Πύργος και Πολυβολείο Σταυρού Λαμίας - Ένα μνημείο από τη γερμανική θηριωδία


Το 1941, μόλις οι Γερμανοί κατέκτησαν τη χώρα μας, άρχισαν να κατασκευάζουν διάφορα οχυρωματικά έργα σε στρατηγικής σημασίας σημεία και κοντά σε εγκαταστάσεις, όπου θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους σαμποτάζ ή επιθέσεων του εχθρού. Πολλά τέτοια έργα τους σώζονται από την εποχή αυτή.Στην κατηγορία αυτών των έργων ανήκει και ο Πύργος των Γερμανών στο Σταυρό, που σώζεται με σημαντικές φθορές μέχρι σήμερα. Εκεί στρατωνιζόταν γερμανική φρουρά για την ασφάλεια του σταθμού. Ήταν εξοπλισμένος και με ισχυρό πολυβόλο, το οποία σώζεται επίσης ημικατεστραμμένο σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από τον Πύργο. Ο Πύργος με το Πολυβολείο επικοινωνούσαν με υπόγεια σήραγγα. 


Στο ύψος του Πύργου οι Γερμανοί είχαν εγκαταστήσει συρματόπλεγμα και πύλη εισόδου προς το Σταυρό με μόνιμο φρουρό μέρα και νύχτα, όπου ήλεγχαν τους διαβαίνοντες. Κοντά στον Πύργο είχαν κατασκευάσει και ναρκοπέδιο, όπου αρκετοί συμπατριώτες μας είχαν ακρωτηριαστεί, πατώντας κάποια νάρκη, μετά την αναχώρηση των Γερμανών.Παρόμοιο Πύργο είχαν κατασκευάσει και νοτίως του σταθμού, τον οποίον ανατίναξαν οι ίδιοι το 1944, όταν έφευγαν οριστικά από την Ελλάδα.

Κείμενο: www.lamia.gr

Μια έρευνα του Γιάννη Τερνιώτη για το μνημείο


Μέσα στον οικισμό Σταυρός που βρίσκεται στον σιδηροδρομικό σταθμό «Λειανοκλάδι» και πλάι στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Καρπενήσι από την Λαμία υπάρχει ένα καταπληκτικό οχυρωματικό έργο. Ένα τριώροφο φυλάκιο και ένας πύργος από ένα Τσεχοσλοβάκικο τεθωρακισμένο LT-38t που άνηκε στην 12η Panzer Division με αριθμό πιθανός 32.Φωτογραφίες από το 2002

Φωτογραφίες από το 2005

«Την πρώτη επισήμανση της οχύρωσης αυτής έκανα σε μια έρευνα της περιοχής το 2002 . Ήταν προφανές ότι το panzerstellung αυτό είχε κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ από τις κατοχικές δυνάμεις στο σημείο αυτό, για να καλύπτει τα νώτα ενός άλλου μεγάλου οχυρού το οποίο δεσπόζει ακόμα και σήμερα , του οδικού κόμβου Λαμίας – Καρπενησίου. Ο πύργος ήταν εξωτερικά σε σχετικά καλή κατάσταση, ενώ ήδη μάλλον μεταπολεμικά είχε αφαιρεθεί το ασπίδα της εμπρόσθιας θωράκισης του μαζί με το πυροβόλο 3.7cm Kwk και το συζηγές πολυβόλο ΖΒ-53 των 7.92 mm. Σημαντικό ήταν ότι στην οπίσθια θωράκισή του, παρά του ότι ήταν εκτεθειμένος επι δεκαετίες σε υπαίθριο χώρο, διατηρούσε ακόμα το έμβλημα της 12ης Μεραρχίας Πάντσερ, καθώς και τα υπολείμματα του αριθμού ( 232 ) του άρματος που αρχικά ανήκε.! Μερικούς μήνες αργότερα δημοσίευσα στο περιοδικό “Panzer”και στα πλαίσια ενός αφιερώματος στην περιοχή της Λαμίας κατά τον Β’ΠΠ, μια σύντομη περιγραφή του οχυρού και 2-3 φωτογραφίες του πύργου του. Επειδή ο βανδαλισμός στον πύργο του Pz 38(t) είχε ήδη αρχίσει, καταχώρησα τότε και μια έκκληση προς τους τοπικούς δημόσιους φορείς να ενδιαφερθεί και να αναλάβει την διάσωση του (περίφραξη του χώρου και συντήρηση) με σκοπό να αποτελέσει με τον τρόπο αυτό ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της περιόδου της κατοχής, στην περιοχή αυτή.

Το καλοκαίρι του 2005 επισκέφθηκα και πάλι την περιοχή, με περιέργεια σχετικά για την τύχη του οχυρού αυτού, αλλά και εφοδιασμένος αυτή την φορά με μια ψηφιακή κάμερα. Το panzerstellung στέκονταν ακόμα στη θέση του, με εντονότερα τα ίχνη βανδαλισμών και graffiti επί του πύργου. Μέσα στο μικρό oοχυρό είχε ήδη συσσωρευτεί όγκος οικιακών απορριμμάτων και άχρηστων υλικών, ενώ στο εσωτερικό είχε….φυτρώσει και μια μικρή συκιά , τα κλαδιά της οποίας προ εξείχαν μέσα από την ανοικτή θυρίδα του αρχηγού πληρώματος και το άνοιγμα του ασπιδίου εμπρόσθιας θωράκισης του.!

Έπειτα αυτή την απογοήτευση, δημοσίευσα και πάλι τον επόμενο μήνα στις σελίδες του “Φωτογραφικού Αρχείου” πάλι στο περιοδικό “Panzer”, μια σειρά φωτογραφιών του panzerstellung της Λαμίας, μαζί με με ανάλογα σχόλια..»

Έρευνα-Φωτογραφίες Γιάννης Τερνιώτης

Φωτογραφίες Θ.Καλτσούδας


fortifications.gr


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.