Ανοιχτή επιστολή ενημέρωσης του Δημάρχου Μακρακώμης Γιώργου Χαντζή στους δημότες σχετικά με το θέμα των Σφαγείων Δυτική Φθιώτιδας


Ανοιχτή επιστολή ενημέρωσης του Δημάρχου κ. Γ. Χαντζή στους Δημότες του Δήμου Μακρακώμης.

ΘΕΜΑ: ΣΦΑΓΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΘΩΤΙΔΑΣ ΑΕ

Συνδημότες και συνδημότισσες

Επειδή πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται ερήμην και εν αγνοία σας, θεωρώ σκόπιμο και αναγκαίο με την παρούσα ανοικτή μου επιστολή να σας ενημερώσω για την κατάσταση της εταιρείας «ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΕ» της οποίας ο Δήμος Μακρακώμης είναι μέτοχος με 67,67%.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 συνήλθε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το ΔΣ του Δήμου Μακρακώμης με θέματα:

• ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ Α.Ε. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ "ΣΦΑΓΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΑΕ".
• ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Α.Ε. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ "ΣΦΑΓΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ενημέρωσα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου:

Α. Για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας «ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΕ»

Σύμφωνα με τον Ισολογισμό 2018 που φέρει τα ονόματα του Πρόεδρου και πρώην Δήμαρχου κ. Θ. Παπαευθυμίου και του Δ/ντα Σύμβουλου κ. Α. Αρβανίτη παρουσιάζει:

• Σωρευμένη ζημία 2010 έως και 2018 περ. 1.280.000€

• Σωρευμένες υποχρεώσεις έως και 2018 περ. 1.059.000€

Πέραν των αναγραφόμενων στον ισολογισμό, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Α. Αρβανίτης με κατάσταση που μου έστειλε, με ενημέρωσε ότι, οι σωρευμένες υποχρεώσεις έως και 31.8.2019 ανέρχονται στο ποσό των περ. 1.207.000€.

Σημείωση 01:

• Όλες οι χρήσεις της εταιρείας από το 2010 έως και το 2018 υπήρξαν ζημιογόνες, το ίδιο προβλέπεται και για το 2019.

• Τα ανωτέρω ποσά, με ευθύνη της Διοίκησης, δεν είναι επιβεβαιωμένα από ορκωτό ελεγκτή (καταστατικό άρθρο 29).

• Τελευταία ενημέρωση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν στις 15/9/2017 από τον μέτοχο κ. Α. Αρβανίτη.

Β. Για τις ενέργειες που έγιναν από τη νέα Δημοτική αρχή

Από τον Ιούνιο του 2019 και πριν ακόμα ορκιστεί η νέα δημοτική αρχή, συναντήθηκα και ζήτησα ενημέρωση από τους μετόχους ιδιώτες πλην όμως τα αποτελέσματα, δυστυχώς ήταν χειρότερα από τα αναμενόμενα. Ακολούθησε ένας Μαραθώνιος συναντήσεων με τη διοίκηση της εταιρείας ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΕ, με επισκέψεις στη Δανείστρια Τράπεζα και σε Υπουργικά Γραφεία, αναζητώντας λύση που θα κρατούσε την εταιρεία ζωντανή, τις περισσότερες φορές μόνος και ενίοτε με την υπάρχουσα διοίκηση ( Παπαευθυμίου – Αρβανίτης).

Στη συνέχεια ακολούθησαν τρία προγράμματα πλειστηριασμού εκ μέρους της δανείστριας Τράπεζας. Τα δύο δεν πραγματοποιήθηκαν καθότι δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι. Το τρίτο με ημερομηνία 26/2/2020, ανακόπηκε, μετά από θετική παρέμβαση του υπουργού κ. Χ. Σταικούρα και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ Φ. Κουρμούζη, από την Τράπεζα που ζήτησε:
1. Την άμεση καταβολή 10.000 € (καταβλήθηκε ήδη από τους ιδιώτες μετόχους)

2. Την άμεση σύνταξη και υποβολή στη δανείστρια τράπεζα, εκ μέρους της διοίκησης της ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΕ, business plan, που θα εμφανίζει την εξυγίανση - βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εταιρείας.

3. Ετήσια καταβολή έναντι του Δανείου 20.000 € (Πάσχα - Χριστούγεννα)

Με την προϋπόθεση της τήρησης των ανωτέρω (1+2+3) η Τράπεζα υποσχέθηκε κούρεμα του δανείου από περ. 470.000 € σε 270.000 €.

Γ. Για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή

1 Τη σύσταση νέου 5μελούς ΔΣ στην εταιρεία. Πρότεινα δύο μέλη από τη συμπολίτευση – έναν από τη αντιπολίτευση και ενδεχομένως αν υπάρξει ένα εκπρόσωπο των παραγωγικών τάξεων. Προς το παρόν στη ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΕ και μέχρι εκλογής νέας διοίκησης, παραμένει νομίμως η υπάρχουσα, η θητεία της οποίας ήδη έχει παραταθεί με την από 1/7/2019 Απόφαση του ΔΣ της ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΕ μέχρι την 31/12/2019 και συνεχίζει να υφίσταται μέχρι και την 1η Τακτική Γενική Συνέλευση μετά τη λήξη της (καταστατικό Αρθρ 19 - Γνωμ. Νομικού Συμβούλου του Δήμου)

2 Την επικοινωνία με κτηνοτρόφους και κρεοπώλες του Δήμου για στήριξη της ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΕ

3 Την μελέτη, πρόβλεψη & υλοποίηση επενδύσεων με σκοπό τη μείωση του κόστους Πχ
Φωτοβολταικά πάνελ για εξοικονόμηση ενέργειας άμεσα και μακροχρόνια, σύνδεσης του βιολογικού με τον βιολογικό του Δήμου κλπ.... Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σχέση κόστους – οφέλους.

4 Τη πρόταση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων για ορισμό

- Οικονομολόγου εκ μέρους του Δήμου με αντικείμενο την απεικόνιση της πορείας της εταιρίας σε σχέση με το business plan της εταιρείας, και γραπτή ενημέρωση σε τακτά διαστήματα της Δημοτικής Αρχής και κατ΄ επέκταση στους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου.

- Νομικού εκ μέρους του Δήμου με αντικείμενο την ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής για θέματα νομικής φύσεως που ενδεχόμενα θα προκύπτουν.

Σημείωση 02:

Σε κάθε επένδυση ο Δήμος μπορεί να συμμετέχει αν πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α) η επένδυση να καλύπτεται νομικά.

β) η επένδυση συμβάλλει αποδεδειγμένα στην αύξηση των εσόδων ή τη μείωση των εξόδων.
γ) τα οικονομικά του Δήμου να το επιτρέπουν.

Η Δημοτική Αρχή, ως μέτοχος του 67,67%, μπορεί και θα προβαίνει όπως προβλέπει το καταστατικό σε σύγκληση εκτάκτων γενικών συνελεύσεων με καθορισμένα θέματα που θα αποσκοπούν στο συμφέρον της εταιρείας.
Νεότερη Παλαιότερη