Αποκλειστικά στην ΕΡΤ: Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων για τον κορονοϊό (video)

Αποκλειστικά στην ΕΡΤ: Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων για τον κορονοϊό (video)

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις κινδύνου που κάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Εμμανουέλα Αργείτη συνομίλησε με τον Σέρτζιο Μπρουζίν ειδικό συνεργάτη του ECDC ο οποίος προβλέπει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Ερώτηση: Η Ευρώπη βρίσκεται σε χειρότερη θέση από την Κίνα;

Σερτζιο Μπρουζίν: Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, αλλά έχουμε το πλεονέκτημα της επιπλέον γνώσης που οι Κινέζοι δεν είχαν στην αρχή. // Η Ιταλία μας δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί και στις υπόλοιπες χώρες, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα γρήγορα… Δυστυχώς περιμένουμε τα πράγματα να χειροτερεύσουν πριν αρχίσουν να βελτιώνονται.

Εφαρμόζουμε δραστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη. Περιμένω να περάσουν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες, πριν αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι διαφορετικές περιοχές στην Ευρώπη, βρίσκονται σε διαφορετική φάση της επιδημίας, οπότε κάπου θα υπάρχει νωρίτερα κορύφωση της επιδημίας και αλλού αργότερα.

Έχουμε κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα από τις κόκκινες ζώνες στην Ιταλία που ξεκίνησαν πολύ αυστηρά μέτρα αρκετά νωρίς και βλέπουμε ότι σε αυτές τις μικρές περιοχές έχουμε όλο και λιγότερα κρούσματα. Αυτό είναι καθησυχαστικό. Δείχνει ότι τα μέτρα δουλεύουν, αλλά χρειάζονται χρόνο για να δουλέψουν, χρόνος που είναι τουλάχιστον η περίοδος επώασης.

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ανάμεσα στο 40% με 60% του πληθυσμού θα εκτεθεί στον κορονοϊό. Το χειρότερο σενάριο φυσικά είναι σχεδόν όλοι να νοσήσουν και το καλύτερο μόνο το 20 με 30% του πληθυσμού. Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές ήπιες περιπτώσεις και μόνο το 10 με 15% του πληθυσμού θα χρειαστεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή νοσηλεία στο νοσοκομείο. Είναι υψηλό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 50% του πληθυσμού θα κολλήσει, τότε το 10% από αυτούς είναι πολλοί άνθρωποι.

Δεν έχουμε αρκετά μέσα ατομικής προστασίας στην Ευρώπη. Πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή τοπικά και να προσπαθήσουμε να πάρουμε εξοπλισμό από χώρες εκτός Ευρώπης. Πρέπει να κρατήσουμε τον εξοπλισμό προστασίας στην Ευρώπη και να τον κατανείμουμε στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ε. Αργείτη

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/33na64b
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη