Φ. Γεννηματά: Στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας για αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού

Φ. Γεννηματά: Στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας για αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού

«Στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που προτείνουν τα αρμόδια όργανα με τους ειδικούς επιστήμονες. Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα και για όλες τις δραστηριότητες που επηρεάζουν τη διασπορά, χωρίς εξαιρέσεις, διότι αλλιώς αυτοαναιρούνται και ακυρώνονται», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά στην συνομιλία της μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΚΙΝΑΛ, η κ. Γεννηματά σημείωσε πως «για την Εκκλησία πρέπει να παρθούν από την Πολιτεία αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να μη μετατρέπονται οι ναοί σε κέντρα διάδοσης της επιδημίας. Αυτό πρέπει να ισχύσει για όλα τα δόγματα ανεξαιρέτως».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε στον πρωθυπουργό, πως επειδή το βάρος το σηκώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, χρειάζονται άμεσα μέτρα διοικητικά και οικονομικά. Ειδικότερα πρότεινε:

* Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με την άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί.
* Να ληφθεί μέριμνα για πρόσθετα κρεβάτια. Λειτουργία ενός νοσοκομείου ανά Περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό.
* Να πολλαπλασιασθούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό.
* Να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα (και με επίταξη αν χρειασθεί) με τιμολόγιο που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, καθορισμένο από το κράτος.
* Να προμηθευτούν εγκαίρως τα νοσοκομεία, όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία των εργαζομένων στην υγεία.
* Να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά για γάντια, μάσκες, αντισηπτικά.
* Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα νησιά του Β. Αιγαίου, όπου είναι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Για τις δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη «μέτρα έξω από την πεπατημένη», με την αναστολή προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας. Γι' αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει:

* Να απαιτήσει από την Ε.Ε., εκταμίευση πολύ μεγαλύτερων ποσών από τα 37 δισ. ευρώ (που ακούγεται) και την εξαίρεση από δημοσιονομικούς περιορισμούς – και από κρατικές ενισχύσεις – των ποσών που θα δοθούν για υγεία, επιχειρήσεις/ εργαζόμενους.
* Να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για τα επόμενα έτη.

Και εν συνεχεία
* Να γίνει ριζική αλλαγή του κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν το ΕΣΥ, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα.
* Να ανασταλούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.
* Να προετοιμασθούν ειδικά μέτρα στήριξης του τουρισμού.
* Να στηρίξουν οι τράπεζες την ρευστότητα. Δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια. Να μην «κοκκινίζουν» δάνεια που λόγω της κρίσης παρουσιάζουν προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2TVlmSh
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.