Θερμοπύλες: Οι 300 ήταν 298


Άξιον προσοχής είναι ότι 2.487 χρόνια μετά τη μάχη στα Στενά των Θερμοπυλών, μια ταινία γι’ αυτή «σπάζει τα ταμεία»! Ελπίδα ότι, κινηματογραφόφιλοι τινές, θ’ αναζητήσουν, ίσως, τις μεταφράσεις των αρχαίων μας, που ιστόρησαν τη μάχη. Δηλαδή τον παππούλη τον Ηρόδοτο, «πατέρα» της Ιστορίας. Τέσσερα από τα εννέα βιβλία της «ιστορίης» του αναφέρονται στους Μηδικούς Πολέμους. Μελετώντας τα, ίσως εντοπισθεί και το πραγματικό περιεχόμενο του ηροδότειου «ελευθερίης γλιχόμενοι» (VIII-143). Που έγινε και θουκυδίδειο (Β-43) «εύδαιμον το ελεύθερον το δε ελεύθερον το εύψυχον» διά μέσου των ελληνικών αιώνων, από τις Θερμοπύλες του 480 π.Χρ. ώς τον Μαχαιρά του 1957 μ.Χρ. και τη Λάπηθο με τον Καραβά της 6ης Αυγούστου 1974, επίσης μ.Χρ.

Οι Τριακόσιοι του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, τελικά δεν ήσαν 300, αλλά 298. Ο Παντίτης έλειπε, διατεταγμένος αγγελιαφόρος. Κι ο Αριστόδημος, εκτός μάχης στο αναρρωτήριο στους Αλπηνούς. Όταν επέστρεψαν όχι «επί τας» αλλ’ ως «διασωθέντα σαρκία» στη Σπάρτη, αντιμετώπισαν την περιφρόνηση πασών και πάντων των Λακεδαιμονίων. Ο Παντίτης δεν άντεξε και κρεμάστηκε, τερματίζοντας την εξευτελισμένη του ζωή. Ο Αριστόδημος όμως πείσμωσε, άντεξε και ένα χρόνο αργότερα, αρίστευσε στη μάχη των Πλαταιών, όπου απέδειξε μαχόμενος ότι δεν ήταν ρίψασπις (VII 229-232).

Στις Θερμοπύλες δεν ήσαν μόνο ο Λεωνίδας με τους Σπαρτιάτες του, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Ήσαν και οι 700 Θεσπιείς του Δημόφιλου. Αυτοβούλως παραμείναντες. Κι εθελοθυσιασθέντες άπαντες, όταν, μετά την επί 3ήμερο νικηφόρα άμυνα στα Στενά, ο Εφιάλτης οδήγησε από την Ανωπαία Ατραπό, στα νώτα των μαχητών της ΕΛ.ΔΥ.Θ. (Ελληνικής Δύναμης Θερμοπυλών), τους επίλεκτους από τις ορδές του Ξέρξη, με επικεφαλής τον Υδάρνη.

Αλλά έχει τεράστια σημασία -μέχρι και σήμερα, βεβαίως- ότι: Πλάι στον Ξέρξη, πρωτοσύμβουλός του, ήταν ο Σπαρτιάτης Δημάρατος (VII-209). Με μίσος πολύ και ασίγαστη εκδικητικότητα εναντίον της πατρίδας του, επειδή στη Σπάρτη τον έδιωξαν από την εξουσία κι έσπευσε Οδοιπόρος στα Σούσα (VI 63-70). Στο τότε δικό τους… «Κυπριακό», είχαν πάντως σαφή συνείδηση ότι, «κερδαλεώτερον εστί ομολογέειν τω Πέρση μάλλον ή περ πολεμέειν» (IX-7), όπως έλεγαν οι τότε ενδοτικοί. Όμως, «ελευθερίης γλιχόμενοι», έκριναν ότι «το ημέτερον φρόνημα σαφέως, ότι ουδαμά προδώσομεν την Ελλάδαν» (IX-7). Γι’ αυτό και την ήττα των Θερμοπυλών, ακολούθησε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η Μάχη των Πλαταιών, όπου συνέτριψαν τους εισβολείς – κατακτητές. Αυτά δεν ξέρουμε αν τα λέει η ταινία. Τα έγραψε όμως ο Ηρόδοτος.

πηγή: Σημερινή (16/03/2007) «Οι 300 ήταν 298», Λάζαρος Μαύρος

Σχόλιο Σ.Ο.: Ένα από τα κορυφαία, ίσως, κείμενα του Λάζαρου Μαύρου, μεστό νοημάτων και διδαχών, γραμμένο τον Μάρτιο του 2007…

πηγή ανάρτησης: www.efylakas.com

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.