Σε καραντίνα η Ευρώπη-ΠΟΥ: Διπλασιάστε τα μέτρα κατά της πανδημίας-Η Κίνα στο πλευρό της Ιταλίας

Σε καραντίνα η Ευρώπη-ΠΟΥ: Διπλασιάστε τα μέτρα κατά της πανδημίας-Η Κίνα στο πλευρό της Ιταλίας

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Περισσότερα από 125.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από εκατό χώρες και περιοχές, ενώ 4.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με απολογισμό του AFP βασισμένο σε επίσημα στοιχεία.

Για πρώτη φορά από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην Κίνα στα τέλη του Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ κήρυξε χθες, Τετάρτη, πανδημία του SARS-CoV-2, ανησυχώντας για την «εξάπλωσή» του, την «σοβαρότητα των κρουσμάτων» και «την ανεπάρκεια των μέτρων που λαμβάνονται».

«Για να σωθούν ζωές οφείλουμε να μειώσουμε την μετάδοση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκουμε και να απομονώνουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πιθανών κρουσμάτων και να θέτουμε σε καραντίνα τις πιο κοντινές επαφές τους», εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από τους περισσότερους υπαλλήλους της να εργάζονται από το σπίτι τους από την Δευτέρα, 16 Μαρτίου, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με μια πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Μόνο το προσωπικό που εκτελεί «κρίσιμες υπηρεσίες» θα χρειαστεί να βρίσκεται στα γραφεία, όμως και αυτοί οι υπάλληλοι θα εργάζονται με βάρδιες, ανέφερε μια πηγή που εργάζεται στην ΕΕ.

Περίπου 32.000 άνθρωποι απασχολούνται στις υπηρεσίες της Επιτροπής, κυρίως στις Βρυξέλλες αλλά και στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι δεν είχε χρόνο να διαβουλευτεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, προτού ανακοινώσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας του νέου κορονοϊού, όμως ελπίζει ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια στην Ευρώπη και την Κίνα θα μπορέσουν να αρθούν πολύ σύντομα.

Ο Τραμπ μίλησε σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, μία ημέρα αφότου επέβαλε μέτρα για να αποτρέψει τους υπηκόους 26 ευρωπαϊκών χωρών, εκτός της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, από το να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι εξαίρεσε τη Βρετανία από τα μέτρα διότι το Λονδίνο κάνει καλή δουλειά στην αντιμετώπιση του Covid-19. Επισήμανε ότι δεν μπόρεσε να συνομιλήσει με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προτού θέσει σε ισχύ τους περιορισμούς, καθώς έπρεπε να κινηθεί γρήγορα.

Τα κρούσματα του κορονοϊού στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 29% στα 590 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 10, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Η Κίνα στέλνει ειδικούς και υλικό στην Ιταλία, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών την ώρα που η πλέον πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα από τον κοροναϊό βλέπει τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται δραστικά.

Εξήντα εκατομμύρια Ιταλοί υποβάλλονται από την Τρίτη σε αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις τους στην προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού, που προκάλεσε τουλάχιστον 1.000 θανάτους και μόλυνε περισσότερους από 15.113 ανθρώπους στη χώρα.

Η Κίνα, απ΄όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη του 2019, και όπου ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει σημαντική πτώση στο έδαφός της, άρχισε να στέλνει ειδικούς και υλικό σε πολλές χώρες.

Συνολικά, ο κορονοϊός έχει προκαλέσει τουλάχιστον 3.169 θανάτους στην Κίνα, τη χώρα που είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο με τουλάχιστον 80.793 ανθρώπους να έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση σχεδόν 5 ωρών στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον κορονοϊό στην Τουρκία.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα σχολεία της Τουρκίας (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για μια εβδομάδα, με αφετηρία τις 16 Μαρτίου. Επίσης αποφασίστηκε να κλείσουν τα πανεπιστήμια για τρεις εβδομάδες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματα από το σπίτι μέσω διαδικτύου και ειδικών προγραμμάτων από την τηλεόραση.

Επίσης ανακοίνωσε ότι όλες οι αθλητικές διοργανώσεις θα πραγματοποιούνται ως τα τέλη Απριλίου χωρίς φιλάθλους. Ο κ. Καλίν συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, εκτός αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Για εκείνους που έρχονται από το εξωτερικό στην Τουρκία, θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες.

Ο κ. Καλίν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, απάντησε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα.

Η Ιρλανδία κλείνει σχολεία, πανεπιστήμια και ιδρύματα παιδικής φροντίδας μέχρι τις 29 Μαρτίου και επιβάλλει περιορισμούς σε όλες τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ. Οι αρχές συμβουλεύουν την ματαίωση των εκδηλώσεων με την συμμετοχή άνω των 5.000 ανθρώπων σε εξωτερικούς και άνω των 100 σε εσωτερικους χώρους.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από το Covid-19 χθες, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε την ίδια ημέρα από 34 σε 43.

Η Νορβηγία θα ανακοινώσει το κλείσιμο των σχολείων και των νηπιαγωγείων με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας, μετά την λήψη του αντίστοιχου μέτρου από την Δανία.

Από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος του ιού στις 26 Φεβρουαρίου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 621.

Η Πολωνία πρόκειται να κηρυχθεί σε κατάσταση επιδημικής απειλής, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Λούκας Σουμόβσκι, μετά την κήρυξη χθες πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ζήτησε από τις πολωνικές τράπεζες να επιτρέψουν στους πελάτες τους να καθυστερήσουν την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων για διάστημα μηνών εξαιτίας της επιδημίας.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνιστά την ακύρωση των δημόσιων συγκεντρώσεων άνω των 500 ατόμων μέχρι το τέλος του Μαΐου εξαιτίας της επιδημίας.

Το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα της επιδημίας αυξήθηκαν κατά 50 σε μία ημέρα για να φθάσουν τα 109.

Επτά τα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο. Δεύτερο κρούσμα κορονοϊού στα κατεχόμενα, ο σύζυγος της Γερμανίδας τουρίστριας.

Το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων, 273 σε αριθμό, καταγράφηκαν στην επαρχία Νόορντ Μπράμπαντ, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας (RIVM).

Την ίδια ώρα, η Σλοβακία εφαρμόζει συνοριακούς ελέγχους, αναστέλλει τα διεθνή ταξίδια από και προς τη χώρα και κλείνει σχολεία, καθώς εντείνει τα μέτρα για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Πέτερ Πελεγκρίνι.

Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης, όπου έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί 16 κρούσματα, σχεδιάζει επίσης να κλείσει αθλητικά κέντρα και χώρους ψυχαγωγίας όπως χιονοδρομικά κέντρα, πισίνες και κλαμπ, ενώ επιπλέον θα κρατήσει κλειστά τα εμπορικά κέντρα τα Σαββατοκύριακα.

Από την πλευρά της, η Τσεχία θα κλείσει τα σύνορά της στους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Γερμανία και την Αυστρία και θα απαγορεύσει, επίσης, την είσοδο ξένων που έρχονται από άλλες χώρες κινδύνου επιχειρώντας να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Επιπροσθέτως, στους πολίτες θα απαγορεύεται να ταξιδεύουν στις χώρες αυτές. Οι 15 χώρες που η Τσεχία θεωρεί «χώρες κινδύνου» είναι: η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, το Ιράν, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία.

Τέταρτος νεκρός, 2.100 τα κρούσματα στη Γερμανία. Ένας 67χρονος άνδρας από την Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι ο τέταρτος νεκρός από τον νέο κορονοϊό στη Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα από το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, τα κρούσματα της Covid-19 στην Γερμανία ανέρχονται σήμερα σε 2.100, ενώ το Βερολίνο κατέγραψε περίπου 100 νέα περιστατικά μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο – ανάμεσά τους και σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Δραματική έκκληση προς τους πολίτες για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα απηύθυνε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Σε απεργίες προχωρούν τις ώρες αυτές οι εργαζόμενοι σε ιταλικές βιομηχανίες λόγω ελλιπών συνθηκών ασφαλείας για την πρόληψη του κορονοϊου, όπως υποστηρίζουν.

Απεργίες είναι σε εξέλιξη στις περιοχές Άστι, Βερτσέλι και Κούνεο του ιταλικού βορρά με αίτημα να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των εργαζομένων ή να σταματήσει η παραγωγική δραστηριότητα.

Τα ιταλικά συνδικάτα ζήτησαν συνάντηση με την κυβέρνηση Κόντε για να λυθεί άμεσα το όλο θέμα. Για αύριο έχει προκηρυχθεί σειρά απεργιών και στην κεντρική Ιταλία.
Στην Μπολόνια, τέλος, απεργούν οι εργαζόμενοι σε ντελίβερι, διότι θεωρούν οτι βρίσκονται σε υπερβολικά στενή επαφή με τους πελάτες στους οποίους παραδίδουν το φαγητό.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των θανάτων από το Covid-19 σε μία ημέρα, από 47 χθες στους 84 σήμερα.

Η Ισπανία θα υιοθετήσει περαιτέρω δημοσιονομικές και οικονομικές δέσμες μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τα ποσοστά πληρότητας στα ισπανικά ξενοδοχεία έχουν μειωθεί δραματικά, με κάποια ξενοδοχεία να είναι άδεια, ενώ «δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος στη συνομοσπονδία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων της Ισπανίας CEHAT.

«Μας έχει έρθει ένα τσουνάμι. Μας έχει χτυπήσει ένας μετεωρίτης και πρέπει να δούμε πώς θα επιβιώσουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CEHAT Ραμόν Εσταλέλα στο Reuters, καλώντας την ισπανική κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν χρεοκοπίες και απολύσεις σε ξενοδοχειακούς ομίλους.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και η σύζυγός του Σόφι μπήκαν από μόνοι τους σε καραντίνα όταν η σύζυγος του πρωθυπουργού παρουσίασε συμπτώματα γρίπης και εξετάστηκε για κορονοϊό, αναφέρει σήμερα επίσημη ανακοίνωση.

«Η συμβουλή του γιατρού στον πρωθυπουργό είναι να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες ενώ θα παρακολουθεί την υγεία του, με δεδομένο ότι δεν έχει εκδηλώσει ο ίδιος συμπτώματα. Ωστόσο, από προφύλαξη και μόνο, ο πρωθυπουργός επέλεξε να τεθεί σε απομόνωση και να εργαστεί από το σπίτι έως ότου λάβει τα αποτελέσματα της Σόφι», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2Q8wadJ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη