Ένα μεγάλο αφιέρωμα-οδοιπορικό στην Ιερά Μονή Αγάθωνος στην Υπάτη


Η Μονή Αγάθωνος βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το χωριό Υπάτη, δίπλα στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, σε υψόμετρο 533 μέτρων, μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από το μοναχό Αγάθωνα. Σύμφωνα με την παράδοση, το παλιό μοναστήρι που ασκήτευε ο Αγάθωνας έπαθε καθίζηση και η εικόνα της Παναγίας εξαφανίστηκε και ξαναβρέθηκε σε μία σπηλιά, κοντά στην οποία ο μοναχός έχτισε το σημερινό μοναστήρι, το οποίο πήρε το όνομα του μετά το θάνατο του τελευταίου. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας αποτέλεσε καταφύγιο για τους αγωνιστές, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η πυρπόληση του από το Δράμαλη το 1822, η οποία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της μονής. Διασώθηκαν ωστόσο πολλά κειμήλεια και στο σκευοφυλάκειο της μονής φυλάσσονται πολλά ιερά σκεύη, βιβλία, εικόνες και άμφια. Εντός του προαυλίου χώρου της Μονής Αγάθωνος βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Οίτης, που περιλαμβάνει εκθέματα που σχετίζονται με την παλαιοντολογία, τη γεωλογία, τη κλιματολογία, την εδαφολογία και την οικολογία του Εθνικού Δρυμού Οίτης. Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου έχει δημιουργηθεί ένας μικρός βοτανικός κήπος που περιλαμβάνει τα σημαντικότερα είδη χλωρίδας της Οίτης και αποτελεί το μοναδικό στο είδος του στην περιοχή. Το εργαστήριο - βιβλιοθήκη που υπάρχει στο χώρο του μουσείου συμβάλλει σημαντικά στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης του μουσείου.

Ο όσιος Αγάθων


Όσιος Αγάθων
Ημερομηνία εορτής: 07/08/2017
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 7 Αυγούστου εκάστου έτους.
Ιερά Λείψανα: Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στην ομώνυμη Μονή.

Για τον κτίτορα της ιεράς μονής Αγάθωνος, που τιμάται στην Παναγία, λόγω της εκεί θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου, και στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, λείπουν πολλά βιογραφικά στοιχεία.

Μετά την καθίζηση πλησιόχωρης μονής και την ανεύρεση της εικόνας της Θεοτόκου υπό του οσίου, κτίσθηκε από τον ίδιο η νέα σημερινή μονή, η οποία έλαβε από τους μαθητές του οσίου το όνομα του κτίτορος και πρώτου ηγουμένου της.

Κατά νεώτερες έρευνες ο βίος του οσίου Αγάθωνος σχετίζεται με τον βίο του εξ Υπάτης οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτη (βλέπε 20 Απριλίου), τον οποίο ο Αγάθων ακολούθησε στο Άγιο Όρος. Έτσι ο όσιος Αγάθων συναριθμείται και συντιμάται μετά των Αγιορειτών οσίων και ο χρόνος της ακμής του ορίζεται ο 14ος αιώνας μ.Χ. Αξίζει να σημειωθεί πως και στο Άγιο Όρος και στην πρώτη μεγάλη μονή των Μετεώρων, που ίδρυσε ο όσιος Αθανάσιος, τιμάται η Θεοτόκος και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Το 1959 μ.Χ. στη νότια πλευρά του ωραίου Καθολικού της ιεράς μονής, κατόπιν ανασκαφών, βρέθηκε ο τάφος του οσίου και τα χαριτόβρυτα τίμια λείψανά του.

Η αρχαιότερη εικόνα του αγίου είναι σε τοιχογραφία του 16ου αιώνος μ.Χ. στο παρεκκλήσι της μονής του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ανέκδοτη «Ἀσματική Ἀκολουθία τοῦ ὁσίου καί θεοφόρου πατρός ἡμῶν Ἀγάθωνος, κτίτορος τῆς ἐν Φθιώτιδι ὁμωνύμου μονῆς, ποιηθεῖσα ἐν Ἁγίῳ Ὄρει ὑπό τοῦ ἀειμνήστου μοναχοῦ Γερασίμου Μικραγιαννανίτου, Ὑμνογράφου τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας» υπάρχει στη μονή του.

Η μνήμη του τιμάται στις 7 Αυγούστου.

Ο όσιος Αγάθων αποτελεί κεντρική μορφή του φθιωτικού μοναχισμού και η φημισμένη μονή του προσέφερε πολλά στους αγώνες του Έθνους και σήμερα αποτελεί πανρουμελιωτικό θεομητορικό προσκύνημα.

Η ιερά μονή Αγάθωνος σήμερα
*Εντάξει, περίπου χωρίς λόγια. Η απάντηση στο ερώτημά σου περί λοκέισον, είναι πως βρίσκεται κοντά στη Λαμία. Σκαρφαλωμένη απάνου στην Οίτη. Το μέρος μοσχοβολάει βασιλικό και ανθισμένη μανώλια. Και ναι, περνάει τη λογική των hashtags σε άλλη πίστα. Δεν τολμάς να κοιτάξεις φυτό ή γλάστρα και σούρχεται διδακτική ρήση ή απαγόρευση. Βοήθειά μας.  

Η ιερά μονή Αγάθωνος στα Λουτρά Υπάτης τα παλιά τα χρόνιαΟ αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός μιλάει για την ιστορία της μονής ΑγάθωνοςΟ Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος αρχιμ. Δαμασκηνός, μιλάει για την ίδρυση της Μονής από τον Όσιο Αγάθωνα και την εύρεση της θαυματουργού εικόνα της Παναγίας.

πηγές: www.pemptousia.grwww.saint.grwww.taxidologio.gr

επιμέλεια άρθρου: Βασίλης Μιχαλάκης

kaliterilamia.gr
Από το Blogger.