Στη δίνη του κορονοϊού η παγκόσμια κοινότητα–Σε καραντίνα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη

Στη δίνη του κορονοϊού η παγκόσμια κοινότητα–Σε καραντίνα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη

Στις 170.000 έφτασαν τα κρούσματα του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι θάνατοι φτάνουν τους 6.500 και ο αριθμός εκείνων που ανάρρωσαν πλήρως στις 77.000.

Στην Ευρώπη περισσότερο έχει πληγεί η Ιταλία με 24.747 κρούσματα και 1.809 θανάτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού, για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό των κρατών μελών. Σε καραντίνα έχει μπει η Ισπανία, με απαγόρευση κυκλοφορίας και σαρωτικούς ελέγχους για να περιοριστεί ο κόσμος στα σπίτια του. Σχεδόν ολική καραντίνα επιβάλει η Γαλλία, ενώ η Γερμανία, κλείνει από σήμερα τα σύνορά της, με Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Δανία και Λουξεμβούργο. Αυστηρά μέτρα που νεκρώνουν τα πάντα στην Ολλανδία εξήγγειλε η κυβέρνηση ενώ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επ' αόριστον κηρύχθηκε στη Σερβία, όπου κινητοποιείται ο στρατός για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στις ΗΠΑ σε θερμομέτρηση από σήμερα για όλους όσοι μπαίνουν στον Λευκό Οίκο, ενώ κλείνουν εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, και θέατρα στη Νέα Υόρκη. Ξεκινούν, στο μεταξύ, σήμερα στις ΗΠΑ, κλινικές δοκιμές εμβολίου για την πρόληψη του κορονοϊού, όπως αναφέρει το πρακτορείο Associated Press. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο που επικαλείται αξιωματούχους του δημόσιου συστήματος Υγείας, για τις δοκιμές και την διάθεση οποιουδήποτε εμβολίου θα απαιτηθούν από 12 ως 18 μήνες.

Στο μεταξύ μέλος του πληρώματος του ελικοπτεροφόρου αποβατικού USS Boxer διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, το πρώτο κρούσμα στις τάξεις του πολεμικού ναυτικού. Πρόκειται για ναύτη που υπηρετεί μόνιμα στο πλοίο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Σαν Ντιέγκο.

 Η Κίνα, – που στη χώρα το σύνολο των θυμάτων έφτασε σε 3.213 και των κρουσμάτων ανήλθε σε 80.860, αποκάλυψε σήμερα ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, με φόντο την πανδημία του κορονοϊού: η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ οι πωλήσεις λιανικής κατέρρευσαν.

 Η Αργεντινή κλείνει τα σύνορα και αναστέλλει τα μαθήματα σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα σύνορα κλείνει και το Περού, καθώς τα κρούσματα φθάνουν τα 71.

 Στην Τουρκία, χθες Κυριακή επιβεβαιώθηκαν 12 νέα κρούσματα του κορονοϊού, γεγονός που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 18, γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα σήμερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί μέσα σε ένα 24ωρο αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην τουρκική επικράτεια, την περασμένη εβδομάδα.

Τα δύο από τα νέα κρούσματα συνδέονται με το πρώτο· επτά είναι ταξιδιώτες που έφθασαν στην τουρκική επικράτεια από την Ευρώπη· και τρεις ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ. Χιλιάδες μουσουλμάνοι που επέστρεψαν από προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία τέθηκαν σε καραντίνα . Χιλιάδες μουσουλμάνοι που επέστρεψαν στην Τουρκία από ένα προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία τέθηκαν σε καραντίνα χθες Κυριακή.Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν από σήμερα.

Ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε στη Γουατεμάλα.

Στην Ιορδανία 2 φυλακισμένοι σκοτώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακή στην επαρχία Ιρμπίντ, μετά την απαγόρευση των επισκέψεων, εξαιτίας του νέου ιού.

 Στη Γερμανία η κυβέρνηση της Άνγκελα  Μέρκελ κατηγόρησε τις ΗΠΑ του προέδρου Τραμπ ότι προσπάθησαν να ιδιοποιηθούν πρόγραμμα παρασκευής εμβολίου για τον κορονοϊό που βρίσκεται σε εξέλιξη σε γερμανικό εργαστήριο, προειδοποιώντας ότι θα κάνει τα πάντα ώστε το εμβόλιο να παρασκευασθεί στην Ευρώπη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA, Reuters

S

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2Qm686S
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη