Γιώργος Μαρίνος : Ο αγώνας για τη ΛΑΡΚΟ θα πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά-video

«Το ΚKΕ απαιτεί την απόσυρση της τροπολογίας - "ντροπολογίας", σας τη γυρίζει πίσω ως απαράδεκτη και θα πολεμήσει το κυβερνητικό σχέδιο, μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό της Στερεάς, με όσα μέσα διαθέτει. Αυτή είναι η απόφαση των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που διαδήλωσαν στις 25 Γενάρη στην Αθήνα και βροντοφώναξαν "Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ".
Αυτή είναι η απόφαση των εργαζομένων της επιχείρησης που αγωνίζονται, που απεργούν αυτές τις μέρες με το λαό δίπλα τους», ανέφερε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα τη συγκλονιστική - όπως ανέφερε - παρουσία των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου του Μαρτίνου, που συμμετείχαν στις χτεσινές κινητοποιήσεις, εκδίδοντας και ανακοίνωση ότι συμπαραστέκονται στον αγώνα των γονιών τους.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία που φέρνει «υπογράφει το θάνατο της ΛΑΡΚΟ. Διαπράττετε έγκλημα εκ προμελέτης κατά των 1.200 εργαζομένων της επιχείρησης, κατά του λαού της Στερεάς και της εργατικής τάξης. Οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες και θα καταλογιστούν».
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση εφαρμόζει το διαλυτικό σχέδιο της ΕΕ, που ισχύει από το 2014, για την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση της ΛΑΡΚΟ στα μεγάλα συμφέροντα. Ενώ με ψευδολογίες, προβοκατόρικες συκοφαντίες σε βάρος των εργαζομένων και «ισχυρισμούς σκοπιμότητας» για τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ και τα περί προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού «κρύβετε ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μακέλεψαν σχεδιασμένα τη ΛΑΡΚΟ, για να τη δώσουν στα μεγάλα συμφέροντα. 'Ολοι σας έχετε συμφωνήσει με την ιδιωτικοποίηση».
«Διαλύετε μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, τη μοναδική στην ΕΕ συνεχούς πυράς, που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της μεταλλευμάτων. Και θα μπορούσε στα χέρια του λαού, με τη δική του εξουσία, να ήταν ένας θησαυρός για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, για τη στήριξη της οικονομίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες», πρόσθεσε.
«Φύλλο και φτερό» η άθλια κυβερνητική επιχειρηματολογία
Παράλληλα, δείχνοντας και το μέγεθος του εγκλήματος, προκάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί η ΛΑΡΚΟ πλήρωνε διαχρονικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παραπάνω από άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, γιατί διπλασίασε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2006 την ήδη αυξημένη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ποιος θα πληρώσει για το γεγονός ότι την περίοδο 2005 - 2007 η ΛΑΡΚΟ καταγράφει πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ διαφυγόντα κέρδη επειδή η διοίκηση που είχε διορίσει η ΝΔ είχε προπωλήσει το προϊόν στους πελάτες της επιχείρησης στη μισή τιμή από τις τιμές που είχε το νικέλιο εκείνη την περίοδο; (...) Γιατί δεν αξιοποιήσατε τα αποθέματα χρωμίου και σιδηρονικελίου για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, που μέχρι σήμερα εισάγετε; Το ίδιο ισχύει και για το κοβάλτιο», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαρίνος.
Πρόκληση αποτελούν και τα περί προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισήμανε: «Το 2009, το κράτος ως κύριος μέτοχος της ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μπήκε εγγυητής σε δάνεια - δεν χρηματοδότησε την επιχείρηση - που τα είχε αποπληρώσει η ΛΑΡΚΟ».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί την καταβολή του προστίμου από τη ΛΑΡΚΟ, το 2019 ενέκρινε κρατική χρηματοδότηση για επτά κράτη - μέλη της ΕΕ, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε κοινοπραξία 17 επιχειρήσεων, για να τη στηρίξει στην κούρσα των ανταγωνισμών. Ενώ οι κυβερνήσεις «με τους αποκαλούμενους "αναπτυξιακούς νόμους", με χρηματοδοτήσεις και πλήθος φοροαπαλλαγών, διαθέτουν δισεκατομμύρια ευρώ στους μονοπωλιακούς ομίλους».
Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και οι υπουργοί της δεν διστάζουν να επικαλούνται «μέχρι και τα εργατικά ατυχήματα, τους 70 νεκρούς εργάτες της ΛΑΡΚΟ, για να περάσετε τα σχέδιά σας», όταν «ο φονιάς είναι η αντεργατική πολιτική που αρνήθηκε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ζωής των εργαζομένων».
Ο Γ. Μαρίνος σημείωσε ότι «το κράτος είναι ο κύριος μέτοχος, μαζί με τη ΔΕΗ και την Εθνική Τράπεζα. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να χρηματοδοτηθεί, να συνεχιστεί η λειτουργία της, να εκσυγχρονιστεί, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα».
Όπως όμως φαίνεται και με την περίπτωση των απαράδεκτων τροπολογιών για την ιδιωτικοποίηση των 10 μεγάλων λιμανιών της χώρας και την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε άλλους «επενδυτές», «η ανάπτυξή σας είναι για τους λίγους, για τους καπιταλιστές, είναι κατά των εργαζομένων», υπογράμμισε.
«Η κυβέρνηση δεν θα καθαρίσει εύκολα!», τόνισε ο Γ. Μαρίνος και πρόσθεσε: «Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που είχαν νικηφόρους αγώνες, όπως η μεγάλη απεργία του 1977, είναι ψημένοι στις δυσκολίες και θα διεκδικήσουν αποφασιστικά τα δικαιώματά τους, δυναμώνοντας την ενότητα και την πάλη τους, με τη συμπαράσταση του λαού της Στερεάς». «Ο αγώνας θα πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά και αυτά τα τερατώδη αντεργατικά σχέδια θα βρουν απέναντι τους εργάτες της περιοχής και όλης της χώρας», κατέληξε.


via ΘΗΒΑ REAL NEWS https://ift.tt/2vwXRVS
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη