώσει «ούτε πενταετία στο κοινοβούλιο», σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα.

Σε όλο το 2019 η ανάπτυξη της οικονομίας υπολογίζεται ότι αυξήθηκε οριακά σε σχέση με το 2018, στο 1,4% (από το 1,3%), που είναι ο μικρότερος ρυθμός ανάπτυξης που έχει σημειωθεί από την οικονομική κρίση του 2008. Η μοναδική μικρή ανάκαμψη, κατά 0,3%, παρατηρήθηκε το Δεκέμβριο.

Η ύφεση στην βιομηχανική παραγωγή (σημείωσε πτώση κατά 0,8%) ήταν εμφανέστερη στις αυτοκινητοβιομηχανίες, ο κατασκευαστικός κλάδος αυξήθηκε μόλις κατά 0,5% και ο τομέας υπηρεσιών επιβραδύνθηκε κατά 0,1%.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Τζον Μακντόνελ, ισχυρίστηκε ότι η παραγωγή έπεσε στα χειρότερα επίπεδα από το 2012 και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση των Συντηρητικών για οικονομική κακοδιαχείριση και σκληρές περικοπές.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2vxOB3L
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη